

3 ιδέες που διαμορφώνουν το μέλλον της εκπαίδευσης
Με τους εφήβους να αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο άγχος, κατάθλιψη και άλλες μορφές ψυχικής ασθένειας, η ανάγκη για αλλαγή σε παγκόσμια κλίμακα για τη νεολαία μας δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη. Η δημιουργία του Διεθνούς Δικτύου Θετικής Εκπαίδευσης (IPEN) στις ΗΠΑ το 2014 άνοιξε το δρόμο για την εφαρμογή στην εκπαίδευση της αρχής της θετικής ψυχολογίας, οι έρευνες της οποίας δείχνουν ότι οι σπουδαστές θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα, τόσο ακαδημαϊκά όσο και συναισθηματικά.
Τα μέλη του IPEN υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη των δυνατοτήτων και της ευημερίας των σπουδαστών είναι εξίσου σημαντικές με το ακαδημαϊκό επίτευγμα για τη μελλοντική τους επιτυχία και ευτυχία. Οι στόχοι του οργανισμού περιλαμβάνουν την αλλαγή τηςς πολιτικής στην εκπαίδευση, ώστε να αναγνωριστούν και να συμπεριληφθούν θετικές αρχές εκπαίδευσης και να βοηθηθεί στη συνέχεια η εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων. Παρόλο που πολλές πρωτοβουλίες θετικής εκπαίδευσης έχουν αναπτυχθεί σε όλο τον κόσμο, το IPEN τους φέρνει σε επαφή.
«Χρειαζόμασταν έναν τρόπο να μοιραστούμε τις βέλτιστες πρακτικές και να προσπαθούμε να διαμορφώσουμε όλα αυτά τα διαφορετικά πράγματα που συμβαίνουν σε ένα παγκόσμιο κίνημα», εξήγησε ο Λόρδος James O’Shaughnessy, πρόεδρος της επιτροπής IPEN. Τον Ιούλιο, το IPEN πραγματοποίησε το εναρκτήριο φεστιβάλ θετικής εκπαίδευσης στο Ντάλας, προσφέροντας εργαστήρια και παρουσιάσεις σε περίπου 800 συμμετέχοντες από περισσότερες από 30 χώρες. Οι ακαδημαϊκοί και οι θετικοί εμπειρογνώμονες ψυχολογίας διαπραγματεύθηκαν ιδέες σχετικά με την εισαγωγή πρακτικών στην τάξη. Παρόλο που η εκδήλωση ήταν προσανατολισμένη στην εκπαίδευση, παρείχε άφθονες ιδέες και για έξω από την τάξη. Εδώ είναι τα τρία αγαπημένα μας.
Η επιτυχία είναι αποτέλεσμα ομαδικής συνεργασίας
Η καθηγήτρια και ψυχολόγος Angela Duckworth, ανέφερε ότι ένας καλός βαθμός είναι μεν μια προσωπική επιτυχία αλλά ο καθένας ξεχωριστά δεν καθορίζει μόνος του την επιτυχία.
Ένας καλός βαθμός δηλαδή είναι απόρροια της σχέσης που έχετε και με άλλους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι η χημεία του δασκάλου με τον μαθητή, η τάξη σαν σύνολο και οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μαθητών, επίσης συμβάλλουν στην ενίσχυση της μάθησης και κατ’ επέκτασης της επιτυχίας.
Ακόμα κι αν μια χρονιά είναι δύσκολη, η ενθάρρυνση και όχι ο εξαναγκασμός για συμμετοχή στις δραστηριότητες έχει σημασία. Όταν η ομάδα “δεν κερδίζει” δεν χάνουμε ποτέ την ελπίδα μας, είμαστε εκείνοι που αναζητάμε την ελπίδα και την αλλαγή με προσπάεια και συλλογική δουλειά.
Γονείς: Το χαμένο κομμάτι της θετικής ψυχολογίας;
Σήμερα, η θετική ψυχολογία είναι προσβάσιμη με πολλούς διαφορετικούς τρόπους: Διάφοροι οργανισμοί διδάσκουν αρχές της για τη βελτίωση των επιχειρηματικών πρακτικών. Τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το κάνουν μέρος του προγράμματος σπουδών τους και ακόμη τα σχολεία εντάσσουν τα στοιχειώδη. Εκεί όπου εξακολουθούν να λείπουν οι πρακτικές της, είναι στους γονείς.
Ειδικότερα από το 2006 έως το 2014 μόνο το 1,7% των άρθρων που δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά θετικής ψυχολογίας επικεντρώθηκαν στην γονική μέριμνα. Οπως αντιλαμβάνεστε είναι ένα κομμάτι που λείπει από το παζλ. Καθότι, δυστυχώς ακόμα και σήμερα δεν πηγαίνουν όλα τα παιδιά σχολείο, οι πρακτικές της θετικής ψυχολογίας πρέπει να ξεκινούν από το σπίτι μας.
Εστιάστε στο θετικό
Όταν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εστιάζουν στο τι συμβαίνει σε μια χώρα, σε έναν ηγέτη ή μια πολιτική ομάδα, δημιουργείται μια φοβερά αρνητική νοοτροπία που διαπερνά μια ολόκληρη κουλτούρα και μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις. Μεμονωμένα, μπορούμε να αρχίσουμε να αλλάζουμε αυτή τη νοοτροπία από τα σχολεία επαναξιολογώντας αυτό που ακούμε και πού εστιάζουμε την ενέργειά μας.