Ποια μουσική χαρίζει υγεία;

Ποια μουσική χαρίζει υγεία;

Μην ξαφνιαστείτε αν σας συμβουλέψει ο καρδιολόγος σας: «Να παίρνετε και γερές δόσεις μουσικής». Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν το συμπληρωματικό θεραπευτικό ρόλο της μουσικής σε αρκετά προβλήματα υγείας. Η μουσική χαλαρώνει, βελτιώνει τη διάθεση, τονώνει τις λειτουργίες του εγκεφάλου, μειώνει τον πόνο, εξομαλύνει τον καρδιακό και αναπνευστικό ρυθμό, βοηθά στην ομαλή ανάπτυξη των βρεφών… και ο κατάλογος συνεχίζεται. Αν και η πιο αποτελεσματική μορφή μουσικο­θεραπείας θεωρείται η λεγόμενη «βιωματική», που απαιτεί την παρουσία μουσικοθεραπευτή, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ακόμα και η απλή ακρόαση μουσικής έχει θετικές επιδράσεις στον οργανισμό. Με τη βοήθεια, λοιπόν, των ειδικών, θα σας προτείνουμε εκείνες τις μουσικές επιλογές που στις «κατάλληλες δόσεις» θα έχουν ευεργετικά αποτελέ­σματα στη σωματική και την πνευματική υγεία σας.

Καλύτερο το… adagio!

Απαραίτητη προϋπόθεση για να δράσει θεραπευτικά η μουσική είναι να ακούτε τη μουσική που προπάντων σας αρέσει. Ωστόσο, συγκεκριμένα είδη μουσικής έχουν ισχυρότερη θεραπευτική και χαλαρωτική δράση: Η κλασική μουσική και μάλιστα τα αργά κομμάτια (andante, adagio κτλ.) των Μότσαρτ, Βιβάλντι και Μπαχ, με ήρεμες απαλές μελωδίες.· Η ελαφριά μουσική πιάνου. .· Μερικά soundtracks κινηματογραφικών ταινιών, όπως της «Πέρα από την Αφρική». .· Η new age μουσική.

Ευεργετική δεν είναι μόνο η «ανθρώπινη» μουσική, αλλά και οι ήχοι της φύσης: το θρόισμα των φύλλων, το κελάρυσμα του νερού, ο παφλασμός της θάλασσας, το κελάηδισμα των πουλιών…

πηγή: vita.gr