Γιατί η ακαταστασία προκαλεί άγχος; 5 λόγοι, 5 διορθωτικά μέτρα

Γιατί η ακαταστασία προκαλεί άγχος; 5 λόγοι, 5 διορθωτικά μέτρα

Η ακαταστασία παίζει σημαντικό ρόλο για το πώς αισθανόμαστε στο σπίτι μας, στον χώρο εργασίας μας ή ακόμα και με τον ίδιο μας τον εαυτό. Ένα ακατάστατο σπίτι ή ένα γραφείο, όπου επικρατεί το χάος, μας δημιουργεί αίσθημα αγωνίας, άγχους, στρες. Ωστόσο σπάνια αναγνωρίζεται.

Έχετε όμως αναρωτηθεί ποτέ γιατί το χάος προκαλεί τόσο άγχος;

  1. Η ακαταστασία βομβαρδίζει το μυαλό μας με υπερβολικά ερεθίσματα (οπτικά, οσφρητικά, απτικά), κάνoντας τις αισθήσεις μας να εργάζονται με “υπερωρίες” σε ερεθίσματα που δεν είναι απαραίτητα σημαντικά.
  2. Aποσπά την προσοχή μας από πράγματα στα οποία πρέπει να επικεντρωνόμαστε.
  3. Καθιστά δύσκολη τη χαλάρωση, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.
  4. Δημιουργεί αισθήματα ενοχής (Γιατί δεν είμαι πιο οργανωμένος;) και αμηχανίας, ειδικά όταν έρχονται καλεσμένοι σπίτι μας απροσδόκητα.
  5. Μας απογοητεύει επειδή μας εμποδίζει να εντοπίσουμε γρήγορα αυτό που ψάχνουμε (π.χ αρχεία σε ένα σωρό χαρτιά, κλειδιά, κάλτσες κλπ).

Ευτυχώς σε αντίθεση με άλλες πιο συχνά αναγνωρισμένες πηγές άγχους (π.χ τις δουλειές μας, τις σχέσεις μας), η ακαταστασία είναι μεν ένας παράγοντας πίεσης, τον οποίο όμως μπορούμε εύκολα να καταπολεμήσουμε. Ακολουθούν μερικές ιδέες:

  1. Αντιμετωπίστε την ακαταστασία ομαδικά, ως οικογένεια. Αν έχει εισβάλλει σε ολόκληρο το σπίτι, μην την αντιμετωπίζετε απλά ως δουλειά του σπιτιού. Μοιράστε τα δωμάτια σε κάθε μέλος. Αν μένετε μόνοι, ξεκινήστε με ένα δωμάτιο και σιγά σιγά μετακινηθείτε. Αυτό θα σας δώσει την αίσθηση της ολοκλήρωσης, καθώς βλέπετε σιγά σιγά τις επιτυχίες σας.
  2. Ότι δεν χρησιμοποιείτε ή δεν το θέλετε ή δεν το χρειάζεστε, απλά ξεφορτωθείτε το.
  3. Ότι δεν χρησιμοποιείτε συχνά βάλτε το στο κουτί του. Ακούγεται απλό, αλλά απαιτεί πρακτική και δέσμευση.
  4. Μην αφήνετε χαρτιά να συσσωρεύονται. Τα τυχαία φυλλάδια, όπως τα διαφημιστικά φυλλάδια, οι παλιές εφημερίδες, οι λογαριασμοί, καλό είναι να μην συσσωρεύονται όλα μαζί, αφού είναι μια αγχωτική διαδικασία το ξεκαθάρισμά τους.
  5. Κάντε τη διαδικασία διασκεδαστική. Καθώς προχωράτε και καθαρίζετε τα πράγματα, βάλτε μουσική στη διαπασών. Όσο πιο χαρούμενα κομμάτια, τόσο το καλύτερο. Όχι μόνο θα απολαύσετε τις αγαπημένες σας μελωδίες, αλλά θα περάσει και πιο γρήγορα κι ευχάριστα η ώρα.