

Η φύση ωφελεί σοβαρά την υγεία
Αν αισθάνεστε αγχωμένες ή στρεσαρισμένες αγκαλιάστε ένα δέντρο! Σοβαρολογούμε. Οι έρευνες δείχνουν ότι ο ελεύθερος χρόνος στη φύση είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να αποκαταστήσετε την αίσθηση της ηρεμίας και της ευημερίας, όταν αισθάνεστε άγχος.
Δεν χρειάζεται βέβαια να πάρετε τα βουνά για να νιώσετε καλύτερα. Στο νέο της βιβλίο, η δημοσιογράφος σε θέματα Επιστήμης, Florence Williams, αναφέρει ότι 15 – 20 λεπτά περπάτημα σε πάρκο αρκούν για να μειώσουν το αίσθημα αγωνίας από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.
Το παραπάνω επιβεβαιώνει και μια ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Derby και του Πανεπιστημίου του Cardiff. Η επανορθωτική δύναμη της φύσης προσφέρει μια νέα εξήγηση των δεσμών μεταξύ του χρόνου στη φύση, τα συναισθήματα μας, το σώμα και την υγεία μας.
Η ομάδα εξέτασε τις επιπτώσεις των φυσικών και αστικών περιβαλλόντων στην καρδιά και ανακάλυψε ότι η φύση ρυθμίζει τον καρδιακό ρυθμό, συνδέοντας έτσι το χρόνο που περνάμε σε δασικές περιοχές, με θετικές αλλαγές στο σώμα. Ο Δρ. Miles Richardson, επικεφαλής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Derby, δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτή την έρευνα, καθώς συγκεντρώνει αποτελέσματα προηγούμενης μελέτης, προκειμένου να εξηγήσει πώς η φύση ρυθμίζει τα συναισθήματα και την καρδιά και δείχνει πως το να περνάμε χρόνο στη φύση αλλάζει θετικά την υγεία και ευημερία μας, μέσω της εξισορρόπησης των συναισθημάτων που βιώνουμε κάθε μέρα στα αστικά περιβάλλοντα. Σε γενικές γραμμές, το έργο παρέχει ένα απλό, αλλά συναρπαστικό επιχείρημα για να πείσει, για το ρόλο και την ανάγκη της φύσης στην καθημερινή μας ζωή».
Πράσινο και το άριστα στο σχολείο
Οφέλη επίσης του πρασίνου για πολύ μικρούς και πολύ μεγάλους δείχνουν μελέτες από την Ισπανία, τη Νορβηγία και τις ΗΠΑ. Ερευνητές ανέφεραν πέρυσι στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» ότι διερεύνησαν τη γνωστική ανάπτυξη 2.593 παιδιών ηλικίας 7-10 ετών από 36 δημοτικά σχολεία της Βαρκελώνης. Ανακάλυψαν πως τα παιδιά που ζούσαν πιο κοντά σε πάρκα εμφάνιζαν καλύτερη μνήμη και λιγότερη διάσπαση προσοχής σε σύγκριση με τα υπόλοιπα. Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι οι χώροι πρασίνου έχουν θετική επίδραση στην υγεία τόσο άμεσα όσο και έμμεσα. Δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους ενώ συγχρόνως μειώνουν την έκθεση στη ρύπανση του περιβάλλοντος και στον θόρυβο αλλά βοηθούν συγχρόνως και στην αύξηση της σωματικής δραστηριότητας – όλοι αυτοί οι παράγοντες συνδέονται με βελτίωση της ψυχικής ανάπτυξης των παιδιών.