Πότε είναι καλό να επιστρέφετε στη δουλειά μετά από γρίπη;

Πότε είναι καλό να επιστρέφετε στη δουλειά μετά από γρίπη;

Φέτος και παρά το γεγονός ότι ο χειμώνας δεν έχει ακόμα φτάσει στο τέλος του, μπορούμε να πούμε ότι η εποχική γρίπη πέρασε σε δεύτερη μοίρα καθώς ο ιός της ιλαράς επικράτησε.

Σε κάθε περίπτωση στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, η περίοδος της εποχικής γρίπης διαρκεί από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, με την κορύφωσή να καταγράφεται μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, ωστόσο και ο Μάρτιος είναι επικίνδυνος μήνας. Αν λοιπόν την “πατήσατε¨ και αναρωτιέστε πότε είναι καλό να επιστρέψετε στη δουλειά σας ώστε να μην υποτροπιάσετε, εδώ είναι όλες οι απαντήσεις!

Πότε λοιπόν μπορείτε να βγείτε από το σπίτι; Πότε μπορείτε να επιστρέψετε στην καθημερινότητά σας και στη δουλειά σας;

Για αρχή απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις με ειλικρίνεια:

  1. Έχουν περάσει 24 ώρες χωρίς πυρετό και χωρίς λήψη ακεταμινοφαίνης, ιβουπροφαίνης ή άλλου παρόμοιου φαρμάκου; Αν ναι, πιθανότατα δεν είναι πια μεταδοτικός ο ιός και αυτό είναι ένα καλό σημάδι ότι το σώμα σας αρχίζει να αναρρώνει.
  2. Βήχετε ή φτερνίζεστε; Ο ιός της γρίπης εξαπλώνεται κυρίως από άτομο σε άτομο μέσω σταγονιδίων στον αέρα. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε τους άλλους είναι να μείνετε στο σπίτι μέχρι να βελτιωθούν τα συμπτώματά σας.
  3. Εξακολουθείτε να αισθάνεστε άρρωστοι; Αυτή μπορεί να είναι μια δύσκολη ερώτηση επειδή έτσι κι αλλιώς μετά από γρίπη νιώθουμε κουρασμένοι. Αλλά αν δεν αισθάνεστε σαφώς καλύτερα, πάρτε άλλη μια μέρα για να ξεκουραστείτε και να αναρρώσετε.

«Αν και κανείς δεν θέλει να μένει εκτός για πολλές ημέρες, χρειάζεται να κάνετε υπομονή», συμβουλεύει η Margarita Rohr, γιατρός στην κλινική Langone Health της Νέας Υόρκης. «Πριν επιστρέψετε στη δουλειά, φροντίστε να έχει περάσει ένα 24ωρο χωρίς πυρετό. Αν αισθάνεστε ατονία ή φτερνίζεστε και βήχετε αρκετά, απλά μείνετε άλλη μια ημέρα στο σπίτι. Ακόμα κι αν πάρετε φάρμακα για την καταστολή του πυρετού, συνεχίζετε να είστε μεταδοτικοί», υπογραμμίζει η ίδια.

Όσοι από εσάς δεν είστε άρρωστοι αλλά βρίσκεστε εκτεθειμένοι στην γρίπη στην γρίπη επειδή κάποιο μέλος της οικογένειας σας είναι άρρωστο, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να προσέχετε. Δηλαδή να πλένετε συχνά τα χέρια σας και να χρησιμοποιείτε την κοινή λογική – δηλαδή όχι αγκαλιές και προσοχή και μικρά παιδιά και τα άτομα με βεβαρυμένο ιστορικό υγείας. Επίσης αν πρέπει οπωσδήποτε να βρεθείτε σε δημόσιο κλειστό χώρο φροντίστε να καλύπτετε το στόμα σας όταν βήχετε ή έχετε φτέρνισμα.