Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πινγκ πονγκ

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πινγκ πονγκ

Το Placebo team και οι φίλοι του Placebo, στον ελεύθερο μας χρόνο υιοθετούμε ακόμα πιο τρελούς τρόπους για να διασκεδάζουμε και να αθλούμαστε και δίνουμε “ομηρικές μάχες” στο τραπέζι του πινγκ πονγκ του “google room” μας! Κάθε εβδομάδα προκύπτουν και νέοι πρωταθλητές! Για του λόγου το αληθές, σας παραθέτουμε φωτογραφίες και σας προτρέπουμε να γνωρίσετε καλύτερα το άθλημα του πινγκ πονγκ για πολλούς λόγους. Είναι διασκεδαστικό, γρήγορο και έχει μεγάλα οφέλη για την υγεία.

 

Η ιστορία του πινγκ πονγκ

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Τη δεκαετία του 1890 έκανε στην Αγγλία την εμφάνισή του το άθλημα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης σαν παιχνίδι της αριστοκρατίας. Οι πρώτες ρακέτες ήταν ξύλινες με μακριά λαβή, ενώ το κυρίως μέρος τους ήταν επενδεδυμένο με φελλό. Το όνομα πινγκ πονγκ προήλθε από τον ήχο που κάνει το μπαλάκι όταν χτυπάει στο τραπέζι. Οι πρώτοι σύλλογοι δημιουργήθηκαν το 1929 και σιγά σιγά το άθλημα έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο.

Μπορεί το πινγκ πονγκ να ξεκίνησε από την Αγγλία, οι πρώτοι, όμως, που κυριάρχησαν στον παγκόσμιο χώρο ήταν οι Ιάπωνες (δεκαετία 1950). Μάλιστα, εισήγαγαν κι ένα νέο τρόπο κρατήματος της ρακέτας ο οποίος, στη συνέχεια, τροποποιήθηκε από τους Κινέζους που πήραν τα σκήπτρα στο άθλημα μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Εκείνη την εποχή έκανε την εμφάνισή της η ομάδα της Σουηδίας, η οποία επικράτησε της Κίνας σε τρία συνεχόμενα παγκόσμια πρωταθλήματα (1989, 1991, 1993). Την τελευταία δεκαετία οι Κινέζοι αθλητές επανήλθαν στην κορυφή του παγκοσμίου στερεώματος. Η επιτραπέζια αντισφαίριση απέκτησε μαζικό χαρακτήρα όταν εντάχθηκε στο ολυμπιακό πρόγραμμα (1988). Σήμερα θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα σε συμμετοχή αθλήματα στον κόσμο. Στη χώρα μας δραστηριοποιούνται δεκάδες σωματεία. Η κατάλληλη ηλικία για να ασχοληθεί ένα αγόρι ή ένα κορίτσι με το πινγκ πονγκ είναι από 7 έως 9 ετών.

Τα οφέλη του πινγκ πονγκ

Το πινγκ πονγκ είναι μια εξαιρετική σωματική δραστηριότητα για όλη την οικογένεια αλλά και για φίλους στο σπίτι, εφόσον βέβαια υπάρχει ο χώρος για την τοποθέτηση του κατάλληλου τραπεζιού.

Οφέλη για την υγεία

  • Αναπτύσσει την αερόβια και αναερόβια ικανότητα.
  • Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, γυμνάζει όλο το σώμα και αυξάνει την αντοχή.
  • Βελτιώνει τη μυϊκή δύναμη, ενδυναμώνει τη λειτουργία των μυών, αυξάνει την ευκαμψία και την ταχύτητα.
  • Στα παιδιά εξασκεί και ενδυναμώνει τον οπτικοκινητικό συντονισμό καθώς επικεντρώνονται διαρκώς στη γρήγορη μετακίνηση της μπάλας.

Άλλα οφέλη

Εκτός από σωματική άσκηση είναι επίσης μια μεγάλη διανοητική εργασία. Σχεδιάζεις στρατηγικές και οι αποφάσεις για αυτές πρέπει να γίνουν σε δέκατα του δευτερολέπτου. Έτσι αυξάνονται τα επίπεδα συγκέντρωσης και η ικανότητα λήψης αποφάσεων. Όλη αυτή η διανοητική άσκηση αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών και κρατά τον εγκέφαλο νεαρό, έτσι ώστε να επιβραδύνει την εξέλιξη της γνωστικής έκπτωσης που συμβάλει στην γήρανση. Αποκρούει το Αλτσχάιμερ και βοηθά τη θεραπεία της άνοιας.

Σε ποιους απευθύνεται

Το πινγκ πονγκ μπορούν να απολαμβάνουν οι άνθρωποι όλων των ηλικιών και των δύο φύλων!

Είναι μάλιστα το ιδανικό άθλημα για όσους θέλουν κάτι ανταγωνιστικό και γρήγορο, χωρίς το άγχος για καταπόνηση στους αστραγάλους, τα γόνατα και την πλάτη.

Επίσης, είναι μια κατάλληλη δραστηριότητα για να βελτιωθεί η κινητικότητα εκείνων που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο γόνατο, ή με προβλήματα στην πλάτη και τους αστραγάλους.

Share this!


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/placebop/public_html/material/themes/multimag-theme/includes/single/post-tags-categories.php on line 7