Ποια μπαχαρικά επιταχύνουν τον μεταβολισμό;

Ποια μπαχαρικά επιταχύνουν τον μεταβολισμό;

Εκτός από αρωματικές και γευστικές ιδιότητες, τα μπαχαρικά φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα ευεργετικά και για τον μεταβολισμό σου. Πρoσθέστε τα στα γεύματα σας, δίνοντας ώθηση στον μεταβολισμό και μειώστε το λίπος στην κοιλιά.

Τζίντζερ

Το μόνο γεγονός που επιβεβαιώνεται ιστορικά, είναι ότι οι Κινέζοι φιλόσοφοι χρησιμοποιούσαν σε κάθε τους γεύμα το τζίντζερ και αυτό δημιούργησε ερωτηματικά ως προς τους λόγους που συνέβαινε αυτό. Έτσι λοιπόν, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το τζίντζερ μπορεί να βελτιώσει πολλά από διάφορα γαστρεντερολογικά συμπτώματα (όπως κοιλιακό άλγος,ναυτία κ.ά). Επιπρόσθετα, μελέτες έδειξαν ότι έχει μια μοναδική ικανότητα να προάγει τη γαστρική εκκένωση. Δεν μένει τίποτε άλλο λοιπόν από το να το χρησιμοποιήσουμε άφοβα όταν μαρινάρουμε το φαγητό μας, σε σαλάτες ή σαν χαλαρωτικό ρόφημα. Η ρίζα του φρέσκου τζίντζερ πρέπει να πλένεται σε κρύο τρεχούμενο νερό ώστε να απομακρυνθούν τυχόν υπολείμματα από άμμο, ή χώμα. Η φρέσκια ρίζα έχει πικάντικη και πιπεράτη γεύση, που γίνεται αισθητή στον ουρανίσκο και στη μύτη. Προκειμένου να διατηρηθούν το άρωμα και η γεύση άθικτα, το τζίντζερ προστίθεται συνήθως την τελευταία στιγμή στις συνταγές μαγειρικής, γιατί το παρατεταμένο μαγείρεμα έχει σαν αποτέλεσμα την εξάτμιση των αιθέριων ελαίων.

Κανέλα

Η κανέλα περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά τα οποία καλούνται πολυφαινόλες και έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στη απώλεια βάρους και βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η κανέλα μείωσε τη συσσώρευση του κοιλιακού λίπους. Επίσης, φάνηκε ότι τοποθετώντας ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε ένα τρόφιμο πλούσιο σε υδατάνθρακες (π.χ. φρούτα) βοηθάει στη σταθεροποίηση της γλυκόζης στο αίμα και προλαμβάνει στην υπερέκκριση ινσουλίνης. Τέλος, προάγει τον κορεσμό και τον έλεγχο της όρεξης.

Πιπέρι Καγιέν

Η «καψαϊκίνη» που είναι το συστατικό που δίνει στο πιπέρι καγιέν τη χαρακτηριστική του γεύση, αποδείχθηκε ότι μειώνει το κοιλιακό λίπος, καταστέλλει την όρεξη και ενισχύει τη θερμογένεση- δηλαδή την ικανότητα του σώματος να «καίει» τα τρόφιμα για να παράγει ενέργεια. Σύμφωνα με μελέτες, η καθημερινή κατανάλωση καψαϊκίνης προάγει την απώλεια κοιλιακού λίπους. Ακόμη, βρέθηκε ότι οι άνθρωποι που τρέφονταν με πικάντικα φαγητά, κατανάλωναν συνολικά 200 θερμίδες λιγότερες σε επόμενά τους γεύματα από αυτούς που δεν έτρωγαν καθόλου από αυτά. Την καψαϊκίνη μπορείτε να την βρείτε στις «καυτερές» σάλτσες, και μάλιστα και μόνο λίγες κουταλιές μπορούν να παρέχουν το 20% του ημερήσιου ορίου του νατρίου. Για μικρότερη πρόσληψη νατρίου δοκιμάστε σάλτσες χωρίς αλάτι και ρίξτε λίγες σταγόνες από τσίλι σε ψητά ψάρια, κρέατα και αυγά.

Λιναρόσπορος

Ο λιναρόσπορος δρα ως παράγοντας πληρότητας και έτσι σας δίνει ένα αίσθημα κορεσμού. Με αυτόν τον τρόπο, σας αποτρέπει από την υπερκατανάλωση τροφής και προάγει την απώλεια βάρους.

Μέντα και Δυόσμος

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2009 έδειξε ότι η «διαπεραστική» μυρωδιά των δύο αυτών αρωματικών φυτών προάγει τη μείωση της όρεξης. Σε αυτή τη μελέτη, οι συμμετέχοντες που έπρεπε για μια βδομάδα να μυρίζουν τα φυτά αυτά πριν το φαγητό, φάνηκε ότι κατανάλωσαν συνολικά 1800 λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας σε αντίθεση με αυτούς που δεν έκαναν αυτή τη δοκιμή.