Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον μεταβολισμό

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον μεταβολισμό

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο βασικός μεταβολισμός είναι το σύνολο της ενέργειας, οι θερμίδες δηλαδή, που χρειαζόμαστε σε κατάσταση ηρεμίας για ένα 24ωρο ώστε να εκτελέσουμε βασικές λειτουργίες όπως η αναπνοή, ο χτύπος της καρδιάς, η κυκλοφορία του αίματος, διάφορες κυτταρικές λειτουργίες, τη διατήρηση θερμοκρασίας σώματος, ορμονολογικές ρυθμίσεις. Ο βασικός μεταβολισμός διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και επηρεάζεται από παράγοντες όπως: ηλικία, ορμόνες, φυσική δραστηριότητα, θερμοκρασία του περιβάλλοντος, κληρονομικότητα, επιφάνεια του σώματος, μυϊκή μάζα. Ακόμη αντιπροσωπεύει το 75% των ημερήσιων θερμιδικών μας αναγκών.
Συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του ύψους, του βάρους και της φυσικής δραστηριότητας, προκύπτει η εκτιμώμενη ενεργειακή κατανάλωση, δηλαδή ο αριθμός των θερμίδων που χρειαζόμαστε ημερησίως με βάση τους παραπάνω παράγοντες.

Σύμφωνα με τους διαιτολόγους, υπάρχει γενετική συνιστώσα στο μεταβολισμό, καθώς ορισμένα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν τον ρυθμό με τον οποίο το σώμα καλύπτει τα σάκχαρα και το λίπος στην ενέργεια, αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Οι ορμόνες που παράγονται από τον θυρεοειδή αδένα έχουν άμεση επίδραση στο σώμα. Εάν για παράδειγμα, ο θυρεοειδής σας είναι ανενεργός, μπορεί να επιβραδύνει το μεταβολισμό. Επιπλέον η γήρανση, το στρες και ο ύπνος έχουν επίσης αντίκτυπο στον μεταβολισμό.

Πώς μπορώ να ξέρω ότι ο μεταβολισμός μου λειτουργεί σωστά;

Όταν ο μεταβολισμός λειτουργεί σωστά, το σώμα ζητά συνεχώς περισσότερα εφόδια, όπως οξυγόνο και φαγητό. Ένα άτομο με αυξημένες μεταβολικές ανάγκες έχει συνήθως και υψηλότερη θερμοκρασία σώματος, ενώ δε δυσκολεύεται ιδιαίτερα να χάσει βάρος και να παραμείνει στα ιδανικά κιλά.

Πώς να ενισχύσω τον μεταβολισμό μου;

Άσκηση

Το σώμα μας καίει θερμίδες συνεχώς, ακόμα και όταν δεν κάνουμε τίποτα. Ο μεταβολικός ρυθμός όμως είναι πολύ υψηλότερος στα μυώδη άτομα. Ειδικά μετά από μια περίοδο άσκησης, οι μύες ενεργοποιούνται σε όλο το σώμα μας με αποτέλεσμα την αύξηση της μέσης ημερήσιας τιμής του μεταβολισμού μας.

Νερό

Το σώμα μας χρειάζεται νερό για να κάψει θερμίδες. Σε μελέτη που διεξήχθη, οι ενήλικες που έπιναν οκτώ ή περισσότερα ποτήρια νερό την ημέρα έκαψαν περισσότερες θερμίδες από ό, τι εκείνοι που έπιναν τέσσερα. Για να μείνει ενυδατωμένοι, πιείτε ένα ποτήρι νερό ή άλλο ποτό χωρίς ζάχαρη πριν από κάθε γεύμα και σνακ. Επιπλέον, προσπαθήστε να καταναλώνετε όσο το δυνατό περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι γεμάτα υγρά.

Μικρά και συχνά γεύματα

Όσο πιο συχνά τρώτε, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε πραγματικά να χάσετε βάρος. Αντιθέτως όταν τρώτε μεγάλα γεύματα με κενό πολλών ωρών, ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται. Έχοντας ένα μικρό γεύμα ή σνακ κάθε 3 με 4 ώρες ο μεταβολισμό σας διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να μπορείτε να κάψετε περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας.