Οταν οι μηχανικοί πραγματοποιούν τα όνειρα των αρχιτεκτόνων

Οταν οι μηχανικοί πραγματοποιούν τα όνειρα των αρχιτεκτόνων

Τα δύο επαγγέλματα έχουν εδώ και δεκάδες χρόνια μία σχέση αγάπης και μίσους. Οταν όμως η συνεργασία τους είναι άρτια, τα αρχιτεκτονικά θαύματα «παίρνουν σάρκα και οστά»!

«Το έργο των αρχιτεκτόνων ξεκινά εκεί που τελειώνει αυτό των μηχανικών».

Η περίφημη φράση του γερμανού αρχιτέκτονα Βάλτερ Γκρόπιους αποτυπώνει το ένα σκέλος από το μεγάλο εύρος απόψεων που αναφέρονται στην σχέση των δύο επαγγελμάτων.

Οι αρμοδιότητες αρχιτεκτόνων και μηχανικών, όπως αναφέρει και το architizer.com, βαδίζουν παράλληλα μέσα στο ταξίδι της βιομηχανίας της κατασκευής. Στο πέρασμα των χρόνων, οι σχέσεις μεταξύ των δύο επαγγελματιών ήταν συχνά τεταμένες. Η φύση των δύο κλάδων άλλωστε ήταν και παραμένει διαφορετική. Ενώ οι αρχιτέκτονες εξασκούσαν το δημιουργικό τους πνεύμα, οι μηχανικοί έμεναν προσκολλημένοι στην κατασκευαστική ακεραιότητα και τον οικονομικό προγραμματισμό.

Η πραγματικότητα είναι ότι τα μέλη και των δύο κλάδων στηρίχτηκαν διαχρονικά ο ένας στον άλλον για να φέρουν εις πέρας ένα πλάνο που αρκετές φορές έμοιαζε ουτοπικό. Ετσι, μέσα στα χρόνια, αυτή η σχέση έχει βοηθήσει στο να δημιουργηθούν μερικά κτίρια – θαύματα.

Παρομοίως είναι εξαιρετικά πιθανό ο Πύργος του Aιφελ να είχε μείνει στα σχέδια αν δεν υπήρχε ο Γουστάβος Aιφελ. Ο γάλλος αρχιτέκτονας και μηχανικός επεξεργάστηκε και προσάρμοσε με κάθε λεπτομέρεια το αρχικό σχέδιο για να δημιουργήσει το σύμβολο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Συγκεκριμένα ο Aιφελ βοήθησε τους μηχανικούς Εμιλ Νουγκιέ και Μορίς Κεσλέν καθώς και τον αρχιτέκτονα Στεφάν Σοβέστρ.

Ενώ οι σχέσεις λατρείας – μίσους για αρχιτέκτονες και μηχανικούς συνεχίζονται μέσα στα χρόνια, οι καλύτεροι εκπρόσωποι των δύο επαγγελμάτων κατανοούν την αξία στην δύναμη του άλλου. Εκτός από τον Πύργο του Aιφελ στο Παρίσι και την Οπερα του Σίδνεϋ στην Αυστραλία υπάρχουν αρκετά κτίρια που αποτυπώνουν την σύνθεση ανάμεσα στους δύο κλάδους και αποδεικνύουν ότι για κάθε μαγευτικό σχέδιο που έκανε κάποιος αρχιτέκτονας, υπήρχε ένας μηχανικός που παρείχε μία ζωτική βοήθεια.

Εδώ μερικά παραδείγματα, πριν και μετά την ολοκλήρωση σπουδαίων έργων:

Πηγή: Protagon.gr

Share this!