5 μικροί τρόποι να κάνετε τα παιδιά σας να νιώθουν ξεχωριστά

5 μικροί τρόποι να κάνετε τα παιδιά σας να νιώθουν ξεχωριστά

Το να είσαι γονιός δεν είναι εύκολο πράγμα. Δεν υπάρχει ευκαιρία για πρόβα, δεν υπάρχουν σχολεία. Το μόνο που κουβαλάμε μέσα μας σαν εφόδιο γι’ αυτή την αποστολή είναι το ένστικτο να φροντίσουμε τα παιδιά μας με μοντέλο συνήθως τους δικούς μας γονείς. Πόσο μάλλον όταν έχει κανείς πολλά παιδιά και προσπαθεί να μοιράσει το χρόνο του αλλά και τη προσοχή του. Η επίτευξη αυτής της ευαίσθητης ισορροπίας προϋποθέτει την ικανοποίηση των αναγκών κάθε παιδιού, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται ότι κανείς παιδί δεν είναι παραπονεμένο.

Βοηθώντας καθένα από τα παιδιά σας να αισθάνεται ξεχωριστό, το βοηθάτε να διαμορφώσει τη ταυτότητά τους και να δημιουργήσει μια υγιή αίσθηση αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης στο μέλλον. Η ισορροπία φυσικά θα τους βοηθήσει να καταλάβουν ότι θα υπάρξουν στιγμές που θα μπορούν να έχουν την πλήρη προσοχή σας – και τις στιγμές που δεν θα το κάνουν.

Δύσκολο; Ναι, αλλά είναι εφικτό. Εδώ είναι έξι απλοί τρόποι να κάνετε κάθε ένα από τα παιδιά σας να αισθάνεται σαν VIP.

Οπτική επαφή

Μπορεί να νομίζετε ότι ακούτε το παιδί σας ενώ στέλνετε ένα επαγγελματικό email, αλλά στην πραγματικότητα, διαιρώντας την προσοχή σας μπορεί να κάνετε το παιδί σας να αισθάνεται δεύτερο. Έτσι, την επόμενη φορά που θα θέλει να μιλήσει μαζί σας ενώ κάνετε παράλληλα κάτι άλλο φροντίστε να έρχεστε σε πλήρη επαφή με τα μάτια. Κάντε μια ερώτηση ή και δύο που να δείχνει ότι ακούτε πραγματικά και είστε παρόντες. Αλλη μια λύση, αν δεν μπορείτε να αφήσετε αυτό που κάνετε εκείνη τη στιγμή, είναι να είστε ειλικρινείς. Ζητήστε από το παιδί να σας δώσει ένα λεπτό για να ολοκληρώσετε την υποχρέωσή σας και στη συνέχεια βεβαιωθείτε ότι 100% μαζί του.

Περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί

Το σημαντικό είναι να περνάτε ουσιαστικό χρόνο μαζί. Δεν χρειάζεται να είναι πάρα πολλές ώρες μέσα στην ημέρα. Ακόμη και 10 λεπτά την ημέρα είναι αρκετά. Αφήστε το παιδί να αποφασίσει τι θα κάνετε μαζί και αν είναι δυνατόν απενεργοποιήστε το τηλέφωνο ή – ακόμα καλύτερα – να το αφήσετε σε άλλο δωμάτιο, ώστε να μην μπείτε στον πειρασμό να ελέγξετε τη ροή του Twitter.

Κάντε ερωτήσεις

Πέρα από την κλασική “Πώς πήγε το σχολείο σήμερα;”. Για παράδειγμα, ρωτήστε τους για το τεστ ορθογραφίας ή για το τι συνέβη στην αγαπημένη τους τηλεοπτική εκπομπή.

Καθιερώστε κάτι μαζί

Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι περίπλοκο. Μπορείτε για παράδειγμα τις Κυριακές να φτιάχνετε όλοι μαζί το πρωινό στην κουζίνα ή να καθιερώσετε μια συγκεκριμένα μέρα και ώρα της εβδομάδας να πηγαίνετε στην παιδική χαρά. Τέτοιες απλέ παραδόσεις κάνουν πιο δυνατή τη σχέση.

Να είστε στοργικοί

Ένα φιλί στο μάγουλο, μια μεγάλη αγκαλιά πριν από τον ύπνο – απλές κινήσεις αγάπης – διοχετεύουν ένα αίσθημα ασφάλειας, σιγουριάς και προστασίας. Είμαι σίγουρη ότι όλοι έχουμε αισθανθεί πόσο ανάγκη έχουν τα παιδιά μας αλλά και εμείς μια σφικτή αγκαλιά. Μια ζεστή αγκαλιά είναι για τον καθένα μας μαγική. Είναι μια μορφή έκφρασης της αγάπης μας για ένα άνθρωπο. Μια ζεστή, τρυφερή και αληθινή αγκαλιά χαράζει ένα όμορφο κανάλι επικοινωνίας. Το άγγιγμα είναι ανάγκη του κάθε ανθρώπου. Εκτοξεύει μια πληθώρα από θετικά συναισθήματα που με απλά λόγια κάνουν το παιδί αλλά και το καθένα μας να αισθάνεται όμορφα.