Ασκήσεις θεραπευτικού διαλογισμού

Ασκήσεις θεραπευτικού διαλογισμού

Ο Γάλλος δάσκαλος Φιλίπ Ανετέλ επισκέπτεται για μία ακόμα φορά την Ελλάδα, για να παραδώσει ένα πενθήμερο σεμινάριο στην Ερέτρια της Εύβοιας για τη μέθοδο Μπρόφμαν (από τον εμπνευστή της μεθόδου, Μάρτιν Μπρόφμαν), που συνδυάζει την ψυχολογία, τον διαλογισμό και την ανατολική –ινδουιστική– φιλοσοφία. Το σεμινάριο στηρίζεται στην αρχή ότι η ψυχολογική κατάσταση ενός ασθενούς μπορεί να επηρεάζει την πορεία της θεραπείας του. Η μέθοδος Μπρόφμαν αξιοποιεί τεχνικές διαλογισμού και προσεγγίζει τα συμπτώματα μιας ασθένειας ως εκδηλώσεις στον υλικό κόσμο, ως αντικατοπτρισμούς πάνω στο σώμα συγκρούσεων και εντάσεων που προϋπάρχουν και επενεργούν σε διάφορα επίπεδα της συνείδησης και του υποσυνείδητου.

Ο μαθητευόμενος μαθαίνει να χαμηλώνει την ένταση και τον θόρυβο των καθημερινών σκέψεων, προκειμένου να κατορθώσει να εντοπίσει αυτές τις βαθύτερες εντάσεις. Η παρατήρηση και η συνειδητοποίηση των εντάσεων μπορεί συχνά να ισοδυναμούν με την αποδυνάμωσή τους. Η μεταβολή αυτή μπορεί κατ’ επέκταση να οδηγήσει στη σταδιακή υποχώρηση των σωματικών συμπτωμάτων. Αν αυτή η περιγραφή θυμίζει σε κάποιους το περίφημο placebo effect (δηλαδή τη δυνατότητα του οργανισμού να θεραπεύεται μέσα από την πίστη στη θεραπεία), είναι γιατί το placebo effect είναι ίσως μια άλλη φράση για το ίδιο φαινόμενο. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η μέθοδος Μπρόφμαν είναι μια απλή τεχνική για τη συνειδητή ενεργοποίηση του placebo effect.

«Δεν μπορώ να μην πω ότι με εντυπωσίασαν η αλήθεια αλλά και η απλότητα της μεθόδου», είπε στο «Κ» ο κ. Ανετέλ, ο οποίος διδάχτηκε τη μέθοδο από τον ίδιο τον Μπρόφμαν, που έφυγε από τη ζωή το 2014, αφού δίδαξε για δεκαετίες σχεδόν σε όλο τον κόσμο. «Όταν κάποιος έχει ένα σύμπτωμα σε συγκεκριμένο σημείο του σώματος, αυτό αντιπροσωπεύει ένταση στη συνειδητότητά του, δηλαδή θα υπάρχει ένα κομμάτι της ζωής του το οποίο δεν πηγαίνει καλά. Με τη γνώση του παραπάνω συσχετισμού, μπορεί να λύσει κάποιος σημαντικές εντάσεις της ζωής του».

Το σεμινάριο «Μέθοδος Μπρόφμαν – Καθρέφτης του σώματος» οργανώνει στο Negreponte Resort στην Ερέτρια, μεταξύ 24 και 28 Οκτωβρίου, η εταιρεία δημοσίων σχέσεων We Will (πληροφορίες: κυρία Βάσω Σωτηρίου, τηλ. 6936-159835). Πληροφορίες για τη μέθοδο Μπρόφμαν στην ιστοσελίδα brofman-foundation.org.

 

Πηγή:  kathimerini.gr