Χαμογελάτε, κάνει καλό!

Χαμογελάτε, κάνει καλό!

Θέλετε να δώσετε μια ώθηση στο σώμα σας; Προσπαθήστε να γελάτε περισσότερο! Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι το γέλιο μπορεί να είναι το καλύτερο φάρμακο το οποίο βοηθάει τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα.

“Πιστεύω ότι αν οι άνθρωποι γελάνε περισσότερο θα αισθάνονται πολύ καλύτερα”, λέει ο Steve Wilson, MA, CSP, ψυχολόγος και γέλιοθεραπευτής. “Μπορεί να είναι και υγιέστεροι”, συμπληρώνει.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι αν είναι πραγματικά η πράξη του γέλιου που κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα. Μια καλή αίσθηση του χιούμορ, μια θετική στάση και η υποστήριξη των φίλων και της οικογένειας μπορεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

Μπορεί λοιπόν να μη γνωρίζουμε ακόμη με σιγουριά ότι το γέλιο βοηθά τους ανθρώπους, σίγουρα όμως δεν τους κάνει να αισθάνονται χειρότερα.

Τι συμβαίνει όταν γελάμε;

Όταν γελάμε τεντώνονται οι μύες σε όλο το πρόσωπο και το σώμα μας, ο παλμός και η αρτηριακή πίεση ανεβαίνουν και αναπνέουμε πιο γρήγορα.

Οι άνθρωποι που πιστεύουν στα οφέλη του γέλιου λένε ότι μοιάζει με ήπια προπόνηση – και μπορεί να προσφέρει κάποια από τα ίδια πλεονεκτήματα με μια προπόνηση.

“Τα αποτελέσματα του γέλιου και της άσκησης είναι παρόμοια”, λέει ο Wilson. “Συνδυάζοντας το γέλιο και την κίνηση, σαν να κυματίζετε τα χέρια σας, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε τον καρδιακό ρυθμό σας”.

Ένας πρωτοπόρος στην έρευνα γέλιου, ο William Fry, ισχυρίστηκε ότι χρειάστηκαν δέκα λεπτά σε μια μηχανή κωπηλασίας ώστε η καρδιακή συχνότητα να φτάσει στο επίπεδο που θα είχε μετά από ένα μόλις λεπτό ξεκαρδιστικού γέλιου!

Και το γέλιο φαίνεται να καίει και θερμίδες. Ο Maciej Buchowski, ερευνητής του Πανεπιστημίου Vanderbilt, διενήργησε μια μικρή μελέτη στην οποία μέτρησε το ποσό των θερμίδων που καταναλώθηκαν στο γέλιο. Αποδείχθηκε ότι τα 10-15 λεπτά γέλιου έκαψαν 50 θερμίδες.

Οι επιδράσεις του γέλιου στο σώμα

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι ερευνητές μελέτησαν τις επιπτώσεις του γέλιου στο σώμα και έδειξαν κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το πώς μας επηρεάζει:

Ροή του αίματος

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Maryland μελέτησαν τα αποτελέσματα στα αιμοφόρα αγγεία, όταν οι άνθρωποι έβλεπαν κωμωδίες ή δράματα. Μετά την προβολή, τα αιμοφόρα αγγεία της ομάδας που παρακολουθούσαν την κωμωδία συμπεριφέρθηκαν κανονικά. Αλλά τα αιμοφόρα αγγεία στους ανθρώπους που παρακολουθούσαν το δράμα φάνηκαν να τεντωθούν, περιορίζοντας τη ροή του αίματος.

Ανοσολογική απόκριση

Το αυξημένο άγχος συνδέεται με τη μείωση της απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το χιούμορ μπορεί να αυξήσει το επίπεδο των αντισωμάτων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις στο σώμα και ενισχύει τα επίπεδα των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Μια μελέτη 19 ατόμων με διαβήτη εξέτασε τις επιπτώσεις του γέλιου στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μετά το φαγητό, η ομάδα παρακολούθησε μια κουραστική διάλεξη. Την επόμενη μέρα, η ομάδα έφαγε το ίδιο γεύμα και στη συνέχεια παρακολούθησε μια κωμωδία. Μετά την κωμωδία, η ομάδα είχε χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα!