5 πανεύκολες τεχνικές για να διώξετε το στρες

5 πανεύκολες τεχνικές για να διώξετε το στρες

Σίγουρα, η ατελείωτη λίστα με τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας και η έλλειψη ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής προκαλούν στρες και άγχος στη ζωή μας, αλλά ο πραγματικός “ένοχος” του καταπιεστικού συναισθήματος που όλοι βιώνουμε κατά καιρούς δεν είναι τίποτα άλλο από μια ορμόνη που ονομάζεται κορτιζόλη . Συνήθως γνωστή ως η ορμόνη στρες, η κορτιζόλη είναι μια στεροειδής ορμόνη που παράγεται στο επινεφρίδιο του αδένα και στη συνέχεια απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος όταν νιώθουμε άγχος.

Για να μειώσουμε λοιπόν τη ψυχική και σωματική πίεση του στρες δεν έχουμε παρά να εντάξουμε 5 πανεύκολες τεχνικές στην καθημερινότητά μας

Να χρησιμοποιούμε πιο πολύ το μυαλό μας

Μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας χρησιμοποιώντας πιο προσεκτικά το μυαλό μας και να συγκεντρωνόμαστε πιο πολύ σε αυτό που συμβαίνει την παρούσα στιγμή και όχι να αναλωνόμαστε από ενοχές για το τι συνέβη στο παρελθόν και το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον.

Φυσική άσκηση

Η γυμναστική και η άσκηση γενικότερα βοηθούν στον έλεγχο έκκρισης της κορτιζόλης, της ορμόνης που – όπως προαναφέραμε – οφείλεται για την αύξησης των επιπέδων του στρες καθώς απορροφά μεγάλη ενέργεια.

Χτίζουμε κοινωνικές σχέσεις

Τα ισχυρά κοινωνικά δίκτυα, ειδικά αυτά που περιλαμβάνουν ανθρώπους στους οποίους έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη, βοηθούν στο να επανακτήσουμε την χαμένη συναισθηματική μας ισορροπία και να υπερισχύσουμε του στρες που μας καταβάλει.

Ναι στα αιθέρια έλαια

Πολλά αιθέρια έλαια έχουν ιδιότητες ηρεμίας που μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τα υψηλά επίπεδα στρες και άγχους χωρίς να αφιερώνουμε πολύ χρόνο. Απλά διαχέοντας έλαια όπως είναι η λεβάντα ή ο ευκάλυπτος το βράδυ ή προσθέτοντας μερικές σταγόνες στο μπάνιο μας.

Βαθιά αναπνοή αντί ρηχής αναπνοής

Η βαθιά αναπνοή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και παρέχει στον εγκέφαλο περισσότερο οξυγόνο, βοηθώντας έτσι στη συγκέντρωση. Η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν ξέρουν πώς να αναπνέουν βαθιά και έτσι καταλήγουν στη ρηχή αναπνοή, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει υπεραερισμό.

Τοποθετήστε το χέρι σας στο στομάχι σας και χαλαρώστε την κοιλιά σας. Στη συνέχεια, εισπνεύστε βαθιά και παρακολουθήστε την κοιλιά και το στήθος σας να φουσκώνουν. Κάθε φορά που το κάνετε αυτό, σκεφτείτε κάποια πτυχή της αναπνοής σας, όπως για παράδειγμα την επέκταση των πνευμόνων σας καθώς γεμίζουν με αέρα, ή τον ίδιο τον αέρα να περνά μέσα από τα ρουθούνια σας. Κρατήστε τον αέρα για τρία δευτερόλεπτα και, στη συνέχεια, εκπνεύστε από το στόμα σας. Εκτελέστε πέντε σετ της βαθιάς αναπνοής, τρεις φορές την ημέρα. Αυτή η διαδικασία θα μειώσει σημαντικά τα επίπεδα του άγχους.