Κηπουρική: πώς μπορεί να βελτιώσει την υγεία της οικογένειας

Κηπουρική: πώς μπορεί να βελτιώσει την υγεία της οικογένειας

Δεν είναι ανάγκη να έχετε μια έκταση για να φυτέψετε και να ασχοληθείτε με την κηπουρική. Μπορείτε να το κάνετε είτε στις ζαρντινιέρες του σπιτιού ή αν ούτε αυτές υπάρχουν, σε γλάστρες. Η κηπουρική είναι μια ευχάριστη και σχετικά εύκολη ασχολία με πάρα πολλά κέρδη για τον άνθρωπο αλλά και για την οικογένεια ως σύνολο. Η κηπουρική μας χαλαρώνει αλλά όταν γίνεται υπόθεση οικογενειακή, τα οφέλη είναι περισσότερα.

-Φυσική δραστηριότητα

Η κηπουρική δεν γίνεται ενώ καθόμαστε στον καναπέ. Απαιτεί φυσική δραστηριότητα. Φυσικά και δεν έχει καμία σχέση με το τρέξιμο ή ακόμα με το τένις, την αεροβική ή άλλη γυμναστική και άσκηση. Σε κάθε περίπτωση όμως με την κηπουρική συμπληρώνει κανείς το μισάωρο της φυσικής δραστηριότητας που είναι καθημερινά απαραίτητο για την υγεία του οργανισμού. Επιπλέον, το γεγονός ότι δεν υποχρεώνεται κανείς να κάνει επαναλήψεις –όπως θα έκανε επιλέγοντας κάποιο είδος γυμναστικής- μας κάνει να ξεχνιόμαστε, με αποτέλεσμα πολύ συχνά να περνάμε το μισάωρο και με το παραπάνω.

-Καλύτερη διάθεση

Η κηπουρική λειτουργεί αγχολυτικά. Οποιαδήποτε επαφή με τη φύση λειτουργεί αγχολυτικά. Σκεφθείτε όλα εκείνα τα γλαστράκια, τους σπόρους, τα φυτά, τα φύλλα, τα άνθη, τους καρπούς. Η έκθεση ακόμη στον ήλιο, η επαφή με το χώμα. Πολύτιμη δραστηριότητα που αυξάνει την απελευθέρωση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Με την κηπουρική είμαστε πιο ήρεμοι, λιγότερο αγχωμένοι και έχουμε καλύτερη διάθεση.

-Η ζωή είναι… έξω!

Στην καθημερινότητά μας, τόσο εμείς όσο και τα παιδιά, δεν έχουμε τη δυνατότητα να κινούμαστε πολύ σε εξωτερικούς χώρους. Σπίτι, δουλειά, σπίτι εμείς. Σπίτι, σχολείο, δραστηριότητες, σπίτι και τα παιδιά. Με την κηπουρική έχουμε οικογενειακώς τη δυνατότητα να βγούμε έξω. Να αναπνεύσουμε, να χαρούμε τον αέρα και τον ήλιο. Όσο περισσότερο κινούμαστε σε κλειστούς χώρους, τόσο πιο κοντά είμαστε σε βαριές διαθέσεις και κατάθλιψη, λένε οι έρευνες. Η ζωή είναι έξω και η κηπουρική είναι μια καλή αφορμή.

-Χρόνος με την οικογένεια

Φυτεύοντας αποκτάμε οικογενειακώς τις ίδιες έγνοιες. Πώς αναπτύσσονται τα φυτά μας, πώς εξελίσσονται και τι πρέπει να κάνουμε για αυτά; Η κηπουρική εκπαιδεύει τα παιδιά να είναι υπεύθυνα και τους δίνει αυτοπεποίθηση και θάρρος. Έχοντας τέτοιες ευγενείς δραστηριότητες, ενισχύουμε τους δεσμούς μας ως οικογένεια.

-Καλύτερη ποιότητα ζωής

Ήρεμοι καθώς είμαστε λόγω της κηπουρικής, καταφέρνουμε να κοιμηθούμε καλύτερα και οι μεγάλοι και τα παιδιά. Ακόμη, το γεγονός ότι τα παιδιά έχουν καθημερινή τριβή με τα φυτά είναι δυνατόν να τα στρέψει σε καλύτερες διατροφικές συνήθειες. Τα παιδιά είναι εξοικειωμένα με το πράσινο, πιθανόν να έχουν δει τις δικές τους ντοματούλες να μεγαλώνουν ή τα δικά τους μαρουλάκια, με αποτέλεσμα να μην γυρίζουν το πρόσωπό τους αλλού όταν τα βρίσκουν στο τραπέζι…

 

mommy.gr