Ο στόχος της χρονιάς: φροντίζουμε την υγεία μας

Ο στόχος της χρονιάς: φροντίζουμε την υγεία μας

Μαζί με τον απολογισμό για τη χρονιά που πέρασε, για όλα όσα κάναμε σωστά, αλλά και για όλα εκείνα που θα έπρεπε να ήταν διαφορετικά, αυτές τις μέρες υποδεχόμαστε τη νέα χρονιά με μια σειρά από στόχους που στο επίκεντρό τους έχουν την καλή υγεία.

Καλή υγεία όμως σημαίνει καλύτερες διατροφικές συνήθειες, περισσότερη φυσική δραστηριότητα και θετική ψυχολογία. Πώς θα τα πετύχουμε όλα αυτά; Κατ’ αρχάς είναι ανάγκη να βάλουμε συγκεκριμένους και ρεαλιστικούς στόχους, χωρίς πολλά πρέπει και απαγορεύεται ώστε να είναι εφικτοί. Αν μάλιστα βρούμε παρέα για να μοιραστούμε την προσπάθεια τότε θα είναι πιο εύκολη η επίτευξή τους. Ακόμη, είναι θέμα οργάνωσης.

Ακολουθήστε, λοιπόν, τα παρακάτω βήματα:

Διατροφή – Βελτιώστε τις διατροφικές σας συνήθειες

 • Για πολλούς από εμάς είναι ο νούμερο ένα στόχος για τη νέα χρονιά. Αν θέλετε να τις βελτιώσετε:
 • Μην προσπαθήσετε να αλλάξετε όλες τις «κακές» συνήθειες μαζί, αλλά σιγά-σιγά με μικρά καθημερινά βήματα.
 • Προσθέστε στη διατροφή σας άφθονα φρούτα και λαχανικά εποχής, λιπαρά ψάρια, προϊόντα ολικής άλεσης. Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών τροφίμων πλούσιων σε ακόρεστα «καλά» λιπαρά, όπως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, οι ανάλατοι ξηροί καρποί και τα φυτικά προϊόντα επάλειψης.
 • Εντάξτε το πρωινό στην καθημερινότητά σας και ακολουθήστε απλές συμβουλές για ισορροπημένα γεύματα.

Άσκηση – Περισσότερη φυσική δραστηριότητα

H τακτική άσκηση έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία της καρδιάς. Δεν χρειάζονται υπερβολές, αρκούν απλές αλλαγές όπως οι παρακάτω:

 • Εάν ήδη ασκείστε, συνεχίστε να ασκείστε τακτικά και γιατί όχι πειραματιστείτε με κάποιο νέο είδος, αφού υπάρχουν πολλά είδη για κάθε γούστο και διάθεση.
 • Αν πάλι η άσκηση σάς φαίνεται δύσκολη, ξεκινήστε κάτι πιο απλό, όπως το περπάτημα που είναι ένας εύκολος τρόπος για να διατηρηθεί κανείς σε καλή κατάσταση.
 • Αυξήστε τους καρδιακούς σας παλμούς, μέσω κάποιας αερόβιας άσκησης, από περπάτημα σε γρήγορο ρυθμό και τρέξιμο μέχρι πιο συνδυαστικά είδη άσκησης όπως Pilates και yoga ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, για τουλάχιστον 30 λεπτά, 5 φορές την εβδομάδα
 • Οι μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα περιλαμβάνουν τη χρήση της σκάλας αντί για τον ανελκυστήρα, το περπάτημα σε κοντινές αποστάσεις αντί για τη χρήση αυτοκινήτου.
 • Η συχνή, ήπια άσκηση βοηθάει στην καλή καρδιαγγειακή υγεία και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Θετική ψυχολογία

Επιπλέον της ισορροπημένης διατροφής και της τακτικής άσκησης, και η καλή ψυχολογία είναι απαραίτητη για την υγεία μας, οπότε:

 • Βρείτε τρόπους να αυξήσετε τις χαρούμενες στιγμές μέσα στην ημέρα και να μειώσετε τις αρνητικές.
 • Μην ξεχνάτε να κάνετε μικρά διαλείμματα ηρεμίας μέσα στην ημέρα.
 • Βρείτε τρόπους εκτόνωσης και μείωσης του στρες. Δοκιμάστε π.χ. ασκήσεις yoga ή διαλογισμό.
 • Βελτιώστε την ποιότητα του ύπνου σας.

Ξέρετε τι είναι το SMART;

Για να πετύχετε, στη χρονιά που μόλις μπήκε, τους στόχους σας, φροντίστε να τους θέσετε με έξυπνο ή… «SMART» τρόπο, δηλαδή:

S pecific (= Συγκεκριμένος)

M easurable (= Μετρήσιμος)

A chievable (= Εφικτός)

R ealistic (= Ρεαλιστικός)

T ime-Bound (= Χρονικά Δεσμευτικός)

Σύμφωνα με τον κανόνα SMART, οι στόχοι σας θα πρέπει να είναι ξεκάθαροι ως προς το τι, πού, πώς και πότε επιθυμείτε να συμβεί κάτι (S Συγκεκριμένοι). Να μπορείτε να τους προσδιορίσετε ποσοτικά, τους ίδιους αλλά και τα οφέλη που θα σας παρέχουν (M Μετρήσιμοι). Να είναι πραγματοποιήσιμοι και όχι ουτοπικοί, να έχουν νόημα για σας ώστε να σας παρακινούν να τους υλοποιήσετε (A Εφικτοί). Να έχουν ένα ρεαλιστικό επίπεδο πραγματοποίησης της αλλαγής, σύμφωνα με τις δικές σας δυνατότητες, ικανότητες και συνθήκες ζωής (R Ρεαλιστικοί) και να δηλώνουν ξεκάθαρα το χρονικό πλαίσιο στο οποίο θα ολοκληρωθεί ο κάθε στόχος (T Χρονικά Δεσμευτικοί).

Τέλος, μπορείτε να αποτυπώσετε τους στόχους σας σε χαρτί σαν ένα δημιουργικό κίνητρο για να συνεχίζετε την προσπάθειά σας στη διάρκεια του έτους.

Καλή χρονιά!

Πηγή: Protagon.gr