Παγκόσμια ημέρα υπέρτασης στο PLACEBO με πιεσόμετρα OMRON

Παγκόσμια ημέρα υπέρτασης στο PLACEBO με πιεσόμετρα OMRON

Tο Placebo Pharmacy, σε συνεργασία με την εταιρεία Γ. ΛΕΟΥΣΗΣ Α.Ε. – OMRON με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης πραγματοποιούν εκδήλωση την Πέμπτη 17 Μαΐου για τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης.

Σας περιμένουμε όλους στο φαρμακείο μας όπου η εξειδικευμένη ομάδα της OMRON θα κάνει μετρήσεις με τα No1 στον κόσμο πιεσόμετρα OMRON και θα ενημέρωσουν όλους για το σωστό τρόπο μέτρησης της πίεσης στο σπίτι.

Σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα

  • Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης (17 Μαΐου) θεσπίστηκε το 2005, με σκοπό να προβάλει το πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουν όλοι στον γενικό πληθυσμό εάν πάσχουν από Υπέρταση και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες ώστε να λαμβάνουν μέτρα πρόληψης της εμφάνισής της, να έχουν έγκαιρη διάγνωση και να την ελέγχουν αποτελεσματικά, ώστε να προλαμβάνονται οι επιπλοκές της.

Σχετικά με την Υπέρταση

  • Η υπέρταση παραμένει κύριος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για νόσο ή θάνατο διεθνώς. Αποτελεί την πρώτη αιτία νόσου στις αναπτυγμένες χώρες, η πρώτη αιτία καρδιαγγειακού νοσήματος. Ειδικότερα, θεωρείται ως ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και ένας από τους ισχυρότερους για στεφανιαία νόσο και έμφραγμα και καρδιακή ανεπάρκεια. Στην Ευρώπη περίπου το 50% των θανάτων σε άνδρες και γυναίκες αποδίδεται στα καρδιαγγειακά νοσήματα.
  • Η διάγνωση θέλει προσοχή και επιβεβαίωση με επανάληψη μετρήσεων και συχνά και εκτός ιατρείου.
  • Υπάρχουν διάφορα μέσα για να μειωθεί η πίεση χωρίς φάρμακα αλλά και καλά μελετημένα και δραστικά φάρμακα ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και να προληφθούν οι επιπλοκές της.
  • Η υγιεινή διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά χωρίς πολλά λίπη, η μείωση του αλατιού στο φαγητό, η τακτική σωματική άσκηση (π.χ. γρήγορα βάδισμα για τουλάχιστον μισή ώρα τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας), η διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους και η αποφυγή υπερβολική κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της πίεσης αλλά και να προλάβουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνισή της.
  • Υπάρχουν διάφορες επιλογές για φαρμακευτική θεραπεία, η οποία εξασφαλίζει αποτελεσματική προστασία από τα καρδιαγγειακά επεισόδια χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.
  • Για να επιτευχθεί άριστη ρύθμιση της πίεσης συχνά χρειάζεται συνδυασμός 2 ή περισσότερων φαρμάκων. Η θεραπεία επιλέγεται για κάθε περίπτωση ξεχωριστά, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενή.
  • Η θεραπεία είναι καθημερινή (συνήθως μόνο πρωινή, ή λιγότερο συχνά 2 ή σπάνια 3 φορές την ημέρα) και όχι περιστασιακή ή μεταβαλλόμενη ανάλογα με τις τιμές της πίεσης που βρίσκει ο ασθενής στο σπίτι.
  • Η μακροχρόνια επίτευξη άριστης ρύθμισης μειώνει σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
  • Η άριστη ρύθμιση της πίεσης είναι απαραίτητη για τη αποτελεσματικότερη προστασία.

Στην Ελλάδα τι γίνεται;

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Επιδημιολογικής Μελέτης ΕΜΕΝΟ (2015-16) που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα περίπου 6.000 ενηλίκων σε όλη την χώρα και η οποία παρουσιάστηκε στην εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρίας Υπέρτασης, στην Ελλάδα η υπέρταση αφορά πάνω από το 1/3 των ενηλίκων και πάνω από το 1/2 των ηλικιωμένων. Ωστόσο, το 40% των υπερτασικών είναι αδιάγνωστοι και μόνο το 20% έχουν επιτύχει καλή ρύθμιση με φαρμακευτική θεραπεία.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η υπέρταση είναι εύκολο να διαγνωστεί και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μειωθεί χωρίς φάρμακα όπως υπάρχουν και καλά μελετημένα και δραστικά φάρμακα ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και να προληφθούν οι επιπλοκές της…