Καλοκαιρινή ανία: Πώς να βοηθήσεις το μικρό σου να ξεπεράσει την καλοκαιρινή… βαρεμάρα

Καλοκαιρινή ανία: Πώς να βοηθήσεις το μικρό σου να ξεπεράσει την καλοκαιρινή… βαρεμάρα

Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος χαράς και ανάπαυλας! Όταν τα σχολεία κλείνουν και οι άδειες ξεκινούν, τότε όλες οι οικογένειες “μετακομίζουν” σε εξοχικές κατοικίες, παραθαλάσσιες περιοχές, χωριά και νησιά για να περάσουν τις έστω και λιγοστές ημέρες των διακοπών τους! Τι συμβαίνει, όμως, το υπόλοιπο διάστημα των καλοκαιρινών μηνών που τα παιδιά μένουν άπραγα και δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν τον ελεύθερο χρόνο τους; Τι μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις τις άσκοπες ώρες της ανίας των παιδιών; Η ψυχολόγος και ψυχοπαιδαγωγική σύμβουλος Χρυσούλα Μαυράκη σου δίνει οδηγίες και συμβουλές:

Τους τελευταίους μήνες της σχολικής χρονιάς, όλα τα παιδιά ζουν με το όνειρο των καλοκαιρινών διακοπών. Άλλωστε, τις έχουν ανάγκη αφού λειτουργούν ως “διακόπτης” της καθημερινής ρουτίνας, της υποχρεωτικής μελέτης και της επαναλαμβανόμενης διαδικασίας.

Μετά τις πρώτες ημέρες, όταν το σώμα και το πνεύμα αναπαυθούν, τα παιδιά αρχίζουν να βαριούνται, να νιώθουν ανία και να “σέρνονται” από το κρεβάτι στο τραπέζι του υπολογιστή και τούμπαλιν. Κάποιες ημέρες ή λίγες εβδομάδες σε ένα camp στην πόλη και την παιδική κατασκήνωση περνούν γρήγορα, ενώ οι οικογενειακές διακοπές είναι σύντομες. Έτσι, οι περισσότερες ημέρες είναι πάλι βυθισμένες στη ρουτίνα -της απραξίας αυτή τη φορά. Δεν είναι, όμως, αυτό το νόημα των διακοπών. Οι καλοκαιρινές διακοπές σημαίνουν ευχάριστες δραστηριότητες, χαρούμενες στιγμές και δημιουργική δράση. Το πνεύμα πρέπει να ανατροφοδοτηθεί με θετική ενέργεια για να αποδώσει τους επόμενους εννέα μήνες σκληρής δουλειάς στο σχολείο. Γι’ αυτό, οι γονείς θα πρέπει να προνοήσουν, ώστε το παιδί να συμμετάσχει σε δράσεις που θα γεμίσουν την ημέρα του με νέες βιωματικές γνώσεις, θα του προσφέρουν χαρά και θα εκτονώσουν την ενεργητικότητά του.

Υπάρχουν πολλές προτάσεις στην Αθήνα και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας, που μπορείτε να αναζητήσετε, ώστε το παιδί να βρει δημιουργική απασχόληση, τουλάχιστον τις πρωινές ώρες της ζέστης, αλλά και της δικής σας εργασιακής απασχόλησης. Κι αν αυτό δεν είναι εύκολο, σε συνεργασία με άλλους γονείς, φίλους, γείτονες και συγγενείς μπορείτε να οργανώσετε οι ίδιοι -κάθε μέρα ένας εθελοντής- δημιουργικά και ευχάριστα πρωινά με ομαδικά παιχνίδια, τουρνουά επιτραπέζιων, παιχνίδια γνώσεων, κυνήγια κρυμμένων θησαυρών και πολλά άλλα. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά θα γεμίσουν τις… μπαταρίες τους, ώστε όταν αρχίσει η νέα σχολική χρονιά να είναι πανέτοιμα να την αντιμετωπίσουν με ευκολία. Στην αντίθετη περίπτωση, το παιδί που έχει “πνιγεί” στην ανία και τη βαρεμάρα δεν θα είναι “ετοιμοπόλεμο” και θα συνεχίσει να “σέρνεται” και όταν το σχολείο ξεκινήσει.

Όπως πάντα, είναι καθήκον και ευθύνη του συνειδητοποιημένου γονέα να προσφέρει στο παιδί του το καλύτερο, γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να χαλαρώνουμε όταν το παιδί έχει διακοπές, ούτε να τις θεωρούμε περίοδο απραξίας, αλλά να τις μεταμορφώνουμε σε αληθινή περιπέτεια χαράς, έκφρασης και δημιουργίας.

πηγή: tlife