Τα βιβλία ζωγραφικής δεν είναι μόνο για παιδιά

Τα βιβλία ζωγραφικής δεν είναι μόνο για παιδιά

Αποτελούν ένα δώρο που κάθε παιδί έχει πάρει στα πρώτα χρόνια της ζωής του. Βιβλία ζωγραφικής, στα οποία εκφράζει τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες.

Τώρα όμως αυτά δεν προορίζονται μόνο για παιδιά, αλλά έχουν γίνει τάση για τους ενήλικες. Παρότι οι θεραπευτές και οι ερευνητές μιλούν την τελευταία δεκαετίες για τα οφέλη που έχουν αυτά, προσφέροντας ηρεμία σε εκείνον που χρωματίζει τα σκίτσα στις σελίδες του, αυτή την εποχή τα βιβλία ζωγραφικής έχουν γίνει πραγματική μόδα για τους μεγαλύτερους.

Πολλοί ειδικοί τα προτείνουν μάλιστα ως έναν εναλλακτικό «διαλογισμό». «Το να χρωματίζει κάποιος μπορεί να μειώσει το άγχος, να βελτιώσει τη συγκέντρωση ή να δώσει περισσότερη ξεγνοιασιά στους ενήλικες», λέει η Μέριγκρεϊς Μπερμπέριαν στο CNN, επίκουρη καθηγήτρια στο πρόγραμμα θεραπευτικής τέχνης του NYU.

Πρόσφατη έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Otago στη Νέα Ζηλανδία επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν σαφή κέρδη ψυχικής υγείας για τους ενήλικες που χρωματίζουν ακόμα και για μόλις 10 λεπτά την ημέρα.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Creativity Research Journal, διαπίστωσε ότι ακόμα και το δεκάλεπτο είναι αρκετό για αυτοβοήθεια και για τη διαχείριση ορισμένων συμπτωμάτων κακής ψυχικής υγείας.

Μάλιστα, παλαιότερη έρευνα του 2005 απέδειξε ότι τα επίπεδα του άγχους πέφτουν όταν κάποιος χρωματίζει κύκλους που έχουν μέσα γεωμετρικά σχέδια.