Γιόγκα για παιδιά: Τα οφέλη σε κάθε ηλικία, από βρέφη μέχρι μεγαλύτερα παιδιά

Γιόγκα για παιδιά: Τα οφέλη σε κάθε ηλικία, από βρέφη μέχρι μεγαλύτερα παιδιά

Ποια είναι τα οφέλη από τη γιόγκα για παιδιά, για ένα παιδί από 2 έως 5 ετών, που έρχεται με τον έναν ή και τους δύο γονείς του; Πολλά

Η χαρά να μοιράζεται χρόνο μαζί με τους ανθρώπους που αγαπά κάνοντας κάτι πολύ ουσιαστικό παρέα, με χαρά, με χαμόγελο, με αίσθηση: τι ωραία που τα καταφέρνω, σαν τη μαμά, σαν το μπαμπά. Όταν τα παιδιά χορτάσουν το ουσιαστικό μαζί, γίνονται παιδιά χωρίς εξαρτήσεις όχι μόνο από τους γονείς αλλά και από άλλους ανθρώπους μεγαλώνοντας και ανεξάρτητα από συνθήκες.

Και βέβαια,χάρη στη γιόγκα για παιδιά, το μικρό σου ξεκινά νωρίς μια καλή συνήθεια, αυτής τη φυσικής δραστηριότητας , που αργότερα θα λειτουργεί σαν κάτι αυτονόητο.

Τι προσφέρει η γιόγκα για παιδιά στις μεγαλύτερες ηλικίες;
Στα παιδιά 6 έως 11 ετών, που μπορούν να κάνουν γιόγκα χωρίς τους γονείς τους, ένα ιδιαίτερα σημαντικό όφελος είναι ότι χαλαρώνουν από το στρες του σχολείου και των απογευματινών μαθημάτων. Εκτός όμως από αυτό, η γιόγκα μπορεί να εμφυσήσει στα παιδιά το πέρασμα ηθικών αξιών μέσα από ειδικά διαλεγμένα παραμύθια. Αντίστοιχα ενδιαφέρουσες είναι οι βέβαια ασκήσεις που έχουν να κάνουν με τη φύση, με τα ζώα –μια και αυτή είναι η πηγή έμπνευσης των ασκήσεων της γιόγκα όπως ξεκίνησε πριν 6000 χρόνια και όπως καταγράφηκε από τον Patanjali, και παραδόθηκε στους γιόγκι των Ιμαλαΐων.

Στο τέλος κάθε συνάντησης τελειώνουμε με μια γιογκαλιά (αγκαλιά της γιόγκα) που θυμίζει στα παιδιά την σημασία της λέξης γιόγκα( Yuj= ενώνω), ότι είμαστε όλοι ενωμένοι.

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς στη γιόγκα για παιδιά
«Οι Έλληνες γονείς βάζουν σε προτεραιότητα τις ανάγκες των παιδιών τους και γι’ αυτό πιστεύω πως έχουν τις κεραίες τους σε πλήρη ανάπτυξη και εγρήγορση», τονίζει η ειδικός.

Έτσι μπορούν να νιώσουν αν ένας χώρος ή ένας δάσκαλος είναι κατάλληλος για να εμπιστευτούν τα παιδιά τους.

Με λίγα λόγια είναι πολύ σημαντικός ο χαρακτήρας του δάσκαλου (να είναι ευχάριστος και σταθερός, να ενισχύει την αίσθηση του μαζί) αλλά και η παρουσία άλλων αξιών μέσα και πέρα από το σώμα. Έτσι, θα περαστεί το μήνυμα στα παιδιά αλλά και στους γονείς που τα συνοδεύουν στις μικρές ηλικίες, ότι το σώμα μας είναι ο ναός αυτού που πραγματικά είμαστε και γι’ αυτό οφείλουμε στο σώμα μας σεβασμό.

Έτσι μεγαλώνουν παιδιά που, πέρα από το γεγονός ότι το σώμα τους είναι όπως πρέπει να είναι, νιώθουν όμορφα με αυτό. Τα παιδιά αυτά δεν φοβούνται να μάθουν από τα λάθη τους, τολμούν να πειραματίζονται με νέες ιδέες και γίνονται όμορφοι άνθρωποι που θα προάγουν την κοινωνία στην οποία θα ζουν.

Υπάρχουν κίνδυνοι από τη γιόγκα για παιδιά ή στα μωρά;
Όταν η γιόγκα γίνεται από ανθρώπους που αγαπούν και σέβονται το λειτούργημά τους δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Οι δάσκαλοι αυτοί σίγουρα θα είναι πολύ προσεκτικοί με την αναπνοή των παιδιών, όπου πρέπει να μην επεμβαίνουμε αλλά να καθοδηγούμαστε από το κάθε παιδί χωριστά. Αρκετή ζημιά έχει κάνει ο πολιτισμός μας στην αναπνοή των παιδιών, ας μην προσθέσουμε κι άλλη. Παρατηρείστε πώς είναι η αναπνοή ενός βρέφους και πώς είναι η αναπνοή των ενηλίκων. Εμείς οι ενήλικες χρειαζόμαστε να ξαναμάθουμε να αναπνέουμε.

Ευχαριστούμε τη Σοφία Φώτεινα, δασκάλα Γιόγκα (RYT 500) Himalayan Yoga Tradition, certified by Yoga Alliance και νηπιαγωγός ειδικευμένη στη μέθοδο του Καφέ Σχολείου για οικογένειες, Περισσότερες πληροφορίες για την ίδια και το Καφέ Σχολειό θα βρεις εδώ: www.cafecole.gr.

πηγή: shape.gr