Μα τι στο καλό γίνεται με την ιλαρά; Ο παιδίατρος Αντώνης Δαρζέντας εξηγεί…

Μα τι στο καλό γίνεται με την ιλαρά; Ο παιδίατρος Αντώνης Δαρζέντας εξηγεί…

Τις τελευταίες μέρες τα αυξανόμενα κρούσματα ιλαράς που καταγράφονται έχουν επαναφέρει στην επικαιρότητα τις σοβαρές κοινωνικές αλλά και για τη δημόσια υγεία επιπτώσεις του αντι-εμβολιαστικού κινήματος που εδώ και χρόνια έχει κάνει την εμφάνισή του στη χώρα μας. Μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου μάλιστα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είχαν φτάσει τα 166 από την αρχή του έτους. Και επειδή η σχολική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει, λογικό είναι οι γονείς να έχουν θορυβηθεί και να ανησυχούν. Τι ισχύει λοιπόν;

Ο παιδίατροςΑντώνης Δαρζέντας, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα έχει εκτεταμένα γράψει ενάντια στο “αντιεμβολιστικό κίνημα”, αναφέρει στην προσωπική του σελίδα στο facebook τι ισχύει για την ιλαρά και τα εμβόλια.

Ακολουθεί το post του παιδιάτρου Αντώνη Δαρζέντα:

Επειδή πάνω από τη χώρα πλανάται το “Μα τι στο καλό γίνεται με την ιλαρά. Αφού εμείς την περάσαμε και δεν πάθαμε τίποτα”

Ας δούμε λοιπόν με βάση στοιχεία των Ελληνικών και των διεθνών οργανισμών γιατί φοβόμαστε την ιλαρά και γιατί εδώ και σχεδόν 50 χρόνια κάνουμε ένα συνεχή αγώνα να την εξαφανίσουμε.

Πρώτα από όλα .Η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική νόσος .Στους 10 επίνοσους οι 9 θα την κολλήσουν σίγουρα. Αυτό σημαίνει πως θα την περάσει σε μια επιδημία σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός.

Ας δούμε αρχικά μερικά ιστορικά στοιχεία . Η ιλαρά έχει υπολογιστεί ότι έχει σκοτώσει παγκοσμίως περισσότερους ανθρώπους απ’ ότι η πανούκλα. Μόνο τα τελευταία 150 χρόνια έχουν καταλήξει εξαιτίας της περίπου 200 εκατ. άνθρωποι. Σε πληθυσμούς οι οποίοι είναι επίνοσοι η ιλαρά εξολοθρεύει σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού αυτού. Φαίνεται πως ο πολιτισμός των Ίνκας στην κεντρική Αμερική εξολοθρεύτηκε από την Ιλαρά.

Στην Ελλάδα η παιδική θνησιμότητα πριν από 100 χρόνια ήταν περίπου 50% ,δηλαδή τα μισά παιδιά πέθαιναν τα πρώτα χρόνια της ζωής τους .Μια από τις κύριες αιτίας ήταν τα παιδικά νοσήματα.

Ακούστε τώρα μερικά νούμερα που αφορούν τα σύγχρονα χρόνια και τις “πολιτισμένες” κοινωνίες.

H συχνότερη επιπλοκή της είναι η διάρροια η οποία συμβαίνει περίπου στο 8% και η οποία είναι μία από τις κύριες αιτίες θνητότητας στον αναπτυσσόμενο κόσμο στον οποίο δεν υπάρχει καλή υγειονομική πρόσβαση.

Οξεία μέση ωτίτιδα στο 7% .

Πνευμονία με συχνότητα στο 6% η οποία είναι υπεύθυνη για το 60% των θανάτων από ιλαρά.

Ένα άτομο στα χίλια αναπτύσσει εγκεφαλίτιδα. Κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό ,αποβολή του εμβρύου και χαμηλό βάρος γέννησης . Συνολικά η θνητότητα της νόσου σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής είναι 3 στα 1000 άτομα .Ένα μεγάλο ποσοστό από τους πάσχοντες από ιλαρά θα χρειαστεί νοσοκομειακή νοσηλεία που μπορεί να φτάσει και το 20%. Τα ποσοστά θνητότητας στον αναπτυσσόμενο κόσμο μπορεί να είναι και 25 με 30%.

Και κάτι πολύ σημαντικό το οποίο εγώ προσωπικά το τονίζω συνεχώς αλλά ελάχιστα έχει περάσει στον πολύ κόσμο.

Αν δούμε τα άτομα που πέθαναν από ιλαρά ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά είναι άτομα που δεν εμβολιάστηκαν όχι γιατί δεν ήθελαν ,αλλά γιατί δεν μπορούσαν ή δεν πρόλαβαν. Δηλαδή μικρά βρέφη κάτω τους έτους και άτομα με νοσήματα που δεν επιτρέπεται να εμβολιαστούν. Πρόσφατα στην Ιταλία παιδί με λευχαιμία κατέληξε από ιλαρά.Στη Ρουμανία τα περισσότερα νεκρά παιδιά ήταν βρέφη κάτω του έτους .

Μπορεί λοιπόν αν δεν έχεις εμβολιαστεί εσύ να περασεις την ιλαρά στο πόδι αλλά να τη μεταδόσεις σε κάποιον και αυτός να καταλήξει.

Γι αυτό το λόγο λοιπόν πρέπει να είναι σωστά εμβολιασμένος ο πληθυσμός γιατί προστατεύει και τα μέλη του που δεν μπορούν να προστατευθούν .
Το να αρνείσαι να εμβολιαστείς εσύ και το παιδί σου είναι σαν να αρνείσαι να υπακούσεις στο κόκκινο φανάρι ή σαν να οδηγείς στο αντίθετο ρεύμα της εθνικής οδού.

Το να έχεις το παιδί σου και τον εαυτό σου σωστά εμβολιασμένο είναι πέρα από μια σωστή πράξη υγείας μία τεράστια κοινωνική συνεισφορά στην προσπάθεια όλων μας να προστατεύσουμε τα αδύναμα μέλη της κοινωνίας μας ,είναι μια πράξη ευθύνης , αγάπης και κοινωνικής ενσυναίσθησης.