Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το αλάτι και ποιο να προτιμήσετε

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το αλάτι και ποιο να προτιμήσετε

Το αλάτι έχει βαθιές ρίζες στο ελληνικό τραπέζι, από τις εποχές που το ελληνικό νοικοκυριό είχε περιορισμένους τρόπους για να συντηρεί και να νοστιμεύει τις τροφές. Είναι ένας γαστρονομικός θησαυρός με αδιαμφισβήτητο ρόλο ως εξισορροπητή  και ενισχυτή των γεύσεων. Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωσή του. Πάντως σίγουρα είναι ωφέλιμο όταν καταναλώνεται με μέτρο και είναι ποιοτικά καλό.

Οι κύριοι τύποι

Υπάρχουν δύο τύποι αλατιού: το ορυκτό, το οποίο προέρχεται από τη γη και αποτελεί το 70% της παγκόσμιας κατανάλωσης και το θαλασσινό, η συλλογή του οποίου γίνεται στις αλυκές με τη βοήθεια του ήλιου, του αέρα και της εξάτμισης.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα βασικά είδη που κυκλοφορούν στην αγορά, τα οποία πιστέψτε μας, δεν είναι λίγα!

Θαλασσινό αλάτι

Είναι το πιο συνηθισμένο αλάτι στη χώρα μας και μπορούμε να το βρούμε σαν

φυσικό αλάτι – έχει υποστεί τις λιγότερες δυνατές κατεργασίες και δεν περιέχει καθόλου πρόσθετα ή βελτιωτικά

μαγειρικό αλάτι ή καθαρό θαλασσινό αλάτι – έχει υποστεί επεξεργασία αλλά δεν περιέχει χημικά πρόσθετα

επιτραπέζιο αλάτι – έχει υποστεί επεξεργασία και περιέχει χημικά πρόσθετα που όμως δεν είναι επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό

επιτραπέζιο ιωδιούχο αλάτι – το ίδιο με το επιτραπέζιο με τη διαφορά ότι περιέχει και ιωδιούχο κάλλιο γιατί το ιώδιο του θαλασσινού αλατιού, χάνεται μέσα σε λίγη ώρα από τη δημιουργία των κρυστάλλων και ενώ το αλάτι βρίσκεται ακόμα στην αλυκή.

επιτραπέζιο αλάτι χαμηλό σε νάτριο – είναι αλάτι που έχει λιγότερο νάτριο και χρησιμοποιείται από τους υπερτασικούς αλλά και από άτομα που για διάφορους λόγους θέλουν να μειώσουν τη πρόσληψη αλατιού

υποκατάστατο αλατιού – ιδανικό για άτομα που αποφεύγουν εντελώς τη κατανάλωση φυσικού αλατιού για λόγους υγείας. Τα υποκατάστατα περιέχουν συνήθως χλωριούχο κάλιο αντί για χλωριούχο νάτριο και πολλές φορές είναι εμπλουτισμένα με ιοδίνη.

Fleur de sel (άνθος του αλατιού)

Το ακριβότερο από όλα τα είδη και το πιο σπάνιο. Συλλέγεται από την επιφάνεια της αλυκής με τα χέρια και μοιάζει με λεπτές, φίνες νιφάδες. Το αλάτι αυτό διατηρεί ένα σημαντικό ποσοστό υγρασίας διότι δεν έχει υποστεί κάποια χημική ή άλλη επεξεργασία. Έχει φυσικό κάτασπρο χρώμα που δεν έχει υποστεί καμία λεύκανση όπως το κοινό αλάτι, ενώ η ξεχωριστή υφή που έχει, του δίνει την ιδιαίτερη κρυσταλλική μορφή, την απαλή του γεύση αλλά και βοηθά στο να διατηρούνται τα χαρακτηριστικά του στοιχεία.

Το άνθος του αλατιού μπορούμε να το βρούμε σαν

– άνθος αλατιού από τη Κορέα: με χοντρό, τραγανό κόκκο, είναι κατάλληλο για ψητά κρέατα, λαχανικά και μαρινάδες

– ελληνικό ελαφρώς γκρίζο: με έντονη γεύση, ιδανικό για τα σιγανά μαγειρέματα στη γάστρα

– ροζ, ήπιο, ελαφρώς γλυκό και μέτριας αλμυρότητας από τις Άνδεις, τη Πορτογαλία ή την Ουαλία, ιδανικό για λαχανικά και γλυκά

– Trapani από τη Σικελία: ελαφρύ και απαλό, ειδικό για τους μύλους του αλατιού, το νερό των ζυμαρικών, τα θαλασσινά και τα λαχανικά

Μαύρο αλάτι Χαβάης

Προστίθεται άνθρακας για το χρώμα, το υπέροχο άρωμα και τις αποτοξινωτικές ιδιότητες που δίνει στο αλάτι. Χρησιμοποιείται ως αλάτι φινιρίσματος και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα. Προστίθεται σε σαλάτες, λαχανικά, σούσι, θαλασσινά, κοτόπουλο, τόφου, μπριζόλες στη σχάρα και ορισμένα γλυκά.

Αλάτι μπλε Περσίας

Το χρώμα του το οφείλει στα πετρώματα της περιοχής που συλλέγεται. Δεν υπόκειται σε επεξεργασία και είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Γενικά, θεωρείται ως αλάτι για επιδόρπια ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε φουά γκρα πιάτα με τρούφα, θαλασσινά και κρεατικά.

Κόκκινο αλάτι Χαβάης

Προέρχεται από την ηφαιστειακή λάβα και αποκτά αυτό το έντονο χρώμα τερακότας από την ανάμειξη του πηλού που βγαίνει από το ηφαίστειο. Είναι πολύ ιδιαίτερο και έντονο. Τα αρώματά του θυμίζουν καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς και είναι ιδανικό για μαρινάρισμα και για γκριλ.

Ροζ αλάτι Ιμαλαΐων

Εξορύσσεται και ξεπλένεται με τα χέρια, στεγνώνει φυσικά στον ήλιο και δεν περιέχει πρόσθετες ουσίες. Έχει τραγανή, νόστιμη και έντονη γεύση και χρησιμοποιείται στα κόκκινα κρέατα και τις εξωτικές σαλάτες.

Καπνιστό αλάτι

Το χρώμα του είναι γκρι και μερικές φορές το συναντάμε και με καφέ αποχρώσεις. Το φοβερό καπνιστό άρωμα οφείλεται στην ειδική επεξεργασία που υφίσταται σε ξύλο ερυθρής σημύδας. Είναι ιδανικό για ψητά κρέατα.

Πυραμίδες άλατος

Για να πάρουν αυτοί οι κρύσταλλοι το πυραμοειδές σχήμα, απαιτούνται ειδικές συνθήκες εξάτμισης. Στην αγορά μπορούμε να βρούμε τέτοιες πυραμίδες ακόμα και αρωματισμένες με λεμόνι ή καπνιστές. Ταιριάζει με όλα τα μεσογειακά πιάτα.

Πόσο αλάτι μπορούμε να καταναλώνουμε;

Οι ανάγκες σε αλάτι για έναν ενήλικα είναι 7 γραμμ. περίπου την ημέρα. Όμως αυτό δεν είναι απόλυτο και εξαρτάται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Σε περίπτωση ζέστης και έντονης σωματικής δραστηριότητας, σημαντικών απωλειών από την πεπτική οδό (εμετοί, διάρροια) ή αν γίνεται κατάχρηση καθαρτικών ή διουρητικών, πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερο αλάτι (η εφίδρωση αποβάλλει αλάτι).
Σε κάθε περίπτωση αν υπάρχουν προβήματα υγείας χρειάζεται προσοχή γιατί η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει υπέρταση, κίρρωση, καρδιακή ανεπάρκεια και καρδιοπάθειες.

Τελικά ποιο να προτιμήσω;

Δεν μπορούμε να πούμε ποιο αλάτι (ορυκτό ή θαλασσινό) είναι καλύτερο. Στην αγορά αλατιού όμως να προτιμάτε αυτά που έχουν υποστεί λιγότερη επεξεργασία. Εμείς προτείνουμε το Θαλασσινό αλάτι, Alatimou.

Πρόκειται για ένα νέο προϊόν θαλασσινού αλατιού, αποτέλεσμα της προσπάθειας δύο κυριών με καταγωγή από την Κρήτη και την προσωπική επωνυμία Alatimou.

Δύο αλυκάριοι, δηλαδή συλλέκτες αλατιού, συλλέγουν κάθε ξημέρωμα από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο το αλάτι από το ασκούρι, δηλαδή τα δύσβατα βράχια στις βορειοδυτικές ακτές της Κρήτης. Η συλλογή γίνεται από την επιφάνεια της γούβας όπου έχει συγκεντρωθεί το θαλασσινό αλάτι και που είναι καλύτερης ποιότητας.Καθώς στεγνώνει στον ήλιο, κάθε νιφάδα “σφραγίζει” μέσα της, τη νοστιμιά της θάλασσας, τα ευεργετικά μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία της.

Όλα αυτά συμβαίνουν στο Καστέλλι στην Κίσσαμο του νομού Χανίων και φθάνουν στο τραπέζι μας σε νιφάδες που απαιτούν συγκρατημένη κατανάλωση μεν αλλά προσφέρουν μια υπέρτατη γεύση από τις ελληνικές θάλασσες.

 

Με πληροφορίες από το newstag.gr