Η δύναμη των χρωμάτων

Η δύναμη των χρωμάτων

Ο ζωντανός κόσμος μας είναι γεμάτος χρώματα και μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας περισσότερο από όσο νομίζουμε. Μπορούν να αλλάξουν τη διάθεσή και τη συμπεριφορά, ίσως ακόμη και τη διατροφή. Είναι πραγματικά εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο τα χρώματα μπορούν να «παίξουν» με την ψυχολογία μας, να μας φτιάξουν ή να μας χαλάσουν τη διάθεση αντίστοιχα.

Η μνήμη
Τα χρώματα μπορούν να επηρεάσουν αυτά που θυμάστε. Εάν υπάρχουν πολλά κόκκινα τριγύρω, είναι πιο πιθανό να ανακαλέσετε αρνητικές μνήμες. Το πράσινο, από την άλλη, τείνει να σας κάνει να κρατάτε θετικές μνήμες. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε μια πιο ευτυχισμένη εικόνα της ζωής σας και μια πιο υγιή κατάσταση του νου.

Η λίμπιντο
Οι γυναίκες βρίσκουν τους άνδρες που φορούν κόκκινο πιο επιθυμητούς. Φαίνεται όμως ότι και οι άνδρες προσελκύονται από μια κυρία με κόκκινο χρώμα. Αλλά αυτό είναι μόνο ένα “φαινόμενο” – το χρώμα δεν κάνει τους ανθρώπους και των δύο φύλων να φαίνονται πιο ευγενικοί ή επιθυμητοί.

Οι σχέσεις σας
Όλοι θέλουμε οι άνθρωποι γύρω μας να είναι ευτυχείς και η ζωγραφική στους τοίχους του σπιτιού σας σε ροζ, πράσινο ή λευκό χρώμα μπορεί να σας βοηθήσει να συντονίσετε αυτά τα συναισθήματα. Αυτά τα χρώματα μπορούν να σας διευκολύνουν να βγάλετε πιο χαρούμενα συναισθήματα στο έτερόν σας ήμισυ.

Τα συναισθήματά
Το πράσινο χρώμα φαίνεται να κάνει τα θετικά συναισθήματα ισχυρότερα και τα αρνητικά πιο αδύναμα. Το λευκό και το ροζ μπορούν επίσης να έχουν παρόμοια αποτελέσματα, αλλά οι ερευνητές εξακολουθούν να τα μελετούν. Στο μεταξύ, το κόκκινο χρώμα φαίνεται να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και να κάνει τα αρνητικά συναισθήματα – όπως αυτά που συνδέονται με την αποτυχία και τον κίνδυνο – πιο έντονα.

Η δημιουργικότητά
Και πάλι το πράσινο χρώμα μπορεί να σας βοηθήσει να εξωτερικεύσετε τη δημιουργικότητά σας. Οι επιστήμονες το σύγκριναν με το λευκό, το γκρι, το κόκκινο και το μπλε, και το πράσινο βοήθησε τους ανθρώπους να δουλεύουν καλύτερα με δραστηριότητες βασισμένες σε λέξεις και εικόνες. Έτσι αν ψάχνετε για ένα νέο χρώμα για τα τείχη του γραφείου σας, σκεφτείτε το πράσινο. Ή μετακινήστε το γραφείο σας στο γήπεδο του γκολφ.

Το ενεργειακό σας επίπεδο
Μπορεί να είστε πιο χαρούμενοι και λιγότερο κουρασμένοι αν αθλείστε σε περιβάλλον με πράσινο χρώμα. Είναι λογικό, τότε, οι άνθρωποι που ασκούνται έξω, όπου υπάρχει πιο πράσινο, να αισθάνονται καλύτερα. Και έχοντας περισσότερο “πράσινο” τριγύρω σας ενισχύεται και την ψυχική σας υγεία.

Η όρεξη
Το χρώμα του πιάτου σας μπορεί να επηρεάσει την όρεξή. Το κλειδί είναι η αντίθεση: Όσο πιο διαφορετικό είναι το χρώμα του πιάτου από το χρώμα του φαγητού, τόσο λιγότερο θα φάτε.