Θετική η ανταπόκριση για την ενημέρωση του καρκίνου του μαστού

Θετική η ανταπόκριση για την ενημέρωση του καρκίνου του μαστού

Με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση, κυρίως γυναικών, πραγματοποιήθηκε χθες στο φαρμακείο μας η ενημερωτική εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ασφαλιστικής Εταρείας NN Hellas με κύριο ομιλητή τον χειρούργο – μαστολόγο Κωνσταντίνο Χατζόπουλο.

Κύριος στόχος της πρωτοβουλίας ήταν η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση, η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων και παραπομπών σε δομές υγείας, όλων των πολιτών ανεξαρτήτως ασφαλιστικής ικανότητας, με έμφαση στον καρκίνο του μαστού.

Στην ομιλία του ο χειρουργός μαστολόγος κ. Χατζόπουλος Κωνσταντίνος τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο καρκίνος του μαστού στα πρώιμα στάδια είναι ιάσιμος. Η πρόληψη του καρκίνου του μαστού και η έγκαιρη διάγνωση προϋποθέτει ενημέρωση, κατανόηση και συμμετοχή των γυναικών στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου. Η διαδικασία της πρόληψης για να είναι αποτελεσματική πρέπει να είναι συνεχής και συνεπής. Σε αρχικό στάδιο ο καρκίνος είναι τις περισσότερες φορές ασυμπτωματικός. Μόνον η εξειδικευμένη ιατρική εξέταση από έμπειρο ειδικό ιατρό σε συνδυασμό με τη μαστογραφία και πολλές φορές και με το υπερηχογράφημα είναι σε θέση να διαγνώσει τον πρώιμο καρκίνο του μαστού.

Γι’ αυτό το λόγο οι γυναίκες θα πρέπει να εξετάζονται ετησίως από την ηλικία των 40 ετών και να αυτοεξετάζονται μηνιαίως, ενώ στις γυναίκες υψηλού κινδύνου η εξέταση από ειδικό ιατρό πρέπει να ξεκινά νωρίτερα. Όσον αφορά στην αυτοεξέταση αυτή θα πρέπει να αρχίζει από την ηλικία των 20 ετών, με σκοπό η γυναίκα να «γνωριστεί» με τους μαστούς της. Η ίαση του καρκίνου του μαστού εξαρτάται από το στάδιο και το στάδιο από το πόσο έγκαιρα γίνεται η διάγνωση.

Η ενημέρωση άλλωστε είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πρόληψης και του ευ ζην.

Δείτε μερικές φωτογραφίες από την εκδήλωση: