Πώς να καλλιεργήσετε τα δικά σας βότανα, ακόμα κι αν μένετε σε μικρό σπίτι

Πώς να καλλιεργήσετε τα δικά σας βότανα, ακόμα κι αν μένετε σε μικρό σπίτι

Τα φρέσκα βότανα και μυρωδικά κάνουν ακόμα πιο νόστιμα τα πιάτα σας! Ποιος δεν αγαπάει το δεντρολίβανο και το θυμάρι σε ένα ψητό κοτόπουλο ή μερικά φύλλα βασιλικού στη μακαρονάδα; Παρόλ’ αυτά τα φρέσκα βότανα δεν διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ψυγείο. Ούτε έχουμε όλοι τον χώρο να καλλιεργήσουμε τα δικά μας βότανα – ή τουλάχιστον έτσι νομίζουμε! Δείτε πως μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας “μποστάνι” με μυρωδικά, ακόμα κι αν μένετε σε ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα.

Που να τα καλλιεργήσετε

Τα βότανα συνήθως καλλιεργούνται από σπόρους στα ίδια δοχεία που τα αγοράζετε. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε αν θέλετε να αγοράσετε ένα νέο σετ γλαστρών για τα βότανα σας. Τα βότανα εσωτερικού χώρου θα αναπτυχθούν εξίσου καλά με την αξιοποίηση αρκετών αχρησιμοποίητων φυτοδοχείων που βρίσκονται στο σπίτι σας. Το σημαντικότερο βήμα για την επιλογή γλαστρών για τα βότανα σας είναι να διασφαλίσετε ότι διαθέτουν σωστή αποστράγγιση νερού.

Κοντά σε παράθυρο

Τα περισσότερα βότανα ανθίζουν γρήγορα και εύκολα, αρκεί να τα τοποθετείτε σε ηλιόλουστο μέρος και να τα ποτίζετε μια φορά την εβδομάδα. Ακόμη και αν έχετε ένα πολύ στενό περβάζι, μπορείτε να το τοποθετήσετε δίπλα σε ένα παράθυρο που ταιριάζει με τις διαστάσεις του. Μπορείτε επίσης να κάνετε παραγγελία το περβάζι στις διαστάσεις που επιθυμείτε.

Ξεκινήστε με τον βασιλικό

Είναι ένα από τα ευκολότερα φυτά τα οποία μπορούμε να καλλιεργούμε χειμώνα και καλοκαίρι. Εκτός του γεγονότος ότι υπάρχουν πολλές ποικιλίες χειμερινής και θερινής καλλιέργειας, είναι εύκολος στη φροντίδα του, αρωματίζει υπέροχα ένα χώρο, ένα γεύμα και ένα αφέψημα! Το μόνο που χρειάζεται είναι νότιο προσανατολισμό ώστε να το βλέπει αρκετά ο ήλιος από το παράθυρο και τακτικό πότισμα μην ξεχνάτε να κόβετε τα ανθάκια ώστε να συνεχίσει να αναπτύσσεται και ότι δεν του αρέσει να του βρέχουν το φύλλωμα.