Πλαστικουργείο. Ένα σχολείο ανακύκλωσης και αστικής οικολογίας, ένα μοναδικό μαγαζί και εργαστήρι στη Νεάπολη Εξαρχείων

Πλαστικουργείο. Ένα σχολείο ανακύκλωσης και αστικής οικολογίας, ένα μοναδικό μαγαζί και εργαστήρι στη Νεάπολη Εξαρχείων

“Κάθε αλλαγή ξεκινάει από εμάς”. Aνηφορίσαμε στο δικό μας σχολείο ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας στη Νεάπολη Εξαρχείων, στο Πλαστικουργείο της Δάφνης και του Φραν. Στο Πλαστικουργείο στην Ασκληπιού, μαθαίνουμε πώς μπορούμε να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα και προμηθευόμαστε όλα αυτά που χρειαζόμαστε για να αλλάξουμε τις καθημερινές μας συνήθειες και να εναρμονίσουμε την επιβίωση του πλανήτη με την δική μας.

Οι πλαστικουργοί εδώ, σαν μεταμοντέρνοι κεραμίστες, μετατρέπουν την πρώτη ύλη των πλαστικών μιας χρήσης που προσφέρει η γειτονιά σε αντικείμενα με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μας δείχνουν τον δρόμο του αυτοσεβασμού και της αγάπης προς το περιβάλλον και την κοινότητα.

Recycle / 3dprint / Repeat

Η Δάφνη και ο Φραν είχαν την επέτειο της γνωριμίας τους όταν τους συναντήσαμε. Οι πλαστικουργοί της γειτονιάς μας γνωρίστηκαν στην Γηραιά Αλβιώνα και σε ένα road trip μ’ ένα μεταχειρισμένο επταθέσιο van που ο Φραν μετέτρεψε σε σπίτι, φέρανε την Κίνγκα το μπουκλωτό σκυλί τους διακοπές στην Ελλάδα και δεν επέστρεψαν ποτέ. Αυθόρμητοι και ιδεολόγοι αποφάσισαν να αλλάξουν την ζωή τους δραστικά και να αφιερωθούν στην αστική οικολογία δημιουργώντας το 2017 το Πλαστικουργείο (site / facebook), ένα shop και εργαστήρι ανακύκλωσης πλαστικού, μετά την γέννηση του γιού τους, όταν -ήδη ευαισθητοποιημένοι- αντελήφθησαν την κυριαρχία του πλαστικού στα αντικείμενα καθημερινής χρήσης του μωρού. Η παντοδυναμία του πλαστικού τους είχε γίνει έμμονη ιδέα και από τον τεράστιο όγκο πλαστικών μπουκαλιών νερού που αναγκάστηκαν να συλλέξουν για να ανακυκλώσουν ένα καλοκαίρι στην Σέριφο. Σίγουροι πια ότι έπρεπε κάτι να κάνουν για αυτό, έγιναν μέλη της ολλανδικής κοινότητας “Precious Plastic”, και ακολουθώντας την “κάντο-μόνος-σου” λογική βιωματικής μάθησης του πρότζεκτ που ο Dave Hakkens εμπνεύστηκε ως μια πλατφόρμα open source, κατασκεύασαν shredder για τον τεμαχισμό του πλαστικού (το μηχάνημα που μετατρέπει το πλαστικό σε νιφάδες), συμπιεστή και injector για δημιουργία αντικειμένων με χρήση καλουπιών, extruder για δημιουργία νήματος για 3d εκτυπώσεις και εξόπλισαν το εργαστήριο ανακύκλωσης του Πλαστικουργειου. “Το βασικό“ μας λένε, “ήταν να κατασκευαστούν τα μηχανήματα, και τώρα πια σκόπος της κοινότητας και δικός μας είναι να απλωθει η ιδέα και να ενημερωθεί- ευαισθητοποιηθεί το κοινό”.

“Το 43% όλων των θαλάσσιων απορριμμάτων που μολύνουν τους ωκεανούς μας αποτελείται από μόλις 10 είδη πλαστικών αντικειμένων μιας χρήσης, δοχεία φαγητού, πλαστικά ποτήρια και καπάκια, μπατονέτες, μαχαιροπήρουνα (όπου συμπεριλαμβάνονται τα πιάτα, οι αναδευτήρες και τα καλαμάκια), μπαλόνια και βέργες μπαλονιών, πακέτα και περιτυλίγματα, μπουκάλια ποτών, αποτσίγαρα, προϊόντα υγιεινής και σακούλες μεταφοράς. Μόλις τα χρησιμοποιήσουμε, τα προϊόντα αυτά καταλήγουν συχνά στον φυσικό κόσμο, ξεβράζονται σε παραλίες ή βυθίζονται στους ωκεανούς μας. Αυτά τα απορρίμματα επηρεάζουν αρνητικά τα οικοσυστήματα, τη βιοποικιλότητα – ακόμη και την ανθρώπινη υγεία.” (ΕΕ εκστρατεία για την κυκλική οικονομία)

Καθαρίζω / Στεγνώνω / Ανακυκλώνω

Το Πλαστικουργείο είναι μία οικογενειακή επιχείρηση με κοινωνικό προσανατολισμό που παράλληλα με την εμπορική δραστηριότητά της, κύριο μέλημα είναι η προσφορά στη γειτονιά και τον τόπο που λειτουργεί. Έχοντας την εμπειρία από την Σέριφο και την Precious Plastic σαν κίνητρα μας εξηγούν πως αντιλαμβάνονται την γειτονιά τους σαν ένα νησί και ο στόχος τους είναι να επιστρέφουν στο κοινωνικό σύνολο μέσα από την δουλειά τους. Το μάτι μας πέφτει στα portal κιτ ανακύκλωσης! Σακίδια εξοπλισμένα με τσιμπίδες, σακιά, γάντια το οποίο μπορεί να δανειστεί όποιος θέλει ώστε να συλλέξει πλαστικά απορρίμματα από τη γειτονιά. Κατεβαίνοντας τα σκαλάκια για το εργαστήρι ανακαλύπτουμε, την Κίνγκα να κοιμάται ήσυχη μέσα σε ένα μικρό σχολείο ανακύκλωσης γύρω της: το μηχάνημα που διαλύει σε νιφάδες το πλαστικό, σακιά με χιλιάδες πλαστικά καπάκια, συσκευασίες, εργαστηριακά μπουκάλια και ένας πίνακας με πληροφορίες. Ο Φραν μας εξηγεί, όπως και σε όποιον θέλει να παραδίδει εδώ τις πλαστικές του συσκευασίες, βασικές αρχές για να είναι αποτελεσματική η ανακύκλωση των πλαστικών μας.

Αρχικά μιλάμε για τη διεθνή σήμανση των πλαστικών και των ανακυκλώσιμων, στον πίνακα βλέπουμε ότι εδώ μπορούμε να φέρουμε οτιδήποτε έχει σήμανση 1,5,2 και 6. Τι σημαίνουν όμως αυτά τα νούμερα; Σύμφωνα με τον Φραν αλλά και τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης:

1 – PET /Αναφέρεται στον τύπο του πλαστικού που ανακυκλώνεται. Τα μπουκάλια PET ή πολυαιθυλενίου χρησιμοποιούνται για συσκευασία νερού, αναψυκτικών και ανακυκλώνονται εύκολα.

5 – PP / Είναι πιο συνηθισμένο στα καλαμάκια, τα πώματα μπουκαλιών, μπουκάλια σαλτσών και κάποια ιατρικά σιρόπια. Το PP (πολυπροπυλένιο) ανακυκλώνεται.

2 – HDPE / Το σύμβολο HDPE (υψηλής περιεκτικότητας πολυαιθυλένιο) συναντάται σε συσκευασίες καθαριστικών, σακούλες απορριμμάτων, χυμούς και σημαίνει ότι το πλαστικό ανακυκλώνεται.

6 – PS / Το PS (πολυστυρένιο) είναι το υλικό που χρησιμοποιείται σε πλαστικά είδη μιας χρήσης (ποτήρια, πιάτα κλπ), σε θήκες CD-DVD και ανακυκλώνεται.

Στην Ευρώπη ανακυκλώνεται λιγότερο από το 1/3 των πλαστικών απορριμμάτων σύμφωνα με στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ενημερωνόμαστε ότι μόνο το 4% των μπλε κάδων καταλήγει σε ανακύκλωση, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες ευρωπαϊκές έρευνες στην Ελλάδα.

Τι κάνουμε λάθος;

Αφενός δεν υπάρχει στα στάδια διαδικασία συλλογής ανακυκλώσιμων ο διαχωρισμός στους κάδους αλλά και ο κόσμος δεν γνωρίζει τι είναι ανακυκλώσιμο, τι όχι και ότι θα πρέπει οι συσκευασίες να πλένονται πριν τοποθετηθούν στους κάδους. Μάθαμε ότι τα πλαστικά δεν πρέπει επουδενί να μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων αλλά να ξεπλένονται με νερό και σόδα έτσι ώστε να ελαχιστοποιούμε και την χρήση απορρυπαντικών, επίσης ότι τα πλαστικά που εμπεριέχουν δυνατό αλκοόλ έχουν την ιδιότητα να το απορροφούν και καθίσταται μη ανακυκλώσιμα και ότι οι συσκευασίες tetrapack είναι “εφιάλτης και συχνά δεν ανακυκλώνονται”.

Πάνω από όλα όμως η ελαχιστοποίηση του πλαστικού στη ζωή μας είναι θέμα προσωπικής επιλογής μας εξηγεί ο Φραν “η αγοραστική μας δύναμη είναι σαν ένα γεμάτο όπλο μέσα στις τσέπες μας, κάθε φορά που επιλέγουμε να αγοράσουμε ένα προϊόν δίνουμε την δύναμη στην βιομηχανία που το παράγει να συνεχίσει τις μη οικολογικές πολιτικές της, αν σταματούσαμε ν’ αγοράζουμε αυτά τα προϊόντα οι ίδιες οι εταιρείες θ’ αναγκαστούν να αλλάξουν, γιατί η αλλαγή πρέπει να έρθει από εμάς, είναι δύσκολη απόφαση αλλά αν γίνει μαζικά θα έχει αποτέλεσμα, έως τότε η χρεωστική μας κάρτα θα είναι το όπλο που θα πυροβολεί με κάθε αγορά μας θάλασσες, τροπικά δάση, ποτάμια κ.ο.κ”. Νιώθουμε ότι θέλουμε και εμείς να είμαστε κομμάτι αυτού του τρόπου σκέψης ακούγοντας και μαθαίνοντας από τους ανθρώπους που επέλεξαν με τον τρόπο που ζουν και πορεύονται να τον κάνουν πράξη. Από ότι φαίνεται δεν είμαστε οι μόνοι που ανησυχούμε: σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δηλώνουν ότι ανησυχούν για τις επιπτώσεις που έχουν καθημερινά προϊόντα, κατασκευασμένα από πλαστικά, στην υγεία τους (74 %) και στο περιβάλλον (87 %).

Ξεκινάμε από εμάς και το μαγαζί του Πλαστικουργείου

Αντιλαμβανόμαστε ποσό σημαντική είναι η προσωπική μας εμπλοκή με το φυσικό μας περιβάλλον και περιηγούμαστε στον καλαίσθητο χώρο του μαγαζιού παρατηρώντας ότι όλα γύρω μας είναι φτιαγμένα από ανακυκλωμένες πρώτες ύλες: από τα ράφια από ρετάλια ξύλου έως το φωτιστικό με την κονσέρβα κύκνος και την χαρακτηριστική μεγάλη επιγραφή με γράμματα από χαρτόνι. Εδώ βρίσκουμε όλες τις εναλλακτικές λύσεις για το πλαστικό μιας χρήσης: κάθε διαλεγμένο προϊόν είναι και μια πράξη αγάπης προς το περιβάλλον και τους εαυτούς μας.

“Τα πλαστικά είναι παντού στην καθημερινότητά μας: χρησιμοποιούνται σε συσκευασίες, κτίρια, αυτοκίνητα, ηλεκτρονικά, γεωργία και άλλους τομείς. Η παραγωγή πλαστικών είναι 20 φορές υψηλότερη από τη δεκαετία του 1960 και προβλέπεται να τετραπλασιαστεί σχεδόν μέχρι το 2050. Αν και υπάρχουν χιλιάδες είδη πλαστικών, το 90% των πλαστικών προέρχεται από παρθένα ορυκτά καύσιμα. Περίπου το 6% της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου χρησιμοποιείται για την παραγωγή πλαστικών. έως το 2050, το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να φτάσει το 20%. Στην Ευρώπη, περίπου 40% των πλαστικών αποβλήτων μετά την κατανάλωση αποτεφρώνονται με ανάκτηση ενέργειας και τα υπόλοιπα είτε απορρίπτονται είτε ανακυκλώνονται. Περίπου τα μισά πλαστικά απόβλητα που συλλέγονται και ανακυκλώνονται αντιμετωπίζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το άλλο μισό εξάγεται, κυρίως στην Κίνα.” (Strategy on plastics in the circular economy , 2017)

Στο κατάστημα του Πλαστικουργείου βρίσκουμε όλα αυτά που χρειαζόμαστε για να μειώσουμε την χρήση πλαστικού στην καθημερινότητα μας. Είδη καθημερινής υγιεινής, καθαριστικά και κουζινικά καθημερινής χρήσης, είδη για παιδιά, upcycled κοσμήματα κ.ο.κ Ξεκινώντας από τα θερμός για το νερό και για τον καφέ στο χέρι και τα μη πλαστικά καλαμάκια από μέταλλο, χαρτί, μπαμπού και από σιτάρι ήδη έχουμε αντικαταστήσει μερικές εκατοντάδες συσκευασίες μιας χρήσης και ανακουφίσει τα νησιά μας και την θαλάσσια πανίδα και χλωρίδα. (Σύμφωνα με την Greenpeace 300 εκατομμύρια υπολογίζονται τα πλαστικά ποτήρια που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα μόνο για τον καφέ, δίχως να συνυπολογιστούν εκείνα που για κάποιο άλλο ρόφημα, ούτε τα χάρτινα ποτήρια που δεν είναι επίσης ανακυκλώσιμα λόγω της πλαστικής επίστρωσης που φέρουν).

Μπορούμε να φτιάξουμε ένα μίνι kit για την τσάντα μας με το καλαμάκι μας, τα μαχαιροπήρουνα από μπαμπού ή μέταλλο και τις απίθανες χειροποίητες θήκες από ρετάλια υφασμάτων που θα βρούμε εδώ. Στις διακοπές, την εκδρομή, το ταξίδι τα είδη μιας χρήσης από φοίνικα αρέκα, τα βιοδιασπώμενα πιάτα και κούπες, η οδοντόβουρτσα από μπαμπού και οι οργανικές οδοντόκρεμες που είναι φιλικές προς το περιβάλλον επιβάλλονται, ειδικά αν είμαστε φίλοι της κατασκήνωσης στη φύση. Τα σφουγγάρια για τα πιάτα από φυσικά υλικά, οι λούφες και οι βούρτσες από καρύδα άλλαξαν τον τρόπο που σκεφτόμαστε την καθαριότητα του σπιτιού μας: εδώ τα παιδιά μας προμηθεύουν με σακουλάκια σόδας, κιτρικού οξέος και σόδας πλυσίματος χύμα και αν στο παραδοσιακό τσίγκινο αθηναϊκό κουβά προσθέσουμε τα αιθέρια έλαια τεϊόδεντρου και λεβάντας δεν χρειαζόμαστε τίποτα άλλο για απολύμανση και μηδενικά απόβλητα, ωστόσο όλα όσα βλέπουμε γύρω μας μας γυρίζουν πίσω στην απλότητα και την λαϊκή σοφία θυμίζοντας μας πόσο πλάστες είναι οι ανάγκες για τόσα πολλά καταναλωτικά προϊόντα που επιβλήθηκαν στον σύγχρονο άνθρωπο. Για την μείωση των συσκευασιών εδώ υπάρχουν οργανικά σαμπουάν και καλλυντικά, οργανικά σαπούνια, δοχεία για επαναγέμισμα και για τα ψώνια πάνινες τσάντες για διάφορες χρήσεις: ψωμιού, για διάφορα, για βάρος κ.ο.κ

Αν θέλουμε να μυήσουμε τους φίλους μας στην Zero Waste λογική (Μη παραγωγή Απορριμμάτων, περισσότερα εδώ) τα έξυπνα gift box με την σφραγίδα του Πλαστικουργείου θα είναι μια καλή αρχή και μπορούμε να διαλέξουμε τί θα βάλουμε μέσα, τέλεια ιδέα για δώρο γάμου ή παιδικό!

Η Δάφνη και ο Φραν είναι πάντα διαθέσιμοι για να επικοινωνήσουν μαζί μας τις ιδέες τους και να μας κατευθύνουν σωστά, άλλωστε όσο βρισκόμαστε στο χώρο παρατηρούμε την σχέση που χτίζουν με τους ανθρώπους της γειτονιάς και όχι μόνο. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε και τα “Πράσινα δρώμενα” που ανα καιρούς τρέχει το Πλαστικουργείο όπως την καμπάνια Plastic Free Drinks στο κέντρο της Αθήνας, ενθαρρύνοντας καφετέριες/μπαρ να μειώσουν τη χρήση πλαστικών ποτηριών και καλαμακιών μιας χρήσης, η διοργάνωση του 1ου Zero Waste Festival στην Αθήνα και γενικά η οργάνωση και ο συντονισμός εργαστήριων γύρω από την ιδέα της επανάχρησης, της ανακύκλωσης πλαστικού κλπ. αλλά και η διαχείριση των απορριμμάτων κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων και η παροχή συμβουλευτικής και καθοδήγησης στο κομμάτι της μείωσης των απορριμμάτων.

“Εάν δεν αλλάξουμε τον τρόπο που παράγουμε και χρησιμοποιούμε πλαστικά, θα είναι περισσότερα τα πλαστικά από τα ψάρια στους ωκεανούς μας μέχρι το 2050. Πρέπει να σταματήσουμε αυτήν την κατάσταση όπου τα πλαστικά καταλήγουν στο νερό, στο φαγητό μας, ακόμη και στο σώμα μας. Η μόνη μακροπρόθεσμη λύση είναι η μείωση των πλαστικών αποβλήτων, ανακυκλώνοντας και επαναχρησιμοποιώντας τα περισσότερο. Αυτή είναι μια πρόκληση που οι πολίτες, η βιομηχανία και οι κυβερνήσεις πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού” – Frans Timmermans

Παίρνουμε την απόφαση να φύγουμε από το μαγαζί με δυσκολία μιας και η ζεστασιά των παιδιών, οι πληροφορίες που ρουφάμε σαν ζωντανό σφουγγάρι και το φατσόνι της Κίνγκα που κοιμάται, μας κρατάνε εκεί. Θα γυρίσουμε με τις πλυμένες μας συσκευασίες, για δωράκια, ενημέρωση και ενίσχυση της ανθρωποκεντρικής και κοινωνικής μας συμπεριφοράς μέσα από την αγάπη για το περιβάλλον, όπως μάθαμε εδώ. Φεύγουμε καλύτεροι άνθρωποι και έχουμε τους πλαστικουργούς μας να ευχαριστούμε για αυτό.

TIP! Το Πλαστικουργείο έχει και e-shop! Αν το Άνω Εξάρχειο σου πέφτει κομματάκι μακριά μπορείς να βρεις εδώ ότι χρειάζεσαι για να αντικαταστήσεις τα πλαστικά μια χρήσης και όχι μόνο.

 

ineexachia.gr