Το νέο δημιούργημα του Ρέντσο Πιάνο

Το νέο δημιούργημα του Ρέντσο Πιάνο

Tο αρχιτεκτονικό στούντιο Renzo Piano Building Workshop ολοκλήρωσε επισήμως το πολυαναμενόμενο Krause Gateway Center στο κέντρο της πόλης Ντε Μόιν της Αϊόβα. Το εξαώροφο κτίριο που μοιάζει με γυάλινη παγόδα θα στεγάσει τα νέα κεντρικά γραφεία της αλυσίδας καταστημάτων Kum & Go.

Το RPBW του διάσημου Ιταλού αρχιτέκτονα σχεδίασε το κτίριο των 49.000 τετραγωνικών μέτρων σε συνεργασία με την εταιρία OPN Architects. Η κατασκευή ολοκληρώθηκε στα τέλη του περασμένου έτους και βρίσκεται στο βόρειο άκρο του διάσημου πάρκου Pappajohn Sculpture.

Χάρη στη γυάλινη πρόσοψη που εκτείνεται από το δάπεδο μέχρι την οροφή, το Krause Gateway Center παρέχει θέα 360 μοιρών στην πόλη και τον κήπο, ενώ στεγάζει γραφεία για 800 υπαλλήλους. Περιλαμβάνει επίσης ένα διώροφο υπόγειο γκαράζ, ένα γυμναστήριο, μεγάλες αίθουσες συσκέψεων και έναν χώρο τέχνης.

Πυρήνας του μοντέρνου κτιρίου είναι το ηλιόλουστο εσωτερικό λόμπι του, που δημιουργεί μια ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους εργαζόμενους.

Χάρη στην γυάλινη πρόσοψη που εκτείνεται από το δάπεδο μέχρι την οροφή, το Krause Gateway Center παρέχει θέα 360 μοιρών στην πόλη και τον κήπο, ενώ στεγάζει γραφεία για 800 υπαλλήλους.

Η βιωσιμότητα, η προσβασιμότητα και η σύνδεση με την τέχνη είναι τα βασικά στοιχεία του σχεδιασμού του Krause Gateway Center. Χάρη στο υλικό κατασκευής ο χώρος των γραφείων είναι ηλιόλουστος ενώ οι επιμήκεις προεξοχές που διαιρούν τα δάπεδα σκιάζουν το εσωτερικό και ελέγχουν τη θερμοκρασία. Οι υπάλληλοι μπορούν να επισκεφθούν κατά τη διάρκεια της μέρας την υπαίθρια βεράντα και την πράσινη ταράτσα που είναι γεμάτη γλυπτά.

Εκτός από τον μοναδικό, «ανθρωποκεντρικό» σχεδιασμό, το κτίριο καταλαμβάνει μόνο το 25% του χώρου του συνολικού έργου. Στο υπόλοιπο υπάρχουν πάνω από 100 δέντρα και διάφορα έπιπλα τοπίου κάνοντας την τοποθεσία ιδανική για περαιτέρω δημόσια χρήση. Στο εγγύς μέλλον, η RPBW θα φτιάξει και ένα καφέ μαζί με εξωτερικούς χώρους καθισμάτων.

Όλοι οι όροφοι έχουν θέα στον κήπο με τα γλυπτά.

Διαθέτει χώρο για 800 υπαλλήλους της Kum & Go.

Διαθέτει και μεγάλες αίθουσες συσκέψεων.

To κτίριο έχει άφθονο φως σε όλους τους ορόφους χάρη στη γυάλινη πρόσοψη.

Το κτίριο βρίσκεται στο βόρειο άκρο του διάσημου Pappajohn Sculpture Park.

Τη νύχτα το κτίριο αποτελεί πηγή φωτός για την πόλη και το πάρκο.

Το εξαώροφο κτίριο μοιάζει με γυάλινη παγόδα

Η βόρεια πλευρά του Krause Gateway Center.

Η νότια πλευρά του Krause Gateway Center.

 

Πηγή: lifo.gr

Share this!