

Συναισθηματική υγιεινή: Τι είναι και γιατί να τη δοκιμάσεις
Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά. Από μικρούς μας μαθαίνουν να πλένουμε τα δόντια, το πρόσωπό μας, το σώμα μας. Καθώς μεγαλώνουμε φροντίζουμε το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, ξεκινώντας από το σπίτι μας, το οποίο οφείλουμε να έχουμε καθαρό. Στη συνέχεια και αφού ενηλικιωθούμε γνωρίζουμε ολοένα και περισσότερο τι σημαίνει να είμαστε καθαροί στα οικονομικά μας και να έχουμε σωστές οικονομικές συνήθειες.
Γι αυτό ωστόσο που κανένας δεν μας μιλάει ή μας διδάσκει είναι η συναισθηματική υγιεινή.
Ο Δαλάι Λάμα, το 2016, μπροστά σε ένα γκρουπ από ακόλουθούς του στην Ινδία είχε πει πάνω σε αυτό το θέμα πως «όπως συμβαίνει και με τη σωματική, το ίδιο απαραίτητη είναι και η συναισθηματική υγιεινή σήμερα. Χρόνια συζητήσεων με πολλούς μελετητές και εκπαιδευτικούς φίλους οδήγησαν στην απόφαση να καταλήξουμε σε ένα πρόγραμμα σπουδών για την ηθική δεοντολογία, χωρίς να αγγίξουμε οποιαδήποτε θρησκευτική πλευρά». Συνέχισε τονίζοντας τη σημασία των φιλικών σχέσεων, που στηρίζονται στην εμπιστοσύνη, και πως η εμπιστοσύνη είναι δυνατή μόνο εφόσον υπάρχει αγάπη και συμπόνια, ενώ η ζήλια και η υπερηφάνεια απουσιάζουν.
Το ξέρω πως ακούγεται ελαφρώς δύσκολο όλο αυτό, αλλά σίγουρα όχι ακατόρθωτο.
Η έλλειψη συναισθηματικής υγιεινής επηρεάζει τις διαπροσωπικές και επαγγελματικές μας σχέσεις. Πολλές φορές εκδηλώνεται και ως κάποια δυσλειτουργική συμπεριφορά μέσα σε μία ομάδα, ενώ σε προσωπικό επίπεδο εκδηλώνεται και ως έλλειψη εστίασης ή άρνηση εμπλοκής σε ένα project.
Πώς όμως πετυχαίνεται αυτού του είδους υγιεινής:
Καθάρισε το μυαλό σου
Αν βιάζεσαι να πας από το σημείο Α στο σημείο Β και δεν συγκεντρώνεσαι πολύ πιθανό να τα κάνεις μαντάρα. Δώσε στον εαυτό σου το δικαίωμα της μίας ώρας στην αρχή της ημέρας σου ή του τέλους της, που σου επιτρέπει να εστιάσεις σε εσένα, στα συναισθήματά και στις σκέψεις σου. Αυτό μπορεί να είναι διαλογισμός,γυμναστική, κάποια δημιουργική ασχολία ή ακόμα και το να κρατάς ημερολόγιο. Αυτή είναι η δική σου ώρα και κανείς δεν γίνεται να σου τη στερήσει. Γι αυτό να την προστατεύεις και να μην την ακυρώνεις.
Να δέχεσαι τις συναισθηματικές προκλήσεις
Πολλοί πιστεύουμε ότι το να νιώθουμε πεσμένοι ή πιεσμένοι είναι μια αδυναμία. Ε λοιπόν μάντεψε. Δεν είναι. Είναι κομμάτι σου. Για την ακρίβεια είναι χαρακτηριστικό του να είσαι άνθρωπος. Τα κέφια και οι λύπες θα έρθουν και θα φύγουν, δεν μπορείς όμως να δουλέψεις πάνω σε αυτά αν τα αρνείσαι. Κάθε τι, καλό ή κακό, που σου συμβαίνει αξιολόγησέ το και δες τι έμαθες από αυτό.
Να καλλιεργείς την ενσυναίσθηση
Ανεξάρτητα από θρησκείες, φυλές, κόμματα, φύλα, είμαστε άνθρωποι. Και αν το σκεφτείς, αυτό που θέλουμε και τα 7 δισ. άνθρωποι που κατοικούμε αυτόν τον πλανήτη είναι να έχουμε μία χαρούμενη ζωή. Και επειδή στη θεωρία όλοι είμαστε καλοί, ας δούμε πώς γίνεται και στην πράξη.
Η ενσυναίσθηση είναι κάτι που μπορεί να καλλιεργηθεί μέσω του εθελοντισμού. Βρες μία ομάδα που σου ταιριάζει και δείξε εμπράκτως το τι μπορείς να προσφέρεις μέσα σε μία κοινότητα.
Ένα άλλο κομμάτι της ενσυναίσθησης περιστρέφεται γύρω από τις υποθέσεις και τις εικασίες που κάνουμε. Τι θέλω να πω με αυτό; Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε την τάση να φιλτράρουμε τα πράγματα μέσα από τους δικά μας βιώματα και αυτό πολλοί συχνά μπορεί να εξελιχθεί σε δράμα. Ας εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας να σκεφτόμαστε πρώτα πως ο άλλος έχει την καλύτερη πρόθεση. Ας ξεκινήσουμε με το ότι θέλουμε να εμπιστευτούμε τον άλλον και ο άλλος μας επαληθεύει.
Το ξέρω πως όλο αυτό ίσως ακούγεται δύσκολο, ίσως ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό. Όμως είναι αληθινό και αν και δύσκολο, μπορεί να εφαρμοστεί και να κάνει τις ζωές μας, τόσο τις προσωπικές όσο και τις επαγγελματικές, καθαρές και ευχάριστες. Η συναισθηματική υγιεινή αξίζει κάθε προσπάθεια. Πίστεψέ με.
πηγή: ladypapaya.com