Ξηρό VS Αφυδατωμένου δέρματος: Ποιο πραγματικά έχετε;

Ξηρό VS Αφυδατωμένου δέρματος: Ποιο πραγματικά έχετε;

Το ξηρό δέρμα και το αφυδατωμένο δέρμα είναι το ίδιο, σωστά; Λάθος. Πρόκειται για δύο διαφορετικές έννοιες όταν πρόκειται για την περιποίηση του δέρματος, αν και μπορεί να έχετε ξηρό και αφυδατωμένο δέρμα ταυτόχρονα. Η προσέγγιση για την επίλυση αυτών των προβλημάτων φροντίδας του δέρματος είναι σημαντική, καθώς ενδέχεται να χρησιμοποιείτε προϊόντα για ξηρό δέρμα όταν η δική σας είναι αφυδατωμένη (ή και αντίστροφα), γεγονός που κάνει κακό στο δέρμα σας. Μπερδευτήκατε; Εδώ είμαστε εμείς για να σας ξεμπερδέψουμε και να δώσουμε τις καλύτερες λύσεις για το δέρμα.

Πώς ξεχωρίζουμε τις  ξηρές από τις αφυδατωμένες επιδερμίδες

Το ξηρό δέρμα είναι ένας τύπος δέρματος (όπως το λιπαρό ή το μεικτό δέρμα) που προκαλείται λόγω έλλειψης λιπιδίων. Το ξηρό δέρμα μπορεί να αφυδατωθεί, ενώ το αφυδατωμένο δέρμα δεν είναι απαραιτήτως ξηρό αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι λιπαρό ή ένας συνδυασμός. Το αφυδατωμένο δέρμα σημαίνει ότι του λείπει νερό τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά και δυστυχώς είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα που επηρεάζει όλα τα φύλα και όλους τους τύπους δέρματος.

Αιτίες

Όπως προαναφέραμε, το ξηρό δέρμα προκαλείται από απώλεια λιπιδίων οπότε το δέρμα χάνει περισσότερο νερό από το συνηθισμένο και επίσης αφυδατώνεται. Το ξηρό δέρμα μπορεί να επιδεινωθεί με τη χρήση λανθασμένου προϊόντος φροντίδας του δέρματος ενώ το ίδιο μπορεί να γίνει αν δεν χρησιμοποιείται κανένα προϊόν για την περιποίηση της επιδερμίδας. Οι ορμονικές αλλαγές μπορούν επίσης να προκαλέσουν ζημιά στο δέρμα ενώ και η γενετική μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στους τύπους του δέρματος. Μερικοί άνθρωποι επίσης είναι επιρρεπείς στην ξηρότητα του δέρματος περισσότερο από άλλους. Σε αντίθεση, το αφυδατωμένο δέρμα προκαλείται από ένα συνδυασμό εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων όπως το περιβάλλον (άνεμος και κρύο), κοινωνικοί παράγοντες (κάπνισμα και αλκοόλ) και συναισθηματικοί παράγοντες (άγχος). Φροντίστε κατά τη διάρκεια του ντους να είναι το νερό σε μέτρια θερμοκρασία και να πίνετε επίσης αρκετό νερό καθώς καίριος παράγοντας που συμβάλλει στην αφυδατωμένη επιδερμίδα είναι η έλλειψη ενυδάτωσης στο σώμα. Το δέρμα σας χρειάζεται εσωτερική ενυδάτωση για να ωφεληθεί και εξωτερικά από αυτό.

Συμπτώματα

Το ξηρό δέρμα πάσχει από πιθανό κνησμό, δυσφορία, ακόμη και ρωγμές στο δέρμα. Οι πάσχοντες μπορεί επίσης να διαπιστώσουν ότι ερεθίζονται εύκολα,ακόμη και από τα πιο ήπια προϊόντα. Μπορεί επίσης να διαπιστώνετε σε ένα αφυδατωμένο να είναι κατά καιρούς λιπαρό ή το μακιγιάζ να γίνεται αποσπασματικό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πώς να περιποιηθείτε το ξηρό δέρμα

Το κλειδί δεν είναι οι παχιές ενυδατικές κρέμες αλλά τα κατάλληλα συστατικά που συγκρατούν την ενυδάτωση. Προϊόντα που περιέχουν ceramides, βούτυρο shea, κερί μέλισσας, λάδι jojoba ή ηλίανθου καταπολεμούν την ξηρότητα. Για τον καθαρισμό χρησιμοποιείστε απαλά προϊόντα και αποφύγετε όσα παράγουν πολύ αφρό ενώ μην ξεχνάτε την συχνή αλλά απαλή απολέπιση για να μη συγκεντρώνονται νεκρά κύτταρα στην επιφάνειά του και το κάνουν να φαίνεται πιο θαμπό ενώ έτσι βοηθάτε και στην παραγωγή λιπιδίων που ενισχύουν την άμυνά του. Είναι σημαντικό να εφαρμόζετε την ενυδατική το πολύ ένα λεπτό αφού βγείτε από το μπάνιο ώστε να αποφύγετε την εξάτμιση του νερού που συγκρατεί η επιδερμίδα, λόγω του ξηρού και κρύου αέρα του χειμώνα.

Πώς αντιμετωπίζεται το αφυδατωμένο δέρμα

Χρειάζονται ενυδατικά προϊόντα που έχουν υγραντικά στοιχεία όπως η γλυκερίνη ή το υαλουρονικό οξύ τα οποία έλκουν το νερό από το περιβάλλον και το κλειδώνουν στα στρώματα της επιδερμίδας. Η απολέπιση πρέπει να γίνεται πιο αραιά για να μην υπάρξουν ερεθισμοί και φλεγμονές. Ένα αφυδατωμένο δέρμα συνεχίζει να παράγει λιπαρότητα αλλά έχει αίσθηση τραβήγματος ενώ ένα ξηρό δέρμα δεν παράγει λιπαρότητα και μπορεί να ξεφλουδίζει.