Πως θα ενισχύσετε την εσωτερική σας δύναμη

Πως θα ενισχύσετε την εσωτερική σας δύναμη

Οι στόχοι που θέτουμε για τον εαυτό μας, μπορούν να επιτευχθούν μόνο εφόσον έχουμε τη θέληση να το κάνουμε. Το πρόβλημα είναι ότι η δύναμη της θέλησης δεν είναι κάτι που μπορεί να εμφανιστεί με μαγικό τρόπο. Είναι κάτι όμως που μπορούμε να δουλέψουμε. Εδώ είναι μερικές από τις καλύτερες στρατηγικές.

Διαλογισμός

Κάντε διαλογισμό για μόλις 5 – 10 λεπτά την ημέρα και θα παρατηρήσετε μια αξιοσημείωτη αλλαγή στη θέλησή σας. Και μην ανησυχείτε, αν δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε, οι ειδικοί λένε ότι ακόμα και ο “κακός διαλογισμός” είναι καλός για αυτοέλεγχο. Θα είστε σίγουρα πιο συγκεντρωμένοι μετά την άσκηση, επειδή θα ξέρετε καλύτερα τον εαυτό σας. Θα επικεντρωθείτε στον στόχο και θα απομακρυνθείτε από τις παρορμήσεις.

Χαλαρώστε

Η χαλάρωση θα σας βοηθήσει να αποβάλλετε το στρες και το άγχος, που λειτουργούν αρνητικά και ενισχύουν την αναβλητικότητα. Μπορείτε απλά να παρακολουθήσετε την αγαπημένη σας σειρά ή να απολαύσετε ένα ωραίο γεύμα. Η αληθινή χαλάρωση χαρίζει ένα διάλειμμα στο σώμα και το μυαλό. Σε μια χαλαρή κατάσταση, ο καρδιακός σας ρυθμός και η αναπνοή επιβραδύνονται, η αρτηριακή πίεση πέφτει, οι μύες απελευθερώνουν την ένταση και πολλά άλλα.

Δώστε μικρά deadlines

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μικρά περιθώρια χρόνου που δίνουμε στον εαυτό μας, βοηθούν στην εκπαίδευση και την ενίσχυση της θέλησής μας. Μπορείτε να το κάνετε αυτό θέτοντας μικρές προθεσμίες και προσπαθώντας να αντιμετωπίσετε μια εργασία αποσπασματικά. Για παράδειγμα, αν ο στόχος σας είναι να τρώτε υγιεινά, μπορείτε την πρώτη εβδομάδα απλά να περιηγηθείτε στο σούπερ μάρκετ και στη συνέχεια να φτιάξετε το μενού της εβδομάδας.

Κρατήστε αυτές τις μικρές προθεσμίες για μερικούς μήνες και χωρίς να το συνειδητοποιήσετε, θα ολοκληρώσετε ό,τι θέλατε να κάνετε.

Να είστε υποστηρικτικοί με τον εαυτό σας, όχι επικριτικοί

Δεν υπάρχει κάτι άλλο που να απομακρύνει τη δύναμη της θέλησης, πέρα από την ενοχή και τη ντροπή. Επομένως μην εστιάζετε στις αποτυχίες σας. Δώστε έμφαση σε αυτό που μπορείτε να κάνετε, αντί σε αυτό που δεν πρέπει να κάνετε.

Βρείτε τον μελλοντικό εαυτό σας

Συχνά αναβάλλουμε τα καθήκοντα που δεν θέλουμε να κάνουμε και λέμε στον εαυτό μας ότι θα το κάνουμε αργότερα. Ωστόσο, αυτό το “αργότερα” όλο και αναβάλλεται και μάλιστα μερικές φορές δεν συμβαίνει και ποτέ. Αυτό γίνεται επειδή “απομακρύνεστε” από τον μελλοντικό εαυτό σας. Οι μελέτες απεικόνισης του εγκεφάλου δείχνουν ότι χρησιμοποιούμε ακόμη και διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου για να σκεφτούμε τον τωρινό και τον μελλοντικό εαυτό μας. Ο εγκέφαλος έχει τη συνήθεια να αντιμετωπίζει τον μελλοντικό εαυτό ως ξένο, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει τις τρέχουσες προσπάθειές για την επίτευξη μακροπρόθεσμων στόχων.

Σκεφτείτε με αυτό τον τρόπο: Προφανώς υποθέτετε ότι ο μελλοντικός σας εαυτός θα κάνει τα πάντα και είναι ένας υπεράνθρωπος. Μπορεί να αναβάλλετε τις δουλειές σας τώρα, αλλά αφήνετε τον μελλοντικό σας εαυτό να υποφέρει τις συνέπειες. Μην τιμωρείτε τον εαυτό σας στο μέλλον. Εργαστείτε έτσι ώστε να συσχετίσετε την τρέχουσα κατάσταση με τον μελλοντικό εαυτό σας. Αν απεικονίσετε το μέλλον σας, ο εγκέφαλός θα αρχίσει να σκέφτεται πιο ορθολογικά για τις τρέχουσες επιλογές. Μια άλλη στρατηγική που λειτουργεί είναι να γράψετε μια επιστολή ή ένα email στον μελλοντικό εαυτό σας. Γράψτε τις ελπίδες σας για το μέλλον, τι νομίζετε ότι θα είστε και πως θα είστε.