Πολύκομπο: Το βότανο με τις ευεργετικές ιδιότητες

Πολύκομπο: Το βότανο με τις ευεργετικές ιδιότητες

Τα βότανα είναι γνωστά από την αρχαιότητα για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό και ας μην ξεχνάμε ότι προϋπήρχαν για πολλούς αιώνες πριν ανακαλυφθούν τα φάρμακα. Τα βότανα άλλωστε αποτέλεσαν για τον άνθρωπο το πρώτο αποτελεσματικό θεραπευτικό μέσο και καταπολέμησαν με επιτυχία ιούς, λοιμώξεις μέχρι και επιδημίες.
Εγκαινιάζοντας λοιπόν τη νέα μας ενότητα για τα βότανα, τις ιδιότητες και τις χρήσεις, ξεκινάμε να γνωρίσουμε καλύτερα το θεραπευτικό βότανο πολύκομπο ή αλλιώς εκουϊζέτο. Όλα τα βότανα που θα παρουσιάσουμε, να ξέρετε ότι μπορείτε να τα βρείτε και να τα προμηθευτείτε στο φαρμακείο μας!

Σύμφωνα με την παραδοσιακή ιατρική ο πολύκομπος έχει ευεργετική επίδραση στο ουροποιητικό σύστημα και για αυτό ενδείκνυται, στις καταστάσεις κυστίτιδας, ουρηθρίτιδα, τις παθήσεις και φλεγμονές των νεφρών, στη φλεγμονή του προστάτη, στην κατακράτηση υγρών και τις χρόνιες παθήσεις των ποδιών. Θεωρείται από τα καλύτερα βότανα για τη θεραπεία των ρευματικών αρθριτικών.

Είναι επίσης αιμοστατικό,καθαρτικό,αντιδιαβητικό και αντιδιαρροϊκό.Προλαμβάνει την αρτηριοσκλήρυνση,την αμνησία και τον καρκίνο και βοηθά την απορρόφηση του ασβεστίου.

Εξωτερική χρήση: Έκχυμα ή χυμός του βοτάνου σταματά την αιμορραγία των πληγών και τη ρινορραγία. Το αφέψημά του στο νερό του μπάνιου ή σε ποδόλουτρα βοηθά στη γρηγορότερη ίαση και αποθεραπεία των διαστρεμμάτων και των καταγμάτων, καθώς και σε παθήσεις που προκαλούν ερεθισμούς και φλεγμονές του δέρματος, όπως το έκζεμα και ο έρπητας.

Συνιστώμενη ημερήσια δόση: Βράζουμε το νερό μαζί με 1 κουταλάκι (του γλυκού) πολύκομπο για 5’ λεπτά. Σταματάμε τον βρασμό και το αφήνουμε για 8’-10’ λεπτά, σουρώνουμε και σερβίρουμε. Πίνουμε 2-3 κούπες του τσαγιού ημερησίως.