Διατροφικά tips για να προλάβετε το κρυολόγημα

Διατροφικά tips για να προλάβετε το κρυολόγημα

Η διατροφή μας κατά τους φθινοπωρινούς μήνες είναι ιδιαίτερα σημαντική, τόσο για την αποκατάσταση του οργανισμού μας μετά το καλοκαίρι, όσο και για την θωράκισή του ενόψει του χειμώνα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, την εποχή αυτή κυκλοφορούν διάφορες ιώσεις οι οποίες κρεβατώνουν μικρούς και μεγάλους. Ομως για να περάσουμε όρθιοι τον φετινό χειμώνα επιβάλλεται να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα ώστε να μην αρρωστήσουμε. Κάποια μικρά tips διατροφής θα μας βοηθήσουν!

Βιταμίνη C

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Berkeley, όσοι έπαιρναν 500 mg βιταμίνης C μέσω της διατροφής τους καθημερινά για δύο μήνες, είχαν μειωμένο κίνδυνο να αρρωστήσουν σε σχέση με εκείνους που δεν κατανάλωναν τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C.

Πάντως οι ερευνητές αναφέρουν ότι η επαρκής πρόσληψή της φαίνεται ότι επηρεάζει την παραγωγή ουσιών όπως οι κυτοκίνες, που εξουδετερώνουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς, και επομένως μπορεί να δράσει προληπτικά.

Ποιες τροφές να προτιμήσω;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εθνική Μελέτη για την Υγεία και τη Διατροφή, η κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού μας.

Για την πρόσληψη της βιταμίνης C οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνονται εσπεριδοειδή, ακτινίδια, πιπεριές, σπανάκι, μπρόκολο και ντομάτες.

Ξηροί καρποί

Μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Ε, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που βρίσκεται εν αφθονία στα αμύγδαλα, καταπολεμά λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως το κρυολόγημα.

Γιαούρτι

Άλλη μελέτη που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, έδειξε πως οι ενήλικοι που έτρωγαν 3/4 του φλιτζανιού γιαούρτι την ημέρα, είχαν 25% λιγότερα κρυολογήματα από εκείνους που δεν το είχαν εντάξει στη διατροφή τους.

Κρεμμύδι και σκόρδο

Μπορεί η μυρωδιά τους να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την κατανάλωσή τους αλλά τόσο τα σκόρδα όσο και τα κρεμμύδια περιέχουν ενώσεις που εμποδίζουν τα κρυολογήματα και βοηθούν στην άμυνα του οργανισμού.