4 τρόποι να επικοινωνείτε καλύτερα με τη δασκάλα του παιδιού σας

4 τρόποι να επικοινωνείτε καλύτερα με τη δασκάλα του παιδιού σας

Μόλις το παιδί σας ξεκινήσει το δημοτικό, θα συνειδητοποιήσετε ότι κάθε εκπαιδευτικός έχει το δικό του στυλ. Κάποιοι είναι εξαιρετικά επικοινωνιακοί, κάποιοι άλλοι όμως όχι. Μερικοί δάσκαλοι κατακλύζουν τους γονείς με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, άλλοι πάλι περιμένουν το τρίμηνο για να μιλήσουν για αποδόσεις. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει καλή ή κακή μέθοδος, απλά ο καθένας έχει τη δική του μέθοδο διαπαιδαγώγησης. Αν πάλι εσείς προτιμάτε μια πιο “εξωστρεφή μέθοδο” και μεγαλύτερη επικοινωνία, δοκιμάστε τους παρακάτω τρόπους για να ανοίξετε τις γραμμές επικοινωνίας με τον πιο θετικό και εποικοδομητικό τρόπο!

Ρωτήστε τον δάσκαλο να σας πει πώς προτιμά να επικοινωνεί με τους γονείς.

Είναι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ο καλύτερος τρόπος να προσεγγίσει του γονείς ή προτιμάτε να στέλνει σημειώσεις γράφοντας στο τετράδιο του παιδιού σας; Προτιμά να μιλάτε τηλεφωνικά ή αυτοπροσώπως. Ρωτήστε να σας πει τους χρόνους που είναι κατάλληλοι για εκείνον/εκείνη. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι στο σχόλασμα ή στο διάλειμμα ο χρόνος είναι περιορισμένος εκατέρωθεν.

Πάρτε την πρωτοβουλία να ανοίξετε γραμμές επικοινωνίας

Αρχικά στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, φροντίστε να δώσετε πληροφορίες που θα βοηθήσουν τον εκπαιδευτικό να γνωρίσει το παιδί σας. Τα ζητήματα συμπεριφοράς και μάθησης, οι αλλεργίες ή οι πρόσφατες αλλαγές στις οικογενειακές καταστάσεις πρέπει να αναμεταδίδονται. Γράψτε σημειώσεις και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και φροντίστε να συμπεριλάβετε τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου για μια απάντηση.

Ζητήστε μια διάσκεψη γονέα-δασκάλου

Εάν οι απλές προσπάθειες επικοινωνίας δεν λειτουργούν, ζητήστε μια πιο επίσημη συνάντηση με τον δάσκαλο του παιδιού σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει το αίτημα σας με θετικό και όχι  προσβλητικό τρόπο.

Υπογραμμίστε το θετικό

Όταν συμβαίνει κάτι καλό στην τάξη του παιδιού σας ή με την ειδική εκπαίδευση, γράψτε μια σημείωση ή ένα email στον δάσκαλο για να εκφράσετε την εκτίμησή σας. Σίγουρα θα θυμάται τη χειρονομία.