Το χόμπι που σύμφωνα με τους επιστήμονες σε κάνει ευτυχισμένο!

Το χόμπι που σύμφωνα με τους επιστήμονες σε κάνει ευτυχισμένο!

Πάντα, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, για πολλούς από εμάς είναι σαν να ξεκινάει η νέα χρονιά. Έχουμε χαλαρώσει, έχουμε κάνει τον απολογισμό μας και βάζουμε πλώρη για νέα πράγματα. Φέτος, λοιπόν, τι θα έλεγες να εστιάσεις σε πράγματα που θα σε κάνουν να αισθανθείς καλύτερα; Διότι αν αισθανθείς καλύτερα, σωματικά και πνευματικά, τότε θα μπορέσεις να ανταποκριθείς και στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Αν δεν ξέρεις με τι να ξεκινήσεις και τι να πρωτοκάνεις, τότε θα σου πω ότι αυτό που χρειάζεσαι είναι κάποιο χειρωνακτικό χόμπι, όπου μαζί με κάποιες άλλες δραστηριότητες, όπως βιβλία ζωγραφικής για ενήλικες, μαγειρική και κηπουρική θα κάνουν τον εγκέφαλό σου να ξεκουραστεί ποιοτικά.

Τα χειρωνακτικά χόμπι, όπως πλέξιμο, crochet, κεραμική, βελονάκι, weaving, κάνουν focus στην επαναληπτική κίνηση και σε μία επιδεξιότητα που μπορεί πάντα να βελτιωθεί.

Σύμφωνα με το διάσημο ψυχολόγο Mihaly Csikszentmihalyi, αυτό μας επιτρέπει να μπαίνουμε σε ένα “flow” state, μια τέλεια βαθιά κατάσταση ισορροπίας ανάμεσα στην ικανότητα και την πρόκληση. Καλλιεργείς το λεγόμενο mindfulness, που λέμε. Δεν προκαλεί καθόλου έκπληξη ότι ένα τέτοιο χόμπι έχει τόσο πνευματικά όσο και σωματικά οφέλη.

Το ότι η χειροτεχνία είναι θεραπεία δεν είναι κάτι καινούργιο
Για πάνω από έναν αιώνα, η τέχνη και η βιοτεχνική δραστηριότητα αποτελούν βασικό μέρος της επαγγελματικής θεραπείας, που εμφανίστηκε ως ξεχωριστό πεδίο υγείας, κάπου στο τέλος του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες των στρατιωτών, οι οποίοι επέστρεφαν από τον πόλεμο. Πολλοί, που έπασχαν από μετατραυματική διαταραχή άγχους βρήκαν εκεί την προσωπική τους σωτηρία.

Με αυτό τον τρόπο, γινόταν και μία διαφορετική θεραπεία – το μυαλό καταφέρνει να μην παρασύρεται από αρνητικές σκέψεις – αλλά και κατάφερναν να αναπτύξουν δεξιότητες, που αποσκοπούσαν στην επανένταξή τους στην αγορά εργασία.

Τι λέει η επιστήμη
Μία μεγάλη διεθνή online έρευνα με knitters (ανθρώπους που πλέκουν) έδειξε πως σε μεγάλο βαθμό τα οφέλη που είχαν από αυτή τους τη δραστηριότητα ήταν χαλάρωση, απαλλαγή από το στρες, μία αίσθηση επίτευξης, σύνδεση με την παράδοση, αύξηση του αισθήματος της ευτυχίας, μείωση του άγχους, μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, όπως επίσης και βελτίωση των γνωστικών ικανοτήτων (καλύτερη μνήμη, συγκέντρωση και ικανότητα να σκεφτούν πέρα από το πρόβλημα).

Κλινική έρευνα, η οποία έβαλε το πλέξιμο στη ζωή ασθενών με νευρική ανορεξία οδήγησε σε μια αυτοαναφερόμενη μείωση της ανησυχίας που έχει να κάνει με τις διατροφικές σκέψεις και τα συναισθήματα.

Περίπου το 74% των συμμετεχόντων στην έρευνα περιέγραψαν ότι αισθάνθηκαν «αποστασιοποιημένοι» ή «απομακρυσμένοι» από αυτές τις αρνητικές συναισθηματικές και γνωστικές καταστάσεις, καθώς και πιο χαλαροί και άνετοι.

Περισσότεροι από τους μισούς είπαν ότι αισθάνθηκαν λιγότερο άγχος και μία αίσθηση ολοκλήρωσης.

Σε άλλη μελέτη, βρέθηκε ότι το πλέξιμο μειώνει το στρες στο χώρο εργασίας και τη συναισθηματική κόπωση, που βιώνουν οι νοσοκόμοι ογκολογίας.

Το quilting έχει βρεθεί πως είναι ιδανικό για το well-being μεγαλύτερων ανθρώπων. Συγκεκριμένα, οι ερευνητικές αναφορές δείχνουν ότι το συγκεκριμένο χόμπι είναι δύσκολο, απαιτεί γνωστικές ικανότητες, βοηθά στη διατήρηση ή τη δημιουργία νέων δεξιοτήτων, ενώ η ενασχόληση με το χρώμα βοηθά στην καλύτερη ψυχολογία, ειδικά το χειμώνα.

Σε μελέτες ατόμων με χρόνιο σύνδρομο κόπωσης (CFS / ME), κατάθλιψης και άλλων μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας, διαπιστώθηκε ότι οι κλωστοϋφαντουργικές εργασίες αύξησαν το επίπεδο της αυτοεκτίμησης των ασθενών, τη δέσμευσή τους στον ευρύτερο κόσμο και τους έκαναν να νιώσουν περισσότερο υγιείς και να δουν τα πράγματα περισσότερο θετικά.

Σε αυτό το σημείο να πούμε πως παρόμοια οφέλη έχουν και οι άντρες που ασχολούνται με την ξυλουργία και την επισκευή ή με άλλες παραγωγικές δραστηριότητες.

Οπότε τι λες να ξεκινήσεις φέτος εσύ;

 

πηγή: ladypapaya.com