

Το Placebo λέει “ναι” στην χάρτινη σακούλα
“Αν θες να αλλάξεις τον κόσμο, άλλαξε τον εαυτό σου!”
Με αυτήν τη φράση ξεκινήσαμε τη νέα μας ενέργεια που στόχο έχει ένα πιο καθαρό και φιλικό περιβάλλον για εμάς και τους γύρω μας. Ήδη από 1η Σεπτεμβρίου καταργήσαμε και επίσημα τις πλαστικές σακούλες και τις αντικαταστήσαμε με χάρτινες!
Είναι γνωστό ότι οι πλαστικές σακούλες αποτελούν μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα, καθώς βλάπτουν ανεπανόρθωτα τα θαλάσσια οικοσυστήματα και τα πουλιά, ενώ απαιτούνται αιώνες ώστε να βιοδιασπαστούν πλήρως. Γνωρίζετε όμως ποια είναι τα οφέλη που παρουσιάζει το χαρτί και κατ΄ επέκταση η χάρτινη συσκευασία;
- Το κόστος είναι χαμηλό.
- Η χάρτινη σακούλα προσαρμόζεται σε όλες τις απαιτήσεις του καταναλωτή.
- Το χαρτί μπορεί να διατηρεί την θερμοκρασία του σε οποιαδήποτε θερμοκρασία, επιφέροντας θετικά γνωρίσματα στην συντήρηση και αποθήκευση τροφίμων.
- Είναι φιλικό προς το περιβάλλον.
- Αποσυντίθενται εύκολα και το υλικό τους ανήκει στα ανακυκλώσιμα υλικά.
Στο εξωτερικό τι γίνεται;
Αρκετές χώρες έχουν καταργήσει με νόμο τη διάθεση πλαστικής σακούλας στα καταστήματα, όπως η Αυστραλία, η Ιρλανδία, η Ρουάντα, η Σομαλία, η Τανζανία, η Ταϊβάν, η Κίνα, το Μπαγκλαντές, η Μποτσουάνα, η Κένυα και η Σιγκαπούρη.
Πλήρη κατάργηση της χρήσης τους
Η Ιταλία, μια από τις χώρες όπου γίνεται η μεγαλύτερη κατανάλωση πλαστικής σακούλας στην Ευρώπη, αποφάσισε την απαγόρευση της χρήσης τους από την 1η Ιανουαρίου του 2011. Πλέον απαγορεύεται στους λιανοπωλητές να δίνουν στους καταναλωτές σακούλες από πολυαιθυλένιο κι αντ’ αυτών χρησιμοποιούν τσάντες από βιοδιασπώμενο πλαστικό, ύφασμα ή χαρτί. Οι Iταλοί πολίτες χρησιμοποιούν περίπου 20 δισ. σακούλες τον χρόνο, δηλαδή περισσότερες από 330 ανά άτομο ετησίως.
Επιβολή φορολογίας στις σακούλες
Εδώ, υπάρχει το «καλό παράδειγμα»: πριν από μια δεκαπενταετία, τον Μάρτιο του 2002, η Ιρλανδία επέβαλε σε κάθε της πολίτη μια εισφορά 0,15 λεπτά του ευρώ στις πλαστικές σακούλες, καταφέρνοντας και μειώνοντας την κατανάλωση κατά 90%. Ο φόρος ανέβηκε το 2007 στα 0,22 λεπτά του ευρώ, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 75 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση της χώρας. «Θέλουμε να αποδείξουμε ότι η κυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας είναι αφιερωμένη στην καθαρή και πράσινη ατζέντα», δήλωσε ο Αλεξ Ατγουντ, υπουργός περιβάλλοντος στη Βόρεια Ιρλανδία.
Τι ισχύει για τη χώρα μας
Στην χώρα μας θα πληρώνουμε τέλος 0,03 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2018 για κάθε λεπτή πλαστική σακούλα –αυτές που χρησιμοποιούμε κυρίως στα σούπερ μάρκετ– ενώ η επιβάρυνση αυτή θα αυξηθεί στα 0,07 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2019. Στόχος; Να μειωθεί δραστικά η χρήση πλαστικής σακούλας στην Ελλάδα –όπου σήμερα ο αριθμός τους υπερβαίνει τις 400 ανά κάτοικο ετησίως– σε 90 ανά κάτοικο, έως το 2020. Το ειδικό τέλος θα εισπράττεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και θα αποδίδεται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ). Εάν, πάντως, διαπιστωθεί ότι ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί, μπορεί να αποφασισθεί ακόμη και πλήρης απαγόρευσης εμπορίας για ορισμένα είδη σακούλας.
Με μικρές πράξεις δημιουργείται κάτι μεγάλο! Μην ξεχνάτε ότι ο καθένας μπορεί να βάλει το λιθαράκι του.