7 τρόποι να βελτιώσετε την υγεία σας το 2018

7 τρόποι να βελτιώσετε την υγεία σας το 2018

Με την έλευση του νέου έτους, όπως προαναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά και καλύτερα από ότι προηγουμένως. Υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης, έτσι δεν είναι; Και ένας ακόμη χρόνος μας δίνει την ευκαιρία να “παίξουμε” με κάποιες ιδέες και να προσπαθήσουμε να τις εφαρμόσουμε για την βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης και της υγείας.

Είστε έτοιμοι για μια επανεκκίνηση; Δείτε πώς μπορείτε με μικρά βήματα να αποφέρετε μεγάλα αποτελέσματα, ώστε το 2018 να είναι το πιο “υγιεινό” σας έτος.

Προσθέστε ζυμωμένα τρόφιμα στη διατροφή σας

Τα προβιοτικά προϊόντα είναι καλά για το έντερο. Παρέχουν στο γαστρεντερικό σύστημα καλά βακτήρια που σαν στόχο έχουν να διατηρούν την ισορροπία μεταξύ καλών και κακών βακτηριών στο έντερο. Παράλληλα, ο γαστρεντερικός σωλήνας συμβάλλει μέσω κυρίως του εντέρου στη δημιουργία μιας ασπίδας, ενός φυσικού φραγμού που εμποδίζει παράγοντες, που είναι ενδεχομένως επιβλαβείς για τον οργανισμό, να εισέλθουν από το έντερο προς τα υπόλοιπα συστήματα. Εκτός από το γιαούρτι δοκιμάστε προϊόντα όπως σκληρό τυρί, το τυρί cottage, και το κεφίρ.

Φροντίστε να είστε τυπικοί στα ραντεβού με τον γιατρό σας

Μπορεί να έχετε ήδη κλείστε το ραντεβού για τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο ή απλές εξετάσεις αίματος, αλλά κλείστε ένα ραντεβού και για γενικές εξετάσεις και επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για λεπτομερή καθαρισμό και έλεγχο των δοντιών. Βεβαιωθείτε επίσης ότι είστε ενημερωμένοι σχετικά με τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Μην παραλείπετε τον ύπνο

Για να έχετε μια καλή διάθεση καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας φροντίστε να κοιμάστε επτά έως εννέα ώρες κάθε βράδυ. Ο ύπνος είναι βασικός για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, τον μεταβολισμό, τη μνήμη, τη μάθηση και άλλα.

Γυμναστείτε

Οι γυμναστές συστήνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας άσκησης την εβδομάδα ή 75 λεπτά την εβδομάδα έντονης αερόβιας δραστηριότητας. Φροντίστε να κάθεστε λιγότερο και να περπατάτε περισσότερο. Κάνει καλό όχι μόνο στο σώμα σας αλλά και στην συγκέντρωση του μυαλού.

Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή

Τα βασικά θρεπτικά συστατικά της τροφής είναι οι υδατάνθρακες, τα λίπη, οι πρωτείνες, οι βιταμίνες, τα ανόργανα άλατα και ιχνοστοιχεία (μέταλλα), καθώς και το νερό. Οι παραπάνω ομάδες θρεπτικών στοιχείων εξυπηρετούν καθορισμένες λειτουργίες του οργανισμού, όπως τη διατήρηση σε καλή κατάσταση της υγείας του ατόμου, την προμήθεια ενέργειας, τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος, τη ρύθμιση και το συντονισμό των μεταβολικών λειτουργιών, την ανάπλαση και αναπαραγωγή των ιστών και των οστών κλπ.

Περιορίστε την κατανάλωση του καφέ

Πρόσφατη μελέτη Αυστραλών ερευνητών που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Agricultural and Food Chemistry» συμπεραίνει ότι η κατανάλωση 5 ή περισσότερων καφέδων την ημέρα επηρεάζει το συκώτι και ενισχύει σημαντικά τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας της Δυτικής Αυστραλίας η αυξημένη κατανάλωση καφέ αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαφόρων προβλημάτων υγείας (καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης τύπου 2 κ.ά.). Αντιθέτως η ήπια κατανάλωση καφέ, δηλαδή μέχρι τρία ή τέσσερα φλιτζάνια, χαρίζει στον οργανισμό προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη τύπου 2.

Χαμογελάστε περισσότερο

Πρέπει να βρούμε τρόπους και αφορμές για να χαμογελάμε περισσότερο. Δίνουμε χαρά στους γύρω μας, ακόμα κι αν δεν μας γνωρίζουν, αλλά και στον εαυτό μας.