Το “χωριό των Χριστουγέννων” βρίσκεται στη Χαλκιδική

Το “χωριό των Χριστουγέννων” βρίσκεται στη Χαλκιδική

Για τους περισσότερους από εμάς τα Χριστούγεννα είναι γιορτή. Για τους κατοίκους του Ταξιάρχη Χαλκιδικής τα Χριστούγεννα όμως είναι ζωή. Η ζωή τους. Στην ιστορία μιας ελληνικής χριστουγεννιάτικης μυθοπλασίας, όπου μπερδεύονται γλυκά ο Αη Βασίλης, τα κάλαντα, οι παραδοσιακές νοστιμιές, τα παιχνίδια και τα δώρα, οι κάτοικοι του Χολομώντα θα μπορούσαν να γίνουν σκανδαλιάρικα ξωτικά που κλέβουν το πνεύμα των Χριστουγέννων από τον κόσμο.

Είναι βλέπετε αυτοί που κάθε χρόνο προσφέρουν τα έλατα, τα χριστουγεννιάτικα δένδρα στα σπίτια των πόλεων, και αν μια χρονιά δεν τα φέρουν, οι πολύχρωμες μπάλες και τα άλλα στολίδια θα μείνουν στο πατάρι και ο Αη Βασίλης δεν θα βρει τον δρόμο του για ν’ αφήσει τα δώρα των παιδιών.

Το 65% των χριστουγεννιάτικων δένδρων στην ελληνική αγορά προέρχεται από τις πλαγιές του χαλκιδικιώτικου βουνού, από τις συστηματικές καλλιέργειες των κατοίκων του Ταξιάρχη, οι οποίοι και φέτος, παρά την οικονομική κρίση που επίσης τους έχει πλήξει, είναι παρόντες σε πλατείες και διασταυρώσεις των αστικών κέντρων.

Το 90% των 1.200 κατοίκων μάλιστα ασχολούνται με την καλλιέργεια του ελάτου, το οποίο και εμπορεύονται αυτές τις μέρες, ενώ το 75% της εγχώριας κατανάλωσης προέρχεται από εκεί, με μικρότερες εκτάσεις να καλλιεργούνται στην Αρναία και στην Παλαιόχωρα επίσης στη Χαλκιδική αλλά και στο Περτούλι Τρικάλων και στην Ευρυτανία. Πάνω από 2 εκατ. έλατα είναι φυτεμένα στον Ταξιάρχη και για κάθε δέντρο που κόβεται οι καλλιεργητές φυτεύουν δύο, τα οποία και θα είναι έτοιμα έπειτα από δέκα χρόνια.

Τι γίνεται φέτος;

Η κοπή των δέντρων στο “χωριό των Χριστουγέννων” ξεκίνησε από τον μήνα Νοέμβριο και πλέον οι παραγωγοί αναμένουν την άδεια για τη διακίνηση των δέντρων.

«Είμαστε κι εμείς επιφυλακτικοί, ο κόσμος είναι σφιγμένος, το γνωρίζουμε αυτό και δεν ξέρουμε πώς θα πάει η φετινή χρονιά. Ευελπιστούμε να πάμε καλά. Τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια δίνουμε περίπου 20.000 δέντρα. Ελπίζουμε τόσα να δοθούν και φέτος στην αγορά» είπε ο πρόεδρος των παραγωγών ελάτου Ταξιάρχη, Γιάννης Ξάκης, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM».

Σημείωσε παράλληλα ότι πριν από μια πενταετία πουλούσαν τον διπλάσιο αριθμό ελάτων. «Οι τιμές πρέπει να είναι προσιτές στον καταναλωτή για να μπορεί και ο κόσμος να αγοράσει και εμείς να πουλήσουμε δέντρα στον κόσμο. Θα βρεις έλατο και με 20 ευρώ και ανάλογα με το μέγεθος και το ύψος ανεβαίνει η τιμή» επεσήμανε.

Από τον Ταξιάρχη, τα έλατα θα φτάσουν σε λίγες ημέρες σε όλη τη χώρα, κυρίως στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Ξάκης, τα τελευταία χρόνια γίνονται και περιορισμένες εξαγωγές.

Aπλή καλλιέργεια

Οι καλλιεργητές υποστηρίζουν ότι το έλατο είναι μια σχετικά εύκολη και απλή καλλιέργεια. Τα νεαρά δέντρα θέλουν φροντίδα τα τρία πρώτα χρόνια (καθάρισμα, λίπανση, πότισμα), αλλά μετά αναπτύσσονται γρήγορα.

Το πανεπιστημιακό δάσος στον Ταξιάρχη

Στον Ταξιάρχη υπάρχει το πανεπιστημιακό δάσος, ένα δημόσιο δάσος, έκτασης 58.000 στρ. στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Χολομώντα, η κυριότητα του οποίου ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο, ενώ τη διαχείριση έχει το ΑΠΘ. Το πανεπιστημιακό δάσος του Ταξιάρχη είναι αντιπροσωπευτικό των πλατύφυλλων ειδών της ελληνικής επικράτειας -είναι καθαρά δρυοδάσος και έχει πειραματικές καλλιέργειες οξιάς, πεύκου και άλλων-, ενώ το αντίστοιχο στο Περτούλι είναι δάσος κωνοφόρων.
Ταυτόχρονα, εδώ και χρόνια με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Χολομώντας προστατεύεται έχοντας ως επίκεντρο ενδιαφέροντος τα αρπακτικά πουλιά, ενώ υπάρχουν αρκετά καταφύγια άγριας ζωής, όπου απαγορεύεται κάθε μορφής κυνήγι.

 

Με πληροφορίες από το Καθημερινή, Έθνος, ΑΠΕ ΜΠΕ