Πόσο ύπνο χρειάζεται πραγματικά το μωρό μου;

Πόσο ύπνο χρειάζεται πραγματικά το μωρό μου;

O ύπνος του μωρού είναι το πιο πολυσυζητημένο θέμα μεταξύ των νέων μαμάδων και όχι άδικα. Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι, όχι μόνο για την ανάπτυξη του μωρού, αλλά και για την αρμονία του σπιτιού. Πόσο ύπνο χρειάζεται λοιπόν πραγματικά το μωρό σας; Εδώ είναι ένας γενικός οδηγός, αλλά να θυμάστε, κάθε παιδί είναι διαφορετικό.

Γιατί ο ύπνος έχει σημασία

Στη βρεφική και νηπιακή ηλικία το μικρό σας μεγαλώνει και αναπτύσσεται με μεγάλη ταχύτητα. Όπως σε κάθε ζωντανό οργανισμό, ο εγκέφαλος και το σώμα του χρειάζονται ύπνο για να λειτουργήσει, να μάθει και να ευδοκιμήσει. Διάφορες μελέτες μας λένε ξανά και ξανά ότι τα παιδιά που κοιμούνται καλά είναι πιο ευτυχισμένα, συμπεριφέρονται καλύτερα και διαχειρίζονται καλύτερα τα συναισθήματά τους. Βελτιώεται η προσοχή, η μάθηση, η μνήμη, η ποιότητα ζωής, καθώς και η ψυχική και σωματική υγεία. Αλλά δεν χρειαζόμαστε μια μελέτη για να μας το αποδείξει αυτό, έτσι δεν είναι; Ο καθένας από εμάς που βλέπει ένα μικρό παιδί να διαμαρτύρεται στο σούπερ μάρκετ, αντιλαμβάνεται πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος.

Πόσο ύπνο λοιπόν χρειάζεται το παιδί μου;

Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Κλινικής Διατροφής στις ΗΠΑ, οι καθημερινές ώρες ύπνου που χρειάζεται το μικρό σας ποικίλλουν με τους συνομήλικούς του. Ενώ κάθε παιδί είναι διαφορετικό όσον αφορά την ποσότητα του ύπνου που χρειάζεται. Σε κάθε περίπτωση, τα περισσότερα παιδιά για να ξεκουραστούν πλήρως, χρειάζονται:

Νεογέννητα (0-3 μήνες) – 14 έως 17 ώρες
Βρέφη (4-11 μήνες) – 14 έως 17 ώρες
Νήπια (1-2 χρόνια) – 11 έως 14 ώρες
Προσχολικής ηλικίας (3-5 χρόνια) – 10 έως 13 ώρες