Από τα «Εδώδιμα-Αποικιακά» στα σούπερ μάρκετ

Από τα «Εδώδιμα-Αποικιακά» στα σούπερ μάρκετ

Η ιστορία του πρώτου σούπερ μάρκετ που άνοιξε στην Ελλάδα…

Με ένα βιβλίο για την συναρπαστική ιστορία της, η επιχείρηση Δημήτριος Θανόπουλος ΑΕ γιορτάζει την συμπλήρωση 140 χρόνων συνεχούς λειτουργίας και αποδεικνύει πως καμιά κρίση και καμία δυσκολία δεν είναι αρκετά για να σταματήσει να κυνηγά κανείς τα όνειρα του. Αρκεί μόνο να υπάρχει θέληση, στόχος και όραμα!

H εταιρεία παρουσίασε χθες βράδυ την έκδοση «Από τα “Εδώδιμα-Αποικιακά” στα σούπερ μάρκετ. H έκδοση του εν λόγω βιβλίου στοχεύει στην καταγραφή όχι μόνο της πορείας μιας πρωτοπόρου επιχείρησης, αλλά και του περιβάλλοντος, οικονομικού και κοινωνικού, εντός του οποίου δρούσε. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι Ευάγγελος Καλούσης, Πρόεδρος ΣΕΒΤ, Παύλος Τσίμας, δημοσιογράφος, και Νίκος Βατόπουλος, δημοσιογράφος. Ο Τέλης Θανόπουλος, Πρόεδρος της αλυσίδας, ανακοίνωσε επίσης πως σύντομα η επιχείρηση θα εγκαινιάσει online σούπερ μάρκετ.

Δείτε την εκδήλωση:

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως ο αυτοδημιούργητος Παναγιώτης Θανόπουλος υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους στον τομέα του λιανικού εμπορίου τροφίμων στην Αθήνα. «Από τη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους και μέσα από δύσβατες εποχές πολέμων, οικονομικής ύφεσης, προσπαθειών εξευρωπαϊσμού και νεωτερισμών». Αυτό σημειώνουν η Λυδία Σαπουνάκη – Δρακάκη, καθηγήτρια οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και η Μαρία Λουίζα Τζόγια – Μοάτσου, υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στον πρόλογο του βιβλίου.

Η ιστορία της οικονομικής εξέλιξης ενός κράτους, ορίζεται μεταξυ άλλων και από ένα πλέγμα προσωπικών ιστοριών, όπου η ιδιωτική πρωτοβουλία έχει τον κυρίαρχο ρόλο. Με τη δημιουργία, λοιπόν, του πρώτου ευρωπαϊκού τύπου εδωδιμοπωλείου της Αθήνας και μια σειρά από πρωτόγνωρες πρακτικές που εφάρμοσε στην αγορά τροφίμων και στην αθηναϊκή ζωή, από το τέλος του 19ου και μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, ο Παναγιώτης Θανόπουλος ήταν ένας από τους εμπόρους που συνέβαλαν δυναμικά στην οικονομική ιστορία του τόπου μας.

Πρόκειται ουσιαστικά για την ενσάρκωση του «ελληνικού ονείρου», του επιχειρηματικού δαιμονίου που σε μία κοινωνία ελλιπών δικτύων και περιορισμένης εξωστρέφειας, όπως ήταν η κοινωνία του μικρού βασιλείου του 19ου αιώνα, αξιοποιεί ευκαιρίες με τη λογική της πλήρωσης του κενού.

Το εντυπωσιακό, μάλιστα, είναι ότι η επιχείρηση εξακολούθησε να είναι πρωτοπόρος σε όλες τις φάσεις της λειτουργίας της μέχρι σήμερα. Την περίοδο του Μεσοπολέμου ο γιος του Παναγιώτη, Παντελής Θανόπουλος, έδωσε νέα μορφή και δομή στα καταστήματα τροφίμων με την δημιουργία του πρώτου πολυμορφικού εδωδιμοπωλείου, ενώ η τρίτη γενιά προχώρησε στη λειτουργία καταστημάτων αυτοεξυπηρέτησης και σύγχρονων σούπερ μάρκετ –να σημειωθεί ότι τα σούπερ μάρκετ αποτελούν την μεγαλύτερη αλλαγή στον τομέα εμπορίας τροφίμων διεθνώς- παίζοντας και πάλι πρωτοπόρο ρόλο στην ραγδαία εξάπλωση των πρώτων αλυσίδων στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Και ενώ όλα έδειχναν μια ανοδική πορεία προς αυτή την κατεύθυνση, οι γιοι του Παντελή Θανόπουλου αναδιπλώθηκαν ενάντια στις πρακτικές της αγοράς εκείνης της εποχής, προχωρώντας σε συρρίκνωση της επιχείρησης και του αριθμού των καταστημάτων της. Την δεκαετία του 1980, ο Δημήτριος Θανόπουλος, χαράζοντας μια νέα επιχειρησιακή γραμμή με στόχο την κατακόρυφη επέκταση, επικεντρώθηκε στην ποιότητα και στην ποικιλία, που θα μπορούσε να προσφέρει ένας πολύ μικρός αριθμός καταστημάτων (μόλις τρία) στην ευρύτερη περιοχή της Κηφισιάς.

Σήμερα οι αδελφοί Περικλής και Τέλης -τα παιδιά του Δημήτρη Θανόπουλου- τέταρτη γενιά στην επιχείρηση , ακολουθώντας πιστά το σκεπτικό το προπάππου-ιδρυτή της, συνεχίζουν να παρακολουθούν τις νέες τάσεις στον τομέα της σίτισης. Και με σκοπό την «βέλτιστη» διατροφή, που είναι η κυρίαρχη τάση της εποχής μας, εφοδιάζουν τα ράφια των τριών καταστημάτων τους με μια μεγάλη ποικιλία «λειτουργικών τροφίμων» (functional foods) τα οποία στοχεύουν στην σωματική και πνευματική ευεξία.

Εμείς ευχόμαστε από καρδιάς πάντα επιτυχίες και καλοτάξιδο το βιβλίο!

πηγή: protagon.gr, kathimerini.gr