Το παιδί μου κλαίει όταν το αφήνω στο σχολείο. Τι να κάνω;

Το παιδί μου κλαίει όταν το αφήνω στο σχολείο. Τι να κάνω;

Η σχολική χρονιά άρχισε για τα καλά, αλλά για κάποια παιδιά είναι η πρώτη φορά που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο, ενώ άλλα μπορεί να δυσκολεύονται στη μετάβαση, από το νηπιαγωγείο για παράδειγμα στο δημοτικό. Με λίγα λόγια τι πρέπει να κάνουν οι πανικοβλημένοι γονείς που έρχονται αντιμέτωποι με παιδάκια που αρνούνται πεισματικά να πάνε στο σχολείο και βάζουν τα κλάματα;

Ενημερωθείτε από τη δασκάλα για πόσο διάστημα κλαίει αφότου φύγετε. Για λίγα μόλις λεπτά αφότου φύγετε ή ολόκληρη τη μέρα; Στην πρώτη περίπτωση μην παρατείνετε τη διαδικασία του αποχωρισμού, δείχνοντας στο μικρό σας πόσο δυσκολεύεστε να το αποχωριστείτε γιατί έτσι κάνετε ακόμα πιο δύσκολο τον αποχωρισμό.

Αν ισχύει το δεύτερο, αναρωτηθείτε μήπως δεν μπορεί να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον και στον τρόπο που οργανώνεται η ημέρα εκεί ή σκεφτείτε το ενδεχόμενο να το εισάγετε πιο ομαλά στην καθημερινότητα ενός παιδικού σταθμού με λιγότερα παιδιά, με λιγότερες ώρες τώρα που είναι ακόμα αρχή και σιγά σιγά να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Αν απλά λείπετε στο μικρό σας και δεν μπορεί να αποδεχθεί την ιδέα ότι θα είστε τόσες ώρες μακριά του, αναζητήστε και διαβάστε παρέα παραμύθια που πραγματεύονται το θέμα του αποχωρισμού για να του δείξετε μέσα από παραδείγματα ότι είναι εφικτό να περνάει καλά κάνοντας όμορφα πράγματα χωρίς εσάς και δώστε του ένα «φυλαχτό» να κρατάει, κάτι για να νιώθει πως είστε κοντά του. Αυτό μπορεί να είναι από ένα μικροσκοπικό παιχνίδι ή κάποιο αρκουδάκι.

Το να σταματήσετε τον παιδικό σταθμό ή να ζητήσετε από κάποιον να το φροντίζει στο σπίτι δεν αποτελούν ρεαλιστικά σενάρια, απλά δώστε του όσο χρόνο χρειάζεται για να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα. Η αλλαγή στην καθημερινή του ρουτίνα είναι μεγάλη και πιθανόν να χρειάζεται από εσάς μεγάλες δόσεις καθησυχασμού αλλά και πολλές υποσχέσεις ότι κάθε ημέρα θα επιστρέφετε πάντα μαζί στο σπίτι.