Η Αθήνα αποκτά το δικό της Μουσείο Παιχνιδιών

Η Αθήνα αποκτά το δικό της Μουσείο Παιχνιδιών

Ένα Μουσείο Παιχνιδιών ετοιμάζεται να λειτουργήσει στο Παλαιό Φάληρο, στον Πύργο Κουλούρα, δίνοντάς μας την ευκαιρία να θαυμάσουμε πάνω από 20.000 εκθέματα από όλο τον κόσμο.

Η συλλογή του αποτελείται από ελληνικά, ευρωπαϊκά, κινέζικα και γιαπωνέζικα παιχνίδια, αλλά και ό,τι άλλο έχει σχέση με το παιδί από τη γέννησή του, όπως βιβλία σχολικής και παιδικής λογοτεχνίας. Αριθμεί ήδη 20.000 παιχνίδια που έχουν συντηρηθεί από το τμήμα του Μουσείου Μπενάκη και χρονολογικά φτάνουν έως και το 1960. Ξεκινούν από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο και φτάνουν έως και πριν μισό αιώνα. Πυρήνας της έκθεσης είναι η συλλογή που η Μαρία Αργυριάδη δώρισε το 1992.

Τα παιχνίδια σε γενικές γραμμές παρουσιάζονται σε θεματικές ενότητες: κούκλες μόδας, κατασκευές, κούκλες με παραδοσιακές φορεσιές, μηχανικά και οπτικά παιχνίδια, παραγωγή παιχνιδιού σε ευρωπαϊκά και ελληνικά εργαστήρια και εργοστάσια, στρατιωτάκια, τρενάκια, πανηγυριώτικα παιχνίδια, χάρτινο θέατρο, κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών, εθιμικά παιχνίδια, γέννα, ανατροφή, πρώτα παιχνίδια, σχολικά, παιχνίδια από μακρινές χώρες.

Στις αίθουσες υπάρχουν και παιχνίδια τα οποία οι μικροί, αλλά και οι μεγάλοι επισκέπτες μπορούν να περιεργαστούν, όπως το εντυπωσιακό κουκλόσπιτο των αρχών του εικοστού αιώνα, στο παιδικό δωμάτιο του οποίου κοιμούνται τρίδυμα μωρά, ενώ έχουν δημιουργηθεί και τρία διαδραστικά παιχνίδια, εμπνευσμένα από εκθέματα του μουσείου, που απευθύνονται σε μικρότερα παιδιά.

Στις 22 Οκτωβρίου το Μουσείο θα ανοίξει με δωρεάν είσοδο για το κοινό ενώ θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία από την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, το ωράριο λειτουργίας του καθιερώνεται ως εξής: Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο 10.00-18.00 και Κυριακή 10.00-22.00.

Τιμή εισιτηρίου: 9 ευρώ, μειωμένο 7 ευρώ.

Διεύθυνση: Λεωφ. Ποσειδώνος 14, Παλαιό Φάληρο. Εδώ θα δείτε αναλυτικές οδηγίες για την πρόσβασή σας είτε με το αυτοκίνητο είτε με τα Μέσα Μεταφοράς.

Τηλέφωνο: 2130258498.

Πηγές: benaki.gr, nou-pou.gr