Clean living. Τι σημαίνει και γιατί είναι τόσο σημαντικό;

Clean living. Τι σημαίνει και γιατί είναι τόσο σημαντικό;

Το κίνημα Clean Living κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς ανά τις μητροπόλεις. Τώρα είναι η στιγμή για ένα καθαρό ξεκίνημα!

Είμαστε ό,τι τρώμε, ό,τι αναπνέουμε και ό,τι νιώθουμε. Αρχίζοντας από το πιάτο και το σπίτι μας ως τη ρουτίνα ομορφιάς και τις ίδιες μας τις σκέψεις μπορούμε να απαλλαγούμε από ρύπους, χημικά, πρόσθετα και κάθε είδους τοξικότητες κερδίζοντας μια πιο καθαρή και όμορφη ζωή.

@yourbeautyshelf
* Vegan beauty
Δεν είναι μόνο το τί βάζουμε μέσα μας αλλά και το τί βάζουμε επάνω μας, που μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά. Τα vegan προϊόντα ομορφιάς, όπως χαρακτηρίζονται τα φυσικά και οργανικά καλλυντικά δεν είναι μια ακόμα τάση. Όπως και η στροφή στα ποιοτικά και μη κατεργασμένα τρόφιμα είναι η νέα πραγματικότητα και καθημερινότητα που αφορά από την οδοντόκρεμα και την αντηλιακή μας, μέχρι το σαπούνι, το αποσμητικό και τη βαφή των μαλλιών, αλλά και όλα ανεξαιρέτως τα καλλυντικά που μπαίνουν στο ντουλάπι μας.
Πιστοποιημένα, υποαλλεργικά προϊόντα βασισμένα σε βότανα και φυτά από επιλεγμένες βιολογικές καλλιέργειες χωρίς parabens, mineral oils, σιλικόνη και άλλα χημικά σε ανακυκλωμένες και συχνά πλήρως ανακυκλώσιμες συσκευασίες περνούν τώρα στην κορυφή της λίστας.

Ας εμπιστευθούμε λοιπόν για αρχή:
* το Λευκό τσάι για αντιοξειδωτικό καθαρισμό του προσώπου και την Άργιλο για πραγματικά βαθύ καθαρισμό
* το Αγγούρι για την αποτοξίνωση της περιοχής των ματιών
* το Ακτινίδιο για ήπια απολέπιση και κουκούτσι της ελιάς για έντονη
* το Άγριο Τριαντάφυλλο για ενυδάτωση και λάμψη και την Πεύκη για σύσφιξη του δέρματος
* το Ρύζι και το Τίλιο για δυνατά μαλλιά.

@yourtable
* Εν αρχή ην η καλή λειτουργία του εντέρου
Το έντερο ή δεύτερος εγκέφαλος, όπως αποκαλείται πλέον, είναι η βάση της υγείας μας συνολικά, οπότε η φροντίδα της σωστής λειτουργίας του είναι αναπόφευκτα καθημερινή. «Όταν η χλωρίδα του εντέρου βρίσκεται σε ισορροπία, οι πιθανότητες για ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών ελαχιστοποιείται. Κι αν σκεφτούμε το γεγονός ότι το γαστρεντερικό μας σύστημα αποτελείται από περίπου 100 τρις μικροοργανισμούς, καταλαβαίνουμε τη σημασία που μπορεί να έχει για εμάς και το σώμα μας! Γνωρίζουμε ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ εντερικού μικροβιώματος και αλλεργιών, άσθματος, γαστρεντερικών προβλημάτων και άλλων, αλλά τα τελευταία χρόνια εξετάζεται έντονα και η σχέση μεταξύ υγείας εντέρου και δέρματος.

Και ενώ το γενετικό μας προφίλ μπορεί να καθορίσει σε ένα βαθμό τη σύνθεση της μικροχλωρίδας, όπως φαίνεται κι από μελέτες σε δίδυμα, το περιβάλλον είναι αυτό που έχει τον τελευταίο λόγο. Αυτό σημαίνει, ότι μια διατροφή πλούσια σε ζυμωμένα προϊόντα όπως κεφίρ, γιαούρτι, πίκλες (χωρίς ζάχαρη), ξινολάχανο, ιαπωνική σούπα μίσο, μπορούν να βοηθήσουν. Βασικό επίσης είναι ότι μια δίαιτα φτωχή σε φυτικές ίνες προάγει την ανάπτυξη βακτηρίων που καταστρέφουν το φραγμό του εντέρου, όποτε η συχνή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και οσπρίων πρέπει να έχει κεντρική θέση στη διατροφή μας.» εξηγεί η κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Παρή Ζαρμακούπη. Επίσης, ένα στιγμιαίο ρόφημα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες χωρίς καφεΐνη οπωσδήποτε θα βοηθήσει.

* Προβιοτικά & Πρεβιωτικά: Γιατί τα χρειαζόμαστε
«Εκείνο που σίγουρα βοηθά στην επαναφορά της χλωρίδας του εντέρου, ώστε να είναι λειτουργικό στο μέγιστο, είναι η λήψη προβιοτικών. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι ευεργετικές τους ιδιότητες αυξάνονται όταν συγχορηγούνται με πρεβιοτικά, δηλαδή την «τροφή» των προβιοτικών. Τέτοια είναι κυρίως οι φρουκτοολιγοσακχαρίτες και η ινουλίνη που βρίσκονται στα κρεμμύδια, πράσα, μήλα, μπανάνες, φακές, φασόλια, σπαράγγια. Μπορούμε λοιπόν να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας φτιάχνοντας smoothies με φρούτα και γιαούρτι ή κεφίρ, σούπες λαχανικών ή καταναλώνοντας ζυμωμένο τσάι κομπούχα. Επίσης, ένας εύκολος και σίγουρος τρόπος να εξασφαλίζουμε την επαρκή πρόσληψη και των δύο είναι η κατανάλωση συμβιωτικών σκευασμάτων που περιέχουν συνδυασμό τους.» συμβουλεύει η ειδικός, η οποία παρακάτω προτείνει φυσικούς τρόπους αποτοξίνωσης.

* Detox στην κούπα
«Πολύ συχνά γίνεται λόγος για αποτοξίνωση καθώς και για τις τοξίνες που βρίσκονται στη διατροφή μας. Η αλήθεια είναι ότι η αποτοξίνωση είναι μια φυσιολογική διαδικασία που συμβαίνει αδιάκοπα στο σώμα μας και σχετίζεται με την προστασία του οργανισμού από εξωγενείς και μη βλαβερές ουσίες. Τα βασικά όργανα που συντελούν σε αυτήν είναι το συκώτι, το έντερο, τα νεφρά αλλά και τα υγρά του σώματος, όπως ο ιδρώτας, που συμβάλουν στην αποβολή τους. Τι είναι όμως οι περίφημες τοξίνες; Αναφερόμαστε λοιπόν κυρίως σε χημικά πρόσθετα τροφίμων, φυτοφάρμακα, ορμόνες, βαρέα μέταλλα, προϊόντα του αλκοόλ και του καπνού, αλλά και προϊόντα του μεταβολισμού.

Η ανάγκη για καθαρισμό του οργανισμού ίσως εμφανίζεται εντονότερη σε περιόδους στρες ή μετά από διακοπές και γιορτές όπου η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνεται. Επίσης, στις περιόδους αυτές είναι πιθανή η υπερκατανάλωση αλατιού, κάτι που συνήθως οδηγεί σε κατακράτηση υγρών και συνεπακόλουθο πρήξιμο. Ο βασικός τρόπος να αντιμετωπίσουμε τα οιδήματα είναι η κατανάλωση άφθονου νερού και αφεψημάτων.» λέει η διατροφολόγος.

* Γιατί λιγότερη ζάχαρη & γλυκαντικά
«Για μια ακόμα φορά φαίνεται ότι η ζάχαρη δεν είναι φίλη μας. Πέραν της καταστροφής του κολλαγόνου και της ελαστίνης που προκαλεί συμβάλλοντας στην πρόωρη γήρανση, βοηθάει την υπερανάπτυξη μυκήτων όπως η Candida και άλλων παράσιτων. Συνεπώς, η μείωση της είναι πρωταρχικός στόχος αν θέλουμε ένα υγειές δέρμα, εφόσον αποτελεί τροφή για πολλούς ανεπιθύμητους μικροοργανισμούς. Μαζί με την κοινή ζάχαρη όμως θα πρέπει να μειωθούν και όλοι οι απλοί υδατάνθρακες – λευκό ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι- καθώς δίνουν το ίδιο αποτέλεσμα. Ούτε τα γλυκαντικά φαίνεται να είναι σύμμαχός μας, δεδομένου ότι σε μελέτες έχει φανεί ότι μπορεί να επηρεάζουν δυσμενώς της χλωρίδα του εντέρου συμβάλλοντας στην εμφάνιση δερματικών προβλημάτων.» επισημαίνει η ειδικός.

@home
* Προσοχή στα καθαριστικά
Καθαρίζουν και απολυμαίνουν δάπεδα και επιφάνειες, αλλά την ίδια στιγμή τα χημικά καθαριστικά ενοχοποιούνται για τη μόλυνση της ατμόσφαιρας μέσα στα σπίτια μας περισσότερο και από τη βιομηχανική μόλυνση σύμφωνα με την αμερικανική EPA (Environmental Protection Agency). Οπότε καλύτερα να επανεξετάσουμε άμεσα τη δράση φυσικών καθαριστικών και απολυμαντικών, όπως το ξίδι, η σόδα και το λεμόνι.

* Ενεργειακός καθαρισμός
Το λιβάνισμα του σπιτιού με φασκόμηλο, όπως έκαναν οι παλιές νοικοκυράδες, είναι ο πιο φυσικός τρόπος για να καθαρίσουμε τον αέρα κάθε δωματίου από μυρωδιές και βακτήρια. Εκτός από τον απολυμαντικό του χαρακτήρα που είναι γνωστός από τον Μεσαίωνα ήδη από την αρχαιότητα θεωρείται ότι το φασκόμηλο καθαρίζει και ενεργειακά το χώρο διώχνοντας τον αρνητισμό που ακολουθεί διαφωνίες, εντάσεις και τοξικά πρόσωπα. Εναλλακτικά μπορούμε να κρεμάσουμε μικρά πουγκιά με φασκόμηλο στα καλοριφέρ ή και να ρίξουμε τσάι φασκόμηλου στο νερό για το σφουγγάρισμα.

* Παπούτσια εκτός
Η πρακτική που ακολουθείται παραδοσιακά αιώνες τώρα σε χώρες της Ασίας, όπως η Κίνα και η Ιαπωνία, όπου τα παπούτσια δεν προχωρούν πέρα από τη εξώπορτα των σπιτιών, είναι η πλέον ενδεδειγμένη για τα αστικά περιβάλλοντα της Δύσης, αφού έτσι μεταφέρονται εντός 60% λιγότερα χημικά και βαρέα μέταλλα -όπως ο μόλυβδος- από τους δρόμους της πόλης.

*Λιγότερο wi-fi
Ότι το γαλάζιο φως και η ακτινοβολία που εκπέμπουν οι digital οθόνες καταστρέφει την ποιότητα του ύπνου μας και ότι τα social media ενισχύουν το στρες δεν μας είναι πια κάτι άγνωστο. Αποφύγετε να έχετε ασύρματες συσκευές και ενεργοποιημένο wi-fi στα υπνοδωμάτια ή τουλάχιστον ενεργοποιήστε τη Λειτουργία Πτήσης ώστε να ελαττώσετε την έκθεσή σας στην ακτινοβολία όσο κοιμάστε.

@yourhead
* Φρένο στο stress
Το χρόνιο άγχος είναι ό,τι πιο καταστροφικό για την υγεία αφού μπορεί να πυροδοτήσει από προβλήματα στη λειτουργία του εντέρου έως αυτοάνοσα νοσήματα. Περπάτημα στη φύση, γιόγκα και διαλογισμός είναι το τρίπτυχο για την αποκατάσταση της ισορροπίας και ο δρόμος για ζεν ευεξία.

* 10 λεπτά app
Χωράνε και στο πιο σφιχτό ημερήσιο πρόγραμμα. Αρκεί ένα αξιόπιστο meditation app στο κινητό μας και δέκα μόλις λεπτά διαλογισμού οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας μας βολεύει για να δούμε μέσα 10-15 μέρες τα επίπεδα του στρες μας να πέφτουν αισθητά. Δεν πειράζει αν δυσκολευόμαστε να μείνουμε συγκεντρωμένες στην αρχή. Άλλωστε αυτό είναι θέμα εξάσκησης.

 

πηγή: korres.com