8 λόγοι που εξηγούν γιατί το βάρος αυξομειώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας

8 λόγοι που εξηγούν γιατί το βάρος αυξομειώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας

Η ισορροπία μεταξύ ενέργειας φαγητού και ενέργειας καύση θερμίδων είναι ο λόγος για τον οποίο το βάρος σας ανεβαίνει και κατεβαίνει. Εάν παίρνετε περισσότερη ενέργεια από ό, τι καίτε, κερδίζετε βάρος – μερικές φορές αμέσως. Η απώλεια αυτού του βάρους μπορεί επίσης να είναι δύσκολη. Ένα κιλό για παράδειγμα αντιστοιχεί σε περίπου 7.700 θερμίδες, επομένως αυτό είναι και το νούμερο που πρέπει να μειώσετε από την εβδομαδιαία πρόσληψη θερμίδων ώστε να χάσετε 1 κιλό την εβδομάδα. Με άλλα λόγια θα πρέπει είτε να προσλαμβάνετε 1.000 θερμίδες λιγότερες την ημέρα ή -ακόμα πιο έξυπνη κίνηση- να προσλαμβάνετε 500 θερμίδες λιγότερες και να καίτε επιπλέον 500 θερμίδες μέσω της άσκησης. Σε κάθε περίπτωση όμως έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί αυξομειώνεται το βάρος σας κατά τη διάρκεια της ημέρας και ποιοι είναι οι λόγοι που συντελούν;

Ο τρόπος που ζυγίζεστε
Δεν μπορείτε απλώς να ανεβαίνετε στη ζυγαριά του μπάνιου σας και να περιμένετε μια μέτρηση κάθε φορά. Έχει σημασία το δάπεδο, η ζυγαριά δηλαδή πρέπει να είναι σε σκληρή επιφάνεια, ο τρόπος που στέκεστε, τα ρούχα που φοράτε. Όλα αυτά συντελούν στις αυξομειώσεις του αριθμού που δείχνει η ζυγαριά.

Η ζυγαριά που χρησιμοποιείτε
Όλοι γνωρίζουμε ότι μπορεί να ανεβείτε στη ζυγαριά ενός φαρμακείου, να επιστρέψετε σπίτι και να ζυγιστείτε στη δική σας και να δείτε μεγάλη διαφορά. Οι ζυγαριές διαφέρουν. Οι ψηφιακές είναι συνήθως πιο ακριβείς. Όποιον τύπο πάντως κι αν χρησιμοποιείτε, βεβαιωθείτε ότι είναι στο μηδέν προτού ανεβείτε.

Η ώρα που ζυγίζεστε
Το πρωί συνήθως είναι η καλύτερη στιγμή για να ζυγίζεται κανείς. Έχετε κοιμηθεί και το πιθανότερο είναι να μην έχετ φάει ακόμα ή να έχετε πιει πολλά υγρά. Σε κάθε περίπτωση, μη ζυγίζεστε μετά από μεγάλα γεύματα.

Άσκηση
Μερικοί αθλητές μπορεί να παρατηρούν ότι το σωματικό τους βάρος πέφτει από 6% έως 10% μετά από μία προπόνηση (που οφείλεται κυρίως στον ιδρώτα). Η αλλαγή βέβαια μπορεί να μην είναι τόσο δραστική. Σίγουρα πάντως συμβαίνει και οι αυξομειώσεις βάρους μετά το γυμναστήριο δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο.

Η κατάσταση της υγείας σας
Οι ασθένειες μπορούν να φέρουν απροσδόκητη αλλαγή βάρους. Ο καρκίνος, ο διαβήτης, η καρδιακή ανεπάρκεια, ακόμη και το κοινό κρυολόγημα επηρεάζουν άμεσα το βάρος. Σε κάθε περίπτωση μιλήστε με τον γιατρό σας αν παρατηρείτε αλλαγές που δεν περιμένετε.

Τα φάρμακα που παίρνετε
Πολλά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντιφλεγμονωδών, των αντιισταμινικών και των οπιούχων, μπορούν να προκαλέσουν γρήγορη απώλεια βάρους. Άλλα φάρμακα, όπως η ινσουλίνη, τα αντικαταθλιπτικά και ορισμένα αντιεπιληπτικά φάρμακα, μπορούν να προσθέσουν βάρος. Πάντα να ρωτάτε τον γιατρό σας για τις ανεπιθύμητες παρενέργειες των φαρμάκων που παίρνετε, τόσο τα συνταγογραφούμενα όσο και τα μη.

Η υπερβολική κατανάλωση νερού
Αν πίνετε μόνο νερό- και δεν ασκείστε – αυτό θα εμφανιστεί αμέσως στη ζυγαριά. Δεν σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να σταματήσετε την κατανάλωση νερού. Μακροπρόθεσμα, το πόσιμο νερό θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Ο καφές
Μελέτες δείχνουν ότι καφέ και συγκεκριμένα μέχρι τρία φλιτζάνια καφέ, βοηθούν να διατηρήσετε το βάρος σας σταθερο. Η καφεΐνη μάλιστα μπορεί να σας βοηθήσει να καταπνίξετε την όρεξή σας ή να κάψετε λίγες θερμίδες. Αλλά να είστε προσεκτικοί: Ένας καφές σε υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, μπορεί να ανεβάσει τα νούμερα της ζυγαριάς.