Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τη σχολική τσάντα

Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τη σχολική τσάντα

Τα σχολεία ανοίγουν και ήδη οι περισσότεροι γονείς έχουν ξεκινήσει τις πρώτες αγορές, για τους μικρούς μαθητές. Και ψηλά στη λίστα των σχολικών αγορών, βρίσκονται οι τσάντες. Αλλά η αγορά τους, μόνο εύκολη υπόθεση δεν αποδεικνύεται για τους γονείς.

Και είναι κι ένας λόγος, που έρχονται σε αντιπαράθεση με τα παιδιά, κυρίως με τα μικρότερης ηλικίας. Ωστόσο, η επιλογή της σχολικής τσάντας, πρέπει να γίνεται προσεκτικά και με συγκεκριμένα κριτήρια, ειδικά όταν πρόκειται για μαθητές δημοτικού.

Είναι η εμφάνιση ένα κριτήριο για την αγορά της;

Ροζ, μπλε, μαύρες, κόκκινες, πράσινες, με αγαπημένους ήρωες, με την αγαπημένη ομάδα, με ζωάκια ή άλλα σχέδια, οι επιλογές είναι πολλές και καλύπτουν όλα τα γούστα των μαθητών. Είναι, όμως, η εμφάνιση, κριτήριο για να αγοράσει κανείς μία τσάντα;

Η απάντηση είναι κατηγορηματικά, όχι. Η επιλογή της θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα τη λειτουργικότητα της. Να εξυπηρετεί, δηλαδή, το παιδί και κυρίως, να είναι βολική και να μην το κουράζει σωματικά.

Τρόλεϊ ή ώμου;

Ιδού η απορία. Πολλοί γονείς προβληματίζονται ποιο είδος τσάντας να επιλέξουν. Τρόλεϊ, αυτή δηλαδή με τα ροδάκια; Ή πλάτης; Και οι δύο έχουν τα πλεονεκτήματα, αλλά και μειονεκτήματα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι τσάντες με τα ροδάκια ενδείκνυνται για τις περιπτώσεις, όπου τα παιδιά έχουν να διανύσουν μία απόσταση από το σπίτι μέχρι το σχολείο. Δεν ενδείκνυνται, όμως, για την περίπτωση που έχουν να ανέβουν σκάλες στο σχολείο και θα πρέπει να την κουβαλήσουν με τα χέρια τους. Επίσης, θα πρέπει να έχετε υπόψιν, ότι έχουν πιο πολλές και γρήγορα φθορές, από το σούρσιμο στο δρόμο. Και οι περισσότερες είναι δύσκολες στο πλύσιμο.

Οι τσάντες πλάτης, από την άλλη, είναι κουραστικές κι επιβαρύνουν το σκελετό του παιδιού, κυρίως, όταν έχει να διανύσει απόσταση. Αν είναι, όμως, να τη μεταφέρει από το αυτοκίνητο μέχρι την τάξη, έχοντας ουσιαστικά να διανύσει μόνο το προαύλιο, προτιμήστε την.

Τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να διαθέτει μία σχολική τσάντα

Αν επιλέξετε τσάντα με ροδάκια θα πρέπει να προσέξετε τα εξής:

Τα ροδάκια να είναι καλής ποιότητας ώστε να γίνεται πιο εύκολα το σπρώξιμο, αλλά και να μην χαλάσουν με τη μία, διότι δύσκολα μπορούν να επισκευαστούν.

Ο σκελετός να είναι όσο το δυνατόν πιο ελαφρύς. Αυτό για την περίπτωση, που το παιδί θα χρειαστεί να την κουβαλήσει και να μην είναι… ασήκωτη.

Το χερούλι θα πρέπει να αυξομειώνεται, ώστε να το ρυθμίζετε σύμφωνα με το ύψος του παιδιού
Αν επιλέξτε τσάντα ώμου θα πρέπει να προσέξετε τα εξής:

Να έχει δύο λουριά, ώστε να μοιράζεται το βάρος καλύτερα στους ώμους και στην πλάτη.

Τα λουριά να είναι φαρδιά και από μαλακό υλικό για πιο άνετη εφαρμογή. Επίσης, να είναι ρυθμιζόμενα

Να έχει ζωνάκια για να δένει στη μέση, ώστε να μοιράζεται το βάρος της και να μην επιβαρύνει μόνο τους ώμους.

Να είναι υφασμάτινη και ελαφριά

Να μην είναι δερμάτινη, καθώς δεν ενδείκνυται για τις πρώτες τάξεις του δημοτικού.

Να έχει τουλάχιστον 2 με 3 εσωτερικές θήκες με ξεχωριστούς χώρους. Έτσι και τα πράγματα του θα είναι τακτοποιημένα και το βάρος θα κατανέμεται σωστά.

newsbeast.gr