Οι οικογενειακές διακοπές έχουν μακροχρόνια επίδραση στην ευτυχία των παιδιών

Οι οικογενειακές διακοπές έχουν μακροχρόνια επίδραση στην ευτυχία των παιδιών

Αναρωτιέστε αν αξίζει ο κόπος να περάσετε έστω και λίγες μέρες οικογενειακώς με τα παιδιά σας σε κάποιο ορεινό θέρετρο, τώρα με αφορμή τις διακοπές των Χριστουγέννων ή μήπως είναι καλύτερα να επενδύσετε τα χρήματα αυτά σε πιο ακριβά δώρα; Σας προτείνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη να επιλέξετε το πρώτο! Και επιστημονικώς πλέον είναι αποδεδειγμένο ότι είναι προτιμότερο να ξοδεύετε τα χρήματά σας σε διακοπές παρά στα παιχνίδια, τα οποία τα παιδιά συχνά βαριούνται με μια εβδομάδα ή δύο το πολύ.

«Τα παιδιά εκτιμούν τις οικογενειακές διακοπές και δημιουργούν τις καλύτερες αναμνήσεις”, εξηγεί στο The Telegraph ο ψυχολόγος Oliver James. “Έτσι, αν σκοπεύετε να ξοδέψετε χρήματα για κάτι, είναι αρκετά σαφές ποια επιλογή έχει μεγαλύτερο νόημα”.

Λάβετε επίσης αυτό υπόψη: Το ταξίδι με τα παιδιά σας είναι επωφελής για την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους. “Ένα εμπλουτισμένο περιβάλλον προσφέρει νέες εμπειρίες που είναι ισχυρές σε συνδυασμό με τις κοινωνικές, σωματικές, γνωστικές και αισθητικές αλληλεπιδράσεις”, λέει επίσης η παιδοψυχολόγος Dr. Margot Sunderland. Σκεφτείτε για παράδειγμα κάποιες οικογενειακές εμπειρίες: ένα μπάνιο στη θάλασσα, το περπάτημα μέσα στο δάσος, ένα ωραίο φαγητό όλοι μαζί. Αυτές οι εμπειρίες κατευνάζουν το στρες, ενισχύουν τη προσοχή και τη συγκέντρωση και βελτιώνουν παράλληλα τη σωματική και ψυχική υγεία.

Επιπλέον, οι οικογενειακές διακοπές μπορούν να λειτουργήσουν ως “άγκυρες ευτυχίας”. Σύμφωνα με έρευνα του 2015 που πραγματοποιήθηκε από την Family Holiday Association από τη Βρετανία, η πιο ευχάριστη ανάμνηση των 49% των ερωτηθέντων ήταν στις διακοπές με την οικογένεια τους. Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι εξακολουθούν να θυμούνται έντονα τις οικογενειακές διακοπές της παιδικής τους ηλικία και το ένα τέταρτο από αυτούς δήλωσε ότι τέτοιου είδους αναμνήσεις βοηθούν σε δύσκολες στιγμές.