Το ξέρατε ότι στην Καλαμάτα  βρίσκεται ελιά 1733 ετών;

Το ξέρατε ότι στην Καλαμάτα βρίσκεται ελιά 1733 ετών;

Είναι γεγονός ότι ένα από τα πράγματα για τα οποία φημίζεται η Καλαμάτα και είναι ευρύτερα γνωστή και συνδεδεμένη παγκοσμίως με αυτό, είναι οι ελιές της και η μεγάλη παραγωγή της σε ελαιόλαδο. Μέσα, όμως, σε όλες τις ελιές που βρίσκονται στην Καλαμάτα και στη Μεσσηνία εν γένει, ξεχωρίζει ένα δένδρο, ένα πραγματικό μνημείο της φύσης, 800 (ίσως και 1700) ετών!


Το μητρικό φυτό της ποικιλίας “Καλαμών”, η Μάνα – Ελιά της πόλης ύψους 14 μέτρων αποτελεί το “άγνωστο” σύμβολο της Καλαμάτας που “στέκει” για εκατοντάδες χρόνια, θυμίζοντας σε όλους τη στενή σχέση της Καλαμάτας με την ελιά!

Το συγκεκριμένο ελαιόδενδρον βρίσκεται σε οικόπεδο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (πρώην οικόπεδο του Κέντρου Γεωργικής Εκπαίδευσης -ΚΕΓΕ- Καλαμάτας), επί της οδού Λακωνικής 85 και κηρύχθηκε “Διατηρητέο μνημείο της φύσης” με την υπ’αριθμό 200995/7950/1979 απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας και το υπ’αριθμό διάταγμα 121/τ.Δ/1980.

Η περίμετρος του κορμού του ανέρχεται γύρω στα εννιά μέτρα και η ηλικία του εκτιμάται μεταξύ 800-850 ετών (και σύμφωνα με έρευνα του Μεσσήνιου δασολόγου δρ. Παναγιώτη Μπαζίγου μπορεί να φθάνει και τα 1733 έτη)!

Η «μάνα-ελιά», όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται, είναι δένδρο αντιπροσωπευτικό της ποικιλίας «Αετονυχολιά Καλαμών» που θεωρείται ότι είναι το μητρικό φυτό της ποικιλίας «Καλαμών» με τα μεγάλα φύλλα και τον επίσης μεγάλο ωοειδή επιμήκη καρπό, ο οποίος θυμίζει αμύγδαλο ή ρώγα σταφυλιού «αετονύχι».

Η Μάνα – Ελιά της Καλαμάτας μπορεί να αποτελέσει το σύμβολο της πόλης, το φυσικό αυτό μνημείο το οποίο θα είναι και το σήμα κατατεθέν της.