Πώς θα φτιάξετε εύκολα χαρταετό για τα παιδιά σας

Πώς θα φτιάξετε εύκολα χαρταετό για τα παιδιά σας

Το πέταγμα του αετού την Καθαρά Δευτέρα είναι ένα γραφικό έθιμο αλλά και ένα ωραίο παιχνίδι. Πώς μπορούμε όμως να φτιάξουμε μόνοι μας χαρταετό για τα παιδιά μας;

Καταρχήν, θα χρειαστούμε τα παρακάτω υλικά:

  • 3-4 ξύλινα πηχάκια για να φτιάξουμε το σκελετό.
  • Κόλλα
  • Λεπτό χαρτί σε διάφορα χρώματα
  • Σπάγκος
  • Μια βελόνα

Οδηγίες:

Ξεκινήστε με τα πηχάκια. Βάλτε τα μαζί έτσι ώστε να σχηματίσουν ένα εξάγωνο ή οκτάγωνο ανάλογα εάν χρησιμοποιήσετε 3 ή 4. Μόλις τα τοποθετήσετε ίσια δέστε το κέντρο τους με ένα κομμάτι σπάγγο να σταθεροποιηθούν.

Με το σπάγκο τώρα μπορείτε είτε να τυλίξετε στην άκρη κάθε πηχάκι, είτε να κάνετε μία εγκοπή σε καθένα και να περάσετε το σπάγκο. Ο σκελετός σας πρέπει να φαίνεται όπως παρακάτω.

Κολλήστε τα πολύχρωμα κομμάτια χαρτιού μαζί έτσι ώστε να έχουν το σχέδιο που θέλετε. Προσοχή μόνο μην χρησιμοποιήσετε πολύ κόλλα.

Ξεκινήστε να κόβετε το χαρτί σας προσέχοντας να αφήσετε περιθώριο για να κάνετε το γύρισμα του χαρτιού πάνω στο σκελετό. Πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το σκελετό. Μόλις το κόψετε κολλήστε με την κόλλα το χαρτί γυρίζοντας το πάνω από το σπάγκο σε κάθε πλευρά. Προσοχή δεν θέλει πολύ κόλλα.

Τώρα για να φτιάξετε τα λεγόμενα «ζύγια» για να πετάει ο αετός σας ίσια πρέπει με μία βελόνα να περάσετε στις δυο πλευρές του αετού σπάγκο αφήνοντας αρκετό έτσι ώστε περνώντας μετά και το σπάγκο από το κέντρο να σχηματίσει ένα V. Ένα άλλος τρόπος είναι να μην τον περάσετε με βελόνα στις άκρες αλλά να τον πιάσετε τις εγκοπές που είχατε κάνει νωρίτερα για να περάστε το σπάγκο όταν φτιάχνατε το σκελετό.

Περάστε άλλο ένα κομμάτι σπάγκο από το κέντρο , γυρίστε το δύο φορές και δέστε το από πίσω στο σκελετό. Δέστε το κομμάτι πάνω στο άλλο κομμάτι σπάγκου. Πρέπει να σχηματίζετε μία ίσια πυραμίδα. Αυτό ίσως είναι το πιο δύσκολο σημείο στην κατασκευή του χαρταετού.

Τέλος στο κεντρικό κομμάτι του σπάγκου δέστε το σκοινί σας, που θα τραβάτε τον αετό.

Τώρα είσαστε έτοιμοι να κολλήσετε και την ουρά που θα έχετε φτιάξει από το ίδιο χαρτί κάνοντας κοψίματα κατά μήκος.