Επιστροφή στην πόλη: Πώς να παρατείνεις το οικογενειακό καλοκαίρι μετά τις διακοπές

Επιστροφή στην πόλη: Πώς να παρατείνεις το οικογενειακό καλοκαίρι μετά τις διακοπές

Αν ανήκεις στους τυχερούς, οι διακοπές σου ξεκινούν τώρα, όταν όλοι οι άλλοι επιστρέφουν στις δουλειές τους και οι νησιώτικες παραλίες είναι όλες δικές σας για να διασκεδάσετε με τα παιδιά. Αν ανήκεις στους πολύ πιο τυχερούς, όχι μόνο δεν επιστρέφεις τώρα από τις διακοπές, αλλά λείπεις από το σπίτι εδώ και ένα μήνα και πολύ το ευχαριστιέστε με τα μικρά! Αν ανήκεις σε οποιαδήποτε άλλη κατηγορία, τότε πάρε αγκαλιά τα χαρτομάντιλα, γιατί θα σε στεναχωρήσω… Βλέπεις, κάπου εδώ ξεκινάει αυτή η συναισθηματικά “σκληρή” περίοδος, μετά τις διακοπές ή τουλάχιστον ημερολογιακά πιο κοντά στο φθινόπωρο, που οι ευθύνες, το πρόγραμμα και οι υποχρεώσεις αρχίζουν να ξαναμπαίνουν στη ζωή σου μετά από μια μικρή περίοδο ανάπαυλας. Και ενώ μπορεί να απολαύσατε το καλοκαίρι και τις διακοπές με τα παιδιά, ωστόσο τώρα οι ρυθμοί αλλάζουν, παρ’ ό,τι ο αέρας μυρίζει ακόμα… αλμύρα. Μην στεναχωριέσαι, όμως, γιατί υπάρχουν τρόποι να παρατείνεις το οικογενειακό καλοκαίρι σας, ακόμη και στην πόλη!

Εκείνο που πρέπει να σκεφτείς, είναι πως αν μοιάζει για εσένα δύσκολο να επανέλθεις στους ρυθμούς σου, τότε για τα παιδιά σου είναι πολύ πιο… ανώμαλη η προσγείωση. Μετά από σχεδόν τρεις μήνες ελευθερίας, χαλάρωσης και ξεκούρασης θα πρέπει να συμβιβαστούν με την ιδέα πως μπορεί εκεί έξω να είναι ακόμα καλοκαίρι, αλλά το κέντρο της πόλης δεν έχει παραλίες, παραθαλάσσιες ταβέρνες και απέραντες εξοχές για να ευχαριστηθούν την ανεμελιά τους πριν ξεκινήσουν για τα καλά τα σχολεία! Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως και μετά την επιστροφή σας δεν υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε παρέα για να επιμηκύνετε το καλοκαιρινό mood σας!

Γι’ αυτό, σου μάζεψα μερικές ιδέες που θα κάνουν το υπόλοιπο του καλοκαιριού σας εξίσου ευχάριστο και ανέμελο με εκείνες τις νωχελικές ημέρες στο νησί/χωριό/βουνό!

♦ Υπαίθρια… δείπνα
Εφόσον ο ήλιος παραμένει ακόμα περισσότερη ώρα στον ουρανό απ’ ό,τι σε λίγους μήνες, γιατί να μην εκμεταλλευθείτε το γεγονός, ώστε να απολαύσετε το βραδινό σας έξω; “Στήστε” ένα… πικ- νικ στην αυλή ή το μπαλκόνι, ή επισκεφτείτε το κοντινότερο πάρκο αν είναι ασφαλές και φωτισμένο κατά τις βραδινές ώρες και καν’ τε τα μικρά να ξετρελαθούν!

♦ Πάρτι στον κήπο
Μερικές φορές δεν χρειάζεται να υπάρχει συγκεκριμένη αφορμή για να γιορτάσετε! Αρκεί που είναι ακόμα καλοκαίρι! Αντί, λοιπόν, να έρθει μόνο ένας φίλος τους μικρού σου στο σπίτι για παιχνίδι, μετάτρεψε το playdate σε ένα μικρό πάρτι στον κήπο ή τη βεράντα και άσε τα παιδιά να το καταευχαριστηθούν!

♦ Θερινό σινεμά
Ξέρεις πόσο λατρεύουν τα παιδιά σου να βλέπουν τις αγαπημένες τους ταινίες κινουμένων σχεδίων και υπερηρώων! Και ενώ υπό κανονικές συνθήκες είσαι αρκετά αυστηρή με το χρόνο που περνούν μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης, τώρα μπορείς να κάνεις μια εξαίρεση, να βγάλεις τη συσκευή στο μπαλκόνι και να απολαύσετε οικογενειακώς μία από τις ταινίες που σας αρέσουν, υπό το φως των αστεριών!

♦ Ποδηλατοδρομίες στην πόλη
Ναι, η αλήθεια είναι πως πολλές φορές η πόλη μοιάζει με… ζούγκλα και δεν θα έπαιρνες εύκολα την απόφαση να βγείτε με τις βοηθητικές ρόδες στη λεωφόρο, αλλά ευτυχώς, ένα πάρκο ή δασάκι είναι ό,τι πρέπει για να ορμίσετε με τα ποδηλατάκια σας και να μάθουν τα μικρά να οδηγούν το πρώτο όχημά τους!

♦ Τοπικός… τουρισμός
Το καλοκαίρι είναι μια καλή ευκαιρία για να γνωρίσουν τα παιδιά την πόλη στην οποία ζουν! Για αυτό, λοιπόν, μπορείτε να αφιερώσετε τα απογεύματά σας στην “εξερεύνηση” της πόλης, να επισκεφθείτε τα αξιοθέατα ώστε τα μικρά να μάθουν την ιστορία τους και να περάσετε από μουσεία και εκθέσεις που έχουν διοργανωθεί για παιδιά! Ό,τι ακριβώς θα κάνατε και σε ένα ταξίδι σας στο εξωτερικό, δηλαδή!

♦ Παιχνίδι στο γρασίδι
Μπορεί να μην συγκρίνεται με τη βλάστηση και τις δασικές εκτάσεις που συναντήσατε στις διακοπές σας, αλλά ευτυχώς η πόλη έχει τα πάρκα της και τους κήπους της, όπου μπορείτε να βρεθείτε ανά πάσα στιγμή και είτε να παίξετε σε ειδικούς χώρους για παιδιά, είτε να απολαύσετε το πικ νικ σας, είτε να ξεσκάσετε και να ευχαριστηθείτε την ημέρα ανέμελα!

♦ Αστικές βουτιές
Ίσως να σας λείπουν τα καταγάλανα νερά του νησιού ή να επιθυμήσατε εκείνο τον πανέμορφο κολπίσκο που συναντήσατε τυχαία και ήταν η καλύτερη ανακάλυψη του καλοκαιριού. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν μπορείτε να συνεχίσετε τις βουτιές και στην πόλη! Άλλωστε, υπάρχει μια σειρά από δημόσιες πισίνες, στις οποίες τα μικρά μπορούν να συνεχίσουν ανενόχλητα τα… πλατσουρίσματά τους!