Τι είναι καλύτερο να πίνετε το πρωί; Γάλα ή χυμό;

Τι είναι καλύτερο να πίνετε το πρωί; Γάλα ή χυμό;

Αν είστε λάτρεις των χυμών, το πιθανότερο είναι να ξεκινάτε την ημέρα σας με έναν χυμό πορτοκαλιού, που είναι και ο δημοφιλέστερος. Ωστόσο, μέσα στην υπνηλία σας, ίσως να μην συνειδητοποιείτε ότι το ποτήρι που κρατάτε στο χέρι σας περιέχει πολλή ζάχαρη. Τι πρέπει λοιπόν να πίνετε το πρωί;

Πλεονεκτήματα: Ένα ποτήρι νερού χυμό πορτοκαλιού έχει μόλις 110 θερμίδες και προμηθεύει με σχεδόν το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C.

Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ενός πορτοκαλιού την ημέρα, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού έλκους του στομάχου.

Ένα πορτοκάλι έχει πάνω από 170 διαφορετικά θρεπτικά συστατικά και περισσότερα από 60 φλαβονοειδή, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση, αλλά και ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Εκτός από τη συμβολή του στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την πρόληψη ασθενειών, η κατανάλωση ενός ποτηριού φρεσκοστυμμένου χυμού πορτοκαλιού κάθε πρωί έχει ακόμη ένα ευεργετικό αποτέλεσμα: «ξυπνάει» το μυαλό, αυξάνοντας την πνευματική εγρήγορση και την ικανότητα συγκέντρωση της προσοχής, και βελτιώνοντας τους χρόνους αντίδρασης.

Οι ευνοϊκές αυτές επιδράσεις διαρκούν επί ώρες, με αποτέλεσμα το μεσημέρι να είναι πολύ πιο δραστήριοι και λειτουργικοί όσοι πίνουν χυμό με το πρωινό τους.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ, στην Αγγλία, οι οποίοι υπέβαλλαν 24 νεαρούς άνδρες σε μία σειρά από τεστ αξιολόγησης των νοητικών δεξιοτήτων, σε δύο διαφορετικές ημέρες.

Μειονεκτήματα: Η υπερβολική κατανάλωση χυμό πορτοκαλιού μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στο σμάλτο των δοντιών. Μια πρόσφατη μελέτη από το Eastman Dental Institute, του Πανεπιστημίου του Λονδίνου διαπίστωσε ότι ο χυμός πορτοκαλιού μειώνει την σκληρότητα του σμάλτου των δοντιών κατά 84%, σε ανθρώπους που πίνουν τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα χυμό πορτοκαλιού. Καλό είναι επίσης να αποφεύγετε τους χυμούς του εμπορίου, που έχουν την αναγραφή φρουτοποτό, κοκτέιλ φρούτων ή νέκταρ, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς έχουν αυξημένο θερμιδικό περιεχόμενο, λόγω της προσθήκης γλυκαντικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένης της ζάχαρης.

Επιπλέον οι διαιτολόγοι προτείνουν καλύτερα την κατανάλωση ολόκληρου του φρούτου, παρά τον χυμό του, γιατί ορισμένες βιταμίνες χάνονται με την επεξεργασία, ενώ ολόκληρο το φρούτο παρέχει και περισσότερες φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στον έλεγχο της όρεξης.

Γάλα

Πλεονεκτήματα: Ένα ποτήρι γάλα με 2% λιπαρά έχει το 20% των καθημερινών σας αναγκών σε πρωτεϊνη και το 1/3 της συνιστώμενης πρόσληψης ασβεστίου. Επιπλέον, πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που πίνουν γάλα το πρωί τρώνε λιγότερο από το γεύμα τους, εξαιτίας της ικανοποιητικής πρόσληψης σε πρωτεΐνη και του γεγονότος ότι το ασβέστιο βοηθά στη ν εξισορρόπηση των ορμονών που ελέγχουν το βάρος.

Μειονεκτήματα: Tο γάλα με μεγάλα ποσοστά σε λιπαρά, μπορεί να περιέχει κορεσμένα λιπαρά, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και συμβάλουν σε παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης.

Τελικά ποιο να επιλέξω;

Ψηφίζουμε το γάλα! “Είναι καλό για τα δόντια σας, επειδή έχει περισσότερο ασβέστιο και ανοικοδομεί το σμάλτο των δοντιών”, δηλώνει ο Δρ Ρεν από το Eastman Dental Institute. Αλλά προτιμήστε το βιολογικό. Σε γενικές γραμμές υπάρχουν πολλές μελέτες, όσο αφορά τα βιολογικά προϊόντα και την υγεία. Και μερικές φορές δικαιολογημένα κερδίζουν έδαφος. Εφόσον το βιολογικό γάλα προέρχεται από αγελάδες που τρέφονται με γρασίδι, τότε και το γάλα που παράγουν θα έχει καλύτερο προφίλ των λιπαρών οξέων, από το συμβατικό. Προσοχή πρέπει να δίνετε στην ετικέτα πιστοποίησης, ότι το γάλα είναι όντως βιολογικό.