Design ηλεκτρικά ποδήλατα στο Placebo! Για ένα πιο eco friendly τρόπο ζωής.

Design ηλεκτρικά ποδήλατα στο Placebo! Για ένα πιο eco friendly τρόπο ζωής.

 

Devron ηλεκτρικό ποδήλατο

 

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα δεν είναι απλά ένας σκελετός από BMX, Κούρσα, ή Mountain bike και ένας κινητήρας με μπαταρία. Επίσης δεν είναι scooter που θα ανοίξετε το «γκάζι» και θα ξεκινήσει. Σκεφτείτε, πως ο κινητήρας σας βοηθά (μαζί με τις ταχύτητες) για να μην κάνετε πετάλι με υπερβολικό κόπο. Έτσι μπορείτε να τα οδηγήσετε άνετα σε ανηφόρα ή με κόντρα άνεμο και φυσικά για μεγαλύτερες αποστάσεις.

Η επιλογή του ηλεκτρικού ποδηλάτου, πρέπει να γίνει σε εξειδικευμένο μαγαζί. Οι τεχνικοί του καταστήματος, μαζί με το πωλητή, θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το κατάλληλο e-Bike και θα το ρυθμίσουν πάνω σας. Μόνο έτσι θα εκμεταλλευτείτε πλήρως τις δυνατότητές του. Από το ύψος της σέλας, ως την σωστή γωνία των πεντάλ, την σωστή θέση για να μην καταπονούνται τα γόνατα σας, την φόρτιση για ένα πλήρη κύκλο εκμετάλλευσης της ενέργειας και πολλές άλλες λεπτομέρειες.

Τα E-bikes διαθέτουν ενσωματωμένο ηλεκτρικό μοτέρ και μπαταρία, που προσφέρουν υποβοήθηση. Χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, αυτά που έχουν την υποβοήθηση στο σύστημα του πεντάλ (pedelec) και αυτά που έχουν την υποβοήθηση στον πίσω τροχό. Η ισχύς των μοτέρ καθορίζεται από τη νομοθεσία κάθε χώρας, ενώ η ταχύτητα περιορίζεται (τυπικά) στα 25 χλμ. Αυτός είναι ο λόγος που οι οδηγοί των ηλεκτρικών ποδηλάτων δεν χρειάζονται ειδική άδεια και δίπλωμα.

Διαφορές και πλεονεκτήματα

Το βασικό τους πλεονέκτημα σε σχέση με τα ποδήλατα είναι η ταχύτητα κίνησης, αλλά σε σχέση με τις μοτοσικλέτες και τα αυτοκίνητα είναι η οικονομία.

Μπορεί να έχουν πολλές σχεδιαστικές και κατασκευαστικές ομοιότητές με τα απλά ποδήλατα, αλλά έχουν και σημαντικές διαφορές. Τα e-Bikes έχουν πιο ενισχυμένους σκελετούς, αναρτήσεις (κάποια από αυτά) και μεγαλύτερο βάρος (λόγω μπαταρίας και μοτέρ). Το βάρος αυτό είναι μεταξύ 10 και 31 κιλών (δεν το μεταφέρετε με τα χέρια). Με την ηλεκτρική υποβοήθηση, όμως, τα ηλεκτρικά ποδήλατα γίνονται ένα αποτελεσματικό μέσο μετακίνησης.

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα έχουν συνήθως τρία έως πέντε επίπεδα υποβοήθησης.

  • Το πρώτο επίπεδο (Eco) φτάνει από 25-80% της ισχύος του ποδηλάτη. Το Eco είναι κυρίως για διαδρομές χωρίς ανηφόρες και για μεγαλύτερη αυτονομία της μπαταρίας.
  • Το επόμενο επίπεδο (Normal) σας βοηθά κατά 100-150% (η μέγιστη απόσταση μειώνεται περίπου στο μισό). Με αυτό μπορείτε να επιταχύνετε από στάση (ξεκίνημα από φανάρι ή διασταύρωση) και να κινηθείτε μέσα στην πόλη.
  • Το ανώτερο επίπεδο (Turbo ή High) προσφέρει υποβοήθηση έως 200%, για να αντιμετωπίζετε τις ανηφόρες και να κινείστε με υψηλή ταχύτητα.

Οι τύποι των e-Bikes

Πλέον μπορείτε να βρείτε όλες τις κατηγορίες, όπως στα απλά ποδήλατα: Racing (δρόμου), trekking, touring, aventure, fitness, mountain, cruiser, city (πόλης), αναδιπλούμενα, τρίκυκλα κ.λπ. Οι βασικές είναι:

Πόλης: Είναι τα ηλεκτρικά ποδήλατα που χρησιμοποιούνται για μετακινήσεις μέσα στον αστικό ιστό. Είναι ιδανικά για την καθημερινή μετακίνηση στη δουλειά, για βόλτες σε κοντινές αποστάσεις.

Βουνού/Mountain Bikes: Τα eMTB κινούνται συνήθως σε εκτός δρόμου διαδρομές. Διαθέτουν ενισχυμένο σκελετό, χοντρά ελαστικά και δισκόφρενα για μεγαλύτερη δύναμη πέδησης. Από πλευράς αναρτήσεων μπορεί να είναι hardtail (μόνο μπροστά) ή dual (μπροστά – πίσω). Η ηλεκτρική υποβοήθηση χρησιμεύει για να μετακινηθείτε στο ξεκίνημα της κατάβασης ή σε ανηφορικά κομμάτια.

Η χρήση και η συντήρηση της μπαταρίας

Η μπαταρία είναι το ένα από τα δύο πιο σημαντικά (το άλλο είναι το μοτέρ) τμήματα της τεχνολογίας των e-Bikes. Η ισχύς που αποδίδουν οι μπαταρίες των e-bike είναι από 200 ως 850W. Όσο περισσότερη είναι η ισχύς τόσο μεγαλύτερη αυτονομία έχει το ηλεκτρικό ποδήλατο. Κάποια μοντέλα διαθέτουν διπλή μπαταρία για ακόμα μεγαλύτερη αυτονομία.

Η επαναφόρτιση των μπαταριών γίνεται μέσω ενός φορτιστή που διατίθεται με το ποδήλατο. Ο χρόνος φόρτισης εξαρτάται από τη χωρητικότητα της μπαταρίας και συνήθως είναι μεταξύ 3 και 5 ωρών. Οι μπαταρίες τους είναι οι ίδιες μπαταρίες λιθίου-ιόντων που χρησιμοποιούνται στα laptop, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και αλλού. Έχουν χρόνο ζωής 1000 κύκλων πλήρους φόρτισης-αποφόρτισης (ή τρία έως πέντε χρόνια αναλόγως τη χρήση). Μία μπαταρία κοστίζει από 300 έως 800 ευρώ, αναλόγως τη χωρητικότητα, την ισχύ κλπ. Εδώ και πάλι μπαίνει ο παράγοντας της επώνυμης επιλογής, Βλέπετε μία φτηνή σε τιμή και προπάντων σε ποιότητα μπαταρία θα κρατήσει λίγο.

Τα μοτέρ

Το μοτέρ είναι το δεύτερο πιο σημαντικό τμήμα του ηλεκτρικού ποδηλάτου και έχει δύο τύπους ανάλογα με την εγκατάσταση του: Ο πιο διαδεδομένος τύπος είναι αυτός που είναι εγκατεστημένο στα πεντάλ (τα pedelec), ενώ στον άλλο τύπο, το μοτέρ είναι εγκατεστημένο στον τροχό. Η βασική διαφορά τους είναι ότι τα pedelec περιλαμβάνουν έναν αισθητήρα της έντασης της ποδηλασίας του αναβάτη, ώστε η υποβοήθηση να γίνεται με ακρίβεια.

Οι τεχνικοί του καταστήματος, μαζί με το πωλητή, θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το κατάλληλο e-Bike και θα το ρυθμίσουν πάνω σας. Μόνο έτσι θα εκμεταλλευτείτε πλήρως τις δυνατότητές του.

Πηγή: www.newsauto.gr

Placebo pharmacy

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 85, Γλυφάδα

2109646430