Ποιο μέλι να προτιμήσετε και ποια η διατροφική του αξία

Ποιο μέλι να προτιμήσετε και ποια η διατροφική του αξία

Το μέλι είναι ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας που δεν πρέπει να λείπει από κανένα διαιτολόγιο, ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Η αξία του έχει εκτιμηθεί από τα πανάρχαια χρόνια. Αποτελούσε βασικό συστατικό της διατροφής των αρχαίων πληθυσμών και χρησιμοποιούνταν τόσο για την διατροφή τους όσο και σαν συστατικό σε φαρμακευτικά σκευάσματα. Ακόμα και σήμερα αποτελεί βασικό συστατικό στην διατροφή μας, ενώ ειδικά το ελληνικό ποιοτικά και γευστικά συγκαταλέγεται στα καλύτερα του κόσμου.

Όσον αφορά τη διατροφική του αξία, το μέλι είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αμινοξέα, ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο) και νερό. Μία κουταλιά μέλι, περίπου 21 γρ., δίνει 64 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα ζάχαρης έχει 84 θερμίδες. Δεν χρειάζονται λοιπόν δεύτερες σκέψεις και σαφώς όπου μπορούμε στη μαγειρική αντικαθιστούμε τη ζάχαρη με κάτι πιο φυσικό, όπως το μέλι.

Τι πρέπει να προσέξουμε

Οι ειδικοί συστήνουν να προτιμάτε το συσκευασμένο μέλι εάν δεν είστε απολύτως βέβαιοι για την προέλευση και τον έλεγχο του προϊόντος, καθώς τα μη επώνυμα προϊόντα είναι πιθανό να ενέχουν κινδύνους για την υγεία. Επιπλέον όταν το νοθευμένο μέλι καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, αποθηκεύεται στο συκώτι, με δυσμενή αποτελέσματα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ποιο μέλι να προτιμήσετε

Tο μέλι που παράγεται στη χώρα μας διαφέρει από περιοχή σε περιοχή τόσο πολύ, ώστε να ικανοποιεί εντελώς διαφορετικές γευστικές απαιτήσεις. Eμείς σας προτείνουμε να δοκιμάστε το θυμαρίσιο μέλι «Άρτεμις» που συλλέγεται από μελισσοκόμους του νησιού της Λέρου και είναι ένα προϊόν εξαιρετικής ποιότητας και θρεπτικής αξίας με υψηλή περιεκτικότητα σε γυρεόκοκκους.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι τυποποιείται στο εργαστήριο επεξεργασίας και τυποποίησης Μελιού του ΚοιΣΠΕ. Ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός (ΚοιΣΠΕ) του Τομέα Ψυχικής Υγείας Δωδεκανήσου είναι μια κοινωνική επιχείρηση που σκοπεύει στην επανένταξη ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Στο πλαίσιο λοιπόν ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του ΚοιΣΠΕ, το 2004 μέσω του προγράμματος LEADER+ δημιουργήθηκε το Εργαστήριο επεξεργασίας και τυποποίησης Μελιού.

Το θυμαρίσιο μέλι Λέρου “Αρτεμις” έχει ιδιαίτερη πολιτισμική και κοινωνική αξία με δεδομένο ότι είναι το πρώτο τυποποιημένο προϊόν κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και για το τέλος να αναφέρουμε και μια είδηση για τους λάτρεις του ποδοσφαίρου. Το 2014 μια μεγάλη ποσότητα μελιού “ΑΡΤΕΜΙΣ” παρήγγειλε και προμηθεύτηκε η θρυλική ομάδα ποδοσφαίρου “Bayer 04 Leverkusen”. Πρόκειται λοιπόν για ένα προϊόν που έχει κερδίσει τις εντυπώσεις και στο εξωτερικό! Θα το βρείτε στο Placebo!